Χατζηδάκης: Οι όροι δανεισμού της Ελλάδας επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας παρά τη διεθνή αστάθεια

Χατζηδάκης: Οι όροι δανεισμού της Ελλάδας επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας παρά τη διεθνή αστάθεια

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε τη ζήτηση-ρεκόρ, την υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν, καθώς και τη μείωση του spread 

Χατζηδάκης: Οι όροι δανεισμού της Ελλάδας επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας παρά τη διεθνή αστάθεια
Δήλωση για την χθεσινή επιτυχημένη έκδοση του νέου 10ετούς ελληνικού ομολόγου έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός επισήμανε τη ζήτηση-ρεκόρεν μάλιστα μέσω μεγάλης αστάθειας στις διεθνείς αγορές, την υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν, καθώς και τη μείωση του spread έναντι των λοιπών χωρών της ευρωζώνης. 

«Τα παραπάνω αποτελούν απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία και της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα με ταχείς ρυθμούς» τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

«Με τη χθεσινή έκδοση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου 10-ετούς διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές το ποσό των 4 δισ. εκατ. ευρώ καλύπτοντας έτσι, από το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2025, το 50% του ετήσιου δανειακού του προγράμματος.

Η χθεσινή έκδοση έλαβε χώρα ταυτόχρονα με εκδόσεις άλλων μεγάλων εκδοτών χρέους, εν μέσω μεγάλης αστάθειας στις διεθνείς αγορές, επιτυγχάνοντας ρεκόρ συμμετοχής επενδυτών, με βιβλίο προσφορών που ξεπέρασε τα 40 δισ. εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην ιστορία του ΕΔ.

Παρά το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, καθ’ όλη τη διαδικασία της χθεσινής έκδοσης το περιθώριο πιστωτικού κινδύνου (spread) των ελληνικών ομολόγων όχι μόνον δεν αυξήθηκε, όπως θα ήταν αναμενόμενο λόγω της προσφοράς νέων τίτλων, αλλά αντιθέτως μειώθηκε έναντι αυτών των λοιπών χωρών της ευρωζώνης.

Η μεγάλη ζήτηση και η υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν, οδήγησαν το περιθώριο του νέου 10-ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 99,1 μονάδες βάσης (bps), δηλαδή 20,2 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό που ήταν 119,3 bps.

Τα παραπάνω αποτελούν απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία και της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα με ταχείς ρυθμούς.

Μπράβο στον ΟΔΔΗΧ για τους πολύ επιτυχείς χειρισμούς του».

Ειδήσεις σήμερα:

Περιπέτεια για 40χρονο στη Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έκανε… κατάληψη στο σπίτι του μετά από one night stand και την «μάζεψε» η αστυνομία

Βίντεο: 30χρονη φωτογραφήθηκε γυμνή μπροστά σε άγαλμα στο Μεξικό και συνελήφθη

Δύο τροχαία με εγκατάλειψη στο κέντρο της Αθήνας - Συνελήφθη ο δράστης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης