Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πλεόνασμα 5,9 δισ. λόγω ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στο 8μηνο

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πλεόνασμα 5,9 δισ. λόγω ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στο 8μηνο

Τα σενάρια στηρίζονται στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% το 2023 κάτι που θα αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου

oikonomia-euro
Πλεόνασμα εσόδων ύψους 5,9 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 202,2 σύμφωνα με οριστικά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, τα οποία ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγω στην προείσπραξη (στην πρώιμη είσπραξη) ορισμένων φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ., από τον οποίο έχουν προεισπραχθεί περίπου 900 εκατ. ευρώ, και ο φόρος εισοδήματος. Οφείλεται επίσης και στις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Ωστόσο, στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 4.105εκατ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ένα ισχνό πλεόνασμα ύψους 19 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω υποτυπώνονται στην ανακοίνωση του ΓΛΚ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.808 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6.399 εκατ. ευρώ ή 17,6% έναντι του στόχου. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα των μειζόνων κατηγοριών του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ως ακολούθως:

Τα έσοδα της κατηγορίας «φόροι» ανήλθαν σε 35.734 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.512 εκατ. ευρώ ή 18,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται:

α) στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
β) στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
γ) στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους και
δ) στην είσπραξη μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022 των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής (σ.σ. που προφανώς οφείλονται στο πληθωρισμό):

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 13.924 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.449 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4.511 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 150 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2.079 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.383 εκατ. ευρώ.
Κλείσιμο
• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 10.750 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.760 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Αγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Τελειώνουν τα «θαύματα» του παπα-Δημήτρη;

Ρωσία: 25χρονος πυροβόλησε εξ επαφής στρατολόγο - «Κανείς δεν θα πάει στον πόλεμο» - Δείτε βίντεο

Γιώργος Λιάγκας: Αποχαιρέτησε τη Δούκισσα Νομικού από το «Πρωινό» σε… 54 δευτερόλεπτα
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης