Ένστολοι: Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ

Ένστολοι: Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ

Θα επιστρέψουν το κοινωνικό μέρισμα 75.000 μερισματούχοι

Στην κάλυψη από φέτος ενός μέρους μόνον του κόστους για την «επανόρθωση» των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. «Πυξίδα» για τις αποφάσεις που θα λάβει, η κυβέρνηση έχει τη λύση που δόθηκε για τους δικαστικούς, ώστε να λάβουν αναδρομικά τα οφειλόμενα μετά από ένα χρόνο.
 
Η αποκατάσταση πάντως των μισθών που απώλεσαν οι ένστολοι ενδέχεται να πάρει αρκετό χρόνο ακόμη. Προς τούτο, η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει να καθυστερήσει τις αποφάσεις της μέχρι και μετά τον Οκτώβριο, προς τα τέλη του έτους –ή και μετά από τυχόν πρόωρες εκλογές. Το «όπλο» που έχει στα χέρια της είναι η δυνατότητα που διαθέτει να ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει επί της αποφάσεως του ΣτΕ, πριν την εφαρμόσει.
 
Παρότι οι νομικοί σύμβουλοι των αποστράτων λένε πως πρόκειται για μια «κρυστάλλινη απόφαση», στο υπουργείο Οικονομικών θα στραφούν στον δικό τους νομικό σύμβουλο, που είναι το ΝΣΚ, για να κρίνει αυτό σε ποιο βαθμό είναι δεσμευτική η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ και πώς πρέπει να κινηθεί το δημόσιο, για να μην μπορεί να θεωρηθεί πως παρανομεί όσο δεν εφαρμόζει στην ολότητά της την απόφαση.
 
Αν μάλιστα απαιτηθεί να αποφανθεί η Ομομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και όχι το αρμόδιο Τμήμα, τότε η εκτέλεση της απόφασης μπορεί να καθυστερήσει έτι περαιτέρω.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσωπα που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, το σκεπτικό των μελών του ΣτΕ μπορεί να επιτρέπει, για παράδειγμα, τον περιορισμό του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών όπως επίσης και τον επανακαθορισμό των περικοπών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν με τον ν. 4093/2012 και χαρακτηρίστηκαν «αντισυνταγματικά», ώστε το συνολικό ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφούν και των αυξήσεων που θα δοθούν στους ενστόλους να είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να επανακαθο,ριστούν από μηδενική βάση τα μισθολόγια των ενστόλων, αναδρομικά από την 1η-8-2012 ώστε οι συνολικές αποδοχές τους να είναι μεν υψηλότερες από αυτές που προέκυψαν με βάση το νόμο 4093/2012 αλλά ταυτόχρονα να εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν μέχρι τον Ιούλιο του 2012.
 
Όλα αυτά πάντως θα βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης των κ.κ. Χαρδούβελη και Σταϊκούρα  με τους εκπροσώπους των ενστόλων, οι οποίοι δείχνουν ως τώρα πως δέχονται την σταδιακή εφαρμογή των αποφάσεων όσον αφορά στα αναδρομικά, αλλά δεν συζητούν «κούρεμα» των απαιτήσεων κάθε δικαιούχου και καλούν την κυβέρνηση, όπως στην περίπτωση των δικαστικών έτσι και στην περίπτωσή τους, να επιδείξει την ίδια συνέπεια στις δεσμεύσεις της αλλά και την ίδια συμμόρφωση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
 
Το μόνο που έχει λογικοφανή βάση, λένε, είναι να γίνει συμψηφισμός των οφειλών με το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν 75.000 δικαιούχοι, λόγω των μειώσεων μισθών που είχαν υποστεί.
 
Ωστόσο, όπως έγινε και στην περίπτωση των δικαστικών, προκειμένου να εκτελεστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, απαιτούνται οι σχετικές πιστώσεις, οι οποίες δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η απόφαση εκδόθηκε εντός του 2014 και, κυρίως, κατόπιν της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, που θέτει τα ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών.

Στην σύγκριση με την περίπτωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες αποκαθίστανται επίσης στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 (προ των μειώσεων που επέβαλε ο «μνημονιακός» νόμος 4093/2012 και σε συμμόρφωση με την απόφαση του Μισθοδικείου) στην κυβέρνηση τονίζουν:
 
- Η σχετική απόφαση του Μισθοδικείου, που είναι ανώτατο δικαστήριο και δεσμεύει τη διοίκηση, εκδόθηκε πέρυσι, το 2013, ενώ του ΣτΕ πριν λίγες εβδομάδες μόλις, το 2014.

-  από τη στιγμή που η απόφαση του Μισθοδικείου εκδόθηκε πέρυσι, υπήρχε η ευχέρεια ώστε έγκαιρα να προβλεφθεί η σχετική πίστωση όχι μόνο στον Προϋπολογισμό του 2014 αλλά  και  στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Μάιο του 2014.

 
Τη δυσκολία χειρισμού της υπόθεσης αυξάνουν, ωστόσο, δύο ακόμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά στο μέρισμα που έλαβαν περίπου 75.000 ένστολοι, με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους, που δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ. Στην περίπτωση που οι αποδοχές των ενστόλων αποκατασταθούν σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, είναι προφανές ότι χιλιάδες ένστολοι- κυρίως χαμηλόβαθμα στελέχη- θα πρέπει να επιστρέψουν το μέρισμα, επειδή οι αποδοχές τους για τον Ιανουάριο του 2014 θα υπερβούν το όριο των 1.500 ευρώ.
 
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στις μισθολογικές προαγωγές, οι οποίες είχαν «ξεπαγώσει» ως αντίβαρο στις περικοπές που έγιναν το 2013, με βάση τον νόμο 4093/2012. Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η όποια αναπροσαρμογή των αποδοχών προς συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει τώρα να γίνει με βάση τους νέους βαθμούς των ενστόλων στους οποίους αντιστοιχούν υψηλότεροι βασικοί μισθοί από αυτούς του Αυγούστου του 2012 (κάποιοι πρόλαβαν και πήραν μέχρι και δύο βαθμούς). Το γεγονός αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιο τους, με τους πρόχειρους υπολογισμούς να ανεβάζουν το κονδύλι κατά τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

ελ. μαλ.

αποστρατευθηκα μετα απο 32 χρονια πυροσβεστης ,περισσοτερο απο 15 φορες κινδυνεψα να αφησω μικρα παιδια και γυναικα στο δρομο , μου εκοψαν το 45 τοις εκατο της συνταξης μου καλυτερα να μου τα κοβαν ολα για να γινομουν τωρα ηρωας.

ΠΑΟ

δυστυχως για αλλη μια φορα ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ παρουσιαζουν τα πραγματα ως εχουν........εχουν υποστει ολες τις περικοπες οπως ολοι ΣΥΝ περικοπες που αφορουν τα ετη 2014,2015,2016 απο το 2012!!!!!!!!!!γιατι δεν λετε την αληθεια???????γιατι δεν εφαρμοζεται το ενιαιο μισθολογιο και στα Σ.Α??????????ξερετε?????????ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!!!!!!!!!!!!!εχουν πολυ μικρο βασικο μισθο σε σχεση με οποιονδηποτε δημοσιο.....αλλα η κυβερνηση καταφερε αυτο που ηθελε.........η λυση ειναι μια ...ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!!!!!!!!!!!ΤΟΛΜΗΣΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

νμβ

σου διαφευγει μια λεπτομερεια : δεν νοειται ενιαιο μισθολογιο σε ανομοιο βαθμολογιο

nemesis ii

Ένστολοι: Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ : protothema ....Τιποτα δεν πρεπει να κανει , τι να κανει ,ότι εκανε με εμας που μας εκοψε 45% και δεν ενδιαφέρεται κανεις . Η χωρα είναι σε κατασταση ανάγκης εδώ και καποια χρονια . Ετσι δεν ονομάζεται και η κυβερνηση ... Ολοι και ολες θα υποστούμε τις συνεπειες . Οσον αφορα για τις αποφασεις των δικαστηρίων, δινω δυο ερμηνείες . 1. Συμφωνω με τον υπουργο οικονομικων , ότι καλα κανανε και αποφάνθηκαν ......... ( ας ελεγαν και από που το κρατος θα βρει τα χρηματα ..... ) 2. Ας φροντισουν να μην αφηνουν ελευθερους τρομοκρατες ,για τους λογους που ξερουν !!!!! , να μην ξεπλένουν τον Εφραιμ και τους συν αυτω ...... τωρα που η κατασταση και το λαικο αισθημα είναι αυτό που είναι . Τελος θα επικαλεστώ κατι που ειχε πει ο αείμνηστος προεδρος δικαστων και εισαγγελεων ..... Το 80 % των δικαστων είναι μελη παραθρησκευτικων οργανώσεων . και εσυ αγαπητε αρχισυντακτη αν νομιζεις πως "περνω τον Ρουβικώνα " κοφτο

ΑΙΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ......

Κουραστήκαμε να διαβάζουμε για τις αυξήσεις των ενστόλων. Οι "ένστολοι" υπέστησαν μειώσεις στους μισθούς τους όπως ΟΛΟΣ ο Ελληνικός πληθυσμός. Όπως οι δημόσιοι , ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Είναι μάλιστα σε ευνοική θέση, γιατί -αδικαιολόγητα- εξαιρούνται από την διαδικασία της αξιόλόγησης και της διαθεσιμότητας. Το να συζητούμε, λοιπόν, για αυξήσεις και αναδρομικά εν μέσω πενίας και ένδειας του συνόλου του Ελληνικού λαού, αποτελεί πρόκληση για τους χιλιάδες ςργαζόμενους που βρίσκονται στο δρόμο, τα παιδιά μας που φεύγουν μετανάστες, τους καρκινοπαθείς που δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους και τους συνταξιούχους που περνάνε με 300 ευρώ τον μήνα.. Το Ελληνικό κράτος ΔΕΝ πρέπει να τους δώσει δεκάρα τσακιστή και ας φωνάζουν όσο θέλουν....

Bulsara

Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι έναντι των Νόμων και των επιπτώσεων που αυτοί συνεπάγονται. Η απόφαση του διορισμένου και εξαρτημένου ΣτΕ δεν μπορεί να καταστρατηγήσει αυτή τη συνταγματική επιταγή. Π.χ. οι ένστολοι (άκου, διάκριση) δεν είναι υπέρτεροι των συνταξιούχων, ειδικότερα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που ουδέποτε επιβάρυναν τον κρατικό κορβανά.

Παναγιώτης Ν.

Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 95, παράγραφος 5........«Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης.»......τα υπόλοιπα είναι κολπάκια της κυβέρνησης, τα οποία και θα τα πληρώσει πολιτικά.

chrish

Φίλε μου "η τηρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων". Μέσα σ' αυτούς, διακρίνεις κανένα πατριώτη;

chrish

Ο γιαλαντζι δερβίσης κύριος Τζαμτζης, που κάνει το σκατο του παξιμάδι και με επτά χιλιαρικακια το μήνα (φαντασου να έπαιρνε δύο, απ την πείνα ούτε παξιμάδι δε θα προλάβαινε να το κάνει) και απειλούσε την κυβέρνηση ότι θα τη ρίξει αν δε δικαιωθουν οι ένστολοι, τι λέει για όλα αυτά;

υποθηκευμένος

Νισάφι πια σήριαλ το κάνατε θα νομίζει ο κόσμος ότι κονομάμε τρελά

logikos

Κονομάτε φίλε σε σχέση με όλους τους άλλους που πεινάνε!Και είναι μεγάλο το θράσος να διεκδικείτε αναδρομικά και επιδόματα επικινδυνότηταςεσείς και οι δικαστικοί...οι μόνοι που δικαιούνται επίδομα επικινδυνότητας από τους ένστολουςείναι οι ιπτάμενοι και οι της ομάδας ΔΙΑΣ,όλοι οι άλλοι δε δικαιούστε ούτε για αστείο ρε....Αυτό το κράτος μας οδηγεί σιγά-σιγά στη μετανάστευση....θα μείνει το κράτος μόνομε τους ένστολους και τους δικαστικούς....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης