LIVE

Κορωνοϊός

Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 450.000 επαγγελματίες

Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 450.000 επαγγελματίες

Μέχρι την Δευτέρα οι αιτήσεις για απαλλαγή – ποιους συμφέρει και ποιους όχι να μπουν στο νέο καθεστώς - Τι θα ισχύσει για τα «μπλοκάκια» - πού καταργούνται οι ταμειακές μηχανές

Μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις μεταβολής για να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων Δ.Ο.Υ.  οι περίπου 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά το 2014 είχαν ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
 
Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις, αλλά σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».
Την διάταξη ετοίμασε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνη μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η οποία πίεζε τότε ώστε το όριο απαλλαγής να είναι υψηλότερο και να φθάνει τα 20.000-25.000 ευρώ!
 
Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ σημαίνει για ένα επιχειρηματία που το 2014 είχε ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, ότι αυτός παύει από φέτος να έχει την υποχρέωση να χρεώνει ΦΠΑ 6,5%-23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει  και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται και από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο. Έτσι, γλιτώνει από το βάρος διεκπεραίωσης πολλών γραφειοκρατικών υποχρεώσεων, όπως η τακτική σύνταξη και υποβολή περιοδικών δηλώσεων, ενώ παράλληλα δεν θα απαιτείται πλέον να καταβάλει αμοιβές σε λογιστές για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του ΦΠΑ.
 
Ωστόσο, στο ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, ο επιχειρηματίας αυτός δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ για τις δαπάνες του.
 
Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.
 
Σύμφωνα, εξάλλου, με βάση όσα προβλέπει η σχετική διάταξη (άρθρο 251 του ν. 4281/2014):
 
-Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
 
-Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική και αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς.
- Οποιος επιλέξει το ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.
 
-Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.
 
Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν από τις ταμειακές
 
Παράλληλα, με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου (ΠΟΛ 1002/2014), δεκάδες κατηγορίες επιτηδευματιών απαλλάσσονται από την υποχρέωση χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, για το έτος 2015.
 
Πρόκειται για τις ακόλουθες 12 γενικές κατηγορίες (κάθε μία περιέχει περισσότερες δραστηριότητες):
 
-  Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.
 
-  Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης,
 
-  Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ−ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ,
 
-  Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.,
 
-  Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπεδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή,
 
- Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών,
 
- Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων),
 
- Οι διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας,
 
-  Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών,

 
-    Το Δημόσιο, οι Δήμοι και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τα στοιχεία που εκδίδουν,
 
-  Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τα τραπεζικά − πιστωτικά Ιδρύματα και τα ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., για τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που διενεργούν,
 
-  Ο εκμεταλλευτής διοδίων για τα παραστατικά διέλευσης των οχημάτων και ο εκμεταλλευτής τουριστικού - ταξιδιωτικού γραφείου.
 
Για κάποιες από τις κατηγορίες αυτές, η απαλλαγή από την υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ισχύει με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη.

Όσοι από τους παραπάνω υπόχρεους, εκτός από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, διατηρούν μόνιμη επαγγελματική εγκατάσταση (κατάστημα), από την οποία πωλούν λιανικώς αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, που πωλούν ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά είδη) ή ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού μηχανισμού (π.χ. ράπτης ή ράπτρια που πωλεί και έτοιμα ενδύματα ή εσώρουχα κ.λπ.), υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, τουλάχιστον για τη δραστηριότητά τους αυτή, με τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Γεώργιος

Δεν είναι η μόνη περίπτωση. Στα περισσότερα μέτρα λιτότητας που περιέχονται στα μνημόνια, οι προτάσεις της τρόικας ήταν για ηπιότερες επιβαρύνσεις του κόσμου. Θεωρούσαν ότι είμαστε μια φυσιολογική χώρα και πόνταραν ότι πολλά έσοδα θα υπάρξουν από πάταξη της φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, δαπανών του σπάταλου κράτους, προνομιακών αμοιβών ΔΕΚΟ , Δημοσίου, ΜΗΚΥΟ, λίστες, ιδιωτικοποιήσεις , ξένες επενδύσεις λόγω εθνικής συνεννόησης και δημιουργίας ήπιου κλίματος όπως σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ισλανδία κλπ. Η κυβέρνηση ήξερε όμως ότι δεν θα πάρει μία από όλες αυτές τις πηγές γιατί θα έθιγε τα συμφέροντα της δικής τους πελατειακής νομενκλατούρας και δεν θα τους άγγιζε. Γι' αυτό διάλεξε την εύκολη λύση και πλειοδότησε σε φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων και εξόντωσε κυρίως τον ιδιωτικό και προνοιακό τομέα εξαθλιώνοντας τισ μάζες.

ΜΑΤ

Τελικά δεν έχω καταλάβει. Θα μπορεί η επιχείρηση με την απαλλαγή ΦΠΑ να αγοράζει με τιμολόγιο προϊόντα ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ ???? και να τα πουλά αντίστοιχα ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ? Το καταλαβαίνω πως θα λειτουργεί για τις υπηρεσίες για τα προϊόντα όμως?

Αντώνης

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!! ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ...ΤΟΣΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ,ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ??????

ΑΝΝΑ

"Μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις μεταβολής για να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. οι περίπου 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά το 2014 είχαν ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). " 'Την διάταξη ετοίμασε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνη μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η οποία πίεζε τότε ώστε το όριο απαλλαγής να είναι υψηλότερο και να φθάνει τα 20.000-25.000 ευρώ!" Δεν καταλαβα. Η τροικα ηθελε οριο στα 20.000-25.000 ευρώ! και εμεις μετα απο διαπραγματευση το πηγαμε στα 10.000 το οριο?? Τι δεν καταλαβαινω?

John P

Πολύ σωστά! Η Τρόικα ζητούσε όριο 20.000 - 25.000 ευρώ για την απαλλαγή αλλά η ελληνική κυβέρνηση τελικά έμεινε στα 10.000 ευρώ. Για να ενταχθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι μικρο-επαγγελματίες που αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Ντροπή!

Epwnvmus

Δε φτιάχνουμε εμεις με. Τ Ι Π Ο Τ Α !!! Αστα καλυτερα στη κρίση του καθενός, να δίδει οτι θελει.

xxx

Ναι, μία καινοτομία που θα έπρεπε κανονικά να επεκταθεί και σε μεγαλύτερους τζίρους, ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΚΑΚΗ ΤΡΟΙΚΑ αλλά δεν 'ηθελε ο Σαμαράς. Χρόνια φωνάζουμε να μειώσει φόρους, χαμπάρι αυτός.

Λογιστάκος

Όπως αναφέρει ο John P , άγνοια δηλώνουν εφορίες , παράλληλα δεν ξέρουμε λεπτομέρειες . Από εκεί και πέρα το μέτρο είναι σωστό αλλά σε μεγαλύτερους τζίρους θα βοηθήσει στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα μικρά στρώματα, αλλά βεβαίως δεν είναι έτσι όπως αναφέρονται στο άρθρο και κάποιος θα πρέπει να δει όλες τις πλευρές , ας πούμε το μεγαλύτερο ύψος φορολογίας , παράλληλα το ότι κάποιοι δεν θα εκπίπτουν ΦΠΑ άρα ίσως προτιμήσουν προμηθευτές στο κανονικό ΦΠ κλπ

John P

Όσον αφορά την απαλλαγή από τον φπα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην πράξη. Οι εφορίες δηλώνουν άγνοια και αρνούνται μέχρι σήμερα στους μικρούς επαγγελματίες την απαλλαγή από τον φπα με την δικαιολογία ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος. Κι ας το προβλέπει ο νόμος. Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα η εγκύκλιος; Για να μας λένε σε λίγους μήνες ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους μικρούς επαγγελματίες και για να καταργήσουν μία καινοτομία που θα έπρεπε κανονικά να επεκταθεί και σε μεγαλύτερους τζίρους;

Παντελής

10.000 / 12 = 833 μείον ΟΑΕΕ = 500 ευρώ πρεπει να την βγάλεις τον μήνα χωρίς να έχουν αφαιρεθεί φόρος εισοδήματος και άλλα έξοδα για να υπαχθείς στο καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ. Ανούσιο μέτρο.. άχρηστο

ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΙΜΟ ΝΑ ΛΗΞΕΙ; ΕΔΩ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΜΠΑΣΤΑ... ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ. ΑΜΑΝ ΠΟΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΜΑΝ ΒΑΛΤΕΙ Η ΑΣΧΕΤΟΙ, ΛΕΩ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης