Politicο: Η ΕΕ σχεδιάζει υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση αερίου

Politicο: Η ΕΕ σχεδιάζει υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση αερίου

Τι αποκαλύπτει το Politico - Η πρόταση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια τους επόμενους μήνες - Πώς θα ξεπεραστεί το ενδεχόμενο βέτο από χώρες της ΕΕ

gas-solines-arthro
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που σύμφωνα με το Politico περιέχει την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο αλλά και «ψαλίδι» στην κατανάλωση αερίου, σε περίπτωση που το μπλοκ αντιμετωπίσει καταστροφικές ελλείψεις εφοδιασμού αν η Μόσχα σφραγίσει οριστικά την στρόφιγγα του Nord Stream 1.

Σε δημοσίευμά του, το Politico αναφέρει ότι η πρόταση αυτή αναμένεται να περιγραφεί παράλληλα με την προγραμματισμένη ανακοίνωση που θα εκδώσουν αύριο Τετάρτη (20/7) οι «27» για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο «άμεσης δράσης», η Επιτροπή θα μπορούσε να απαιτήσει δεσμευτικές περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως η διακοπή του ρωσικού αερίου.

Το σχέδιο της Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά θα παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα στερεί στις μεμονομώνες χώρες το δικαίωμα βέτο στα σχέδια.

Στόχος είναι να ληφθεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για το σχέδιο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, είπαν οι τρεις διπλωμάτες, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα σχέδια απομένουν να οριστικοποιηθούν.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην απαίτηση των χωρών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ένα ορισμένο ποσό από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Μια μείωση μεταξύ 5 και 20% προβλέπεται, με την προσδοκία τελικής συμφωνίας μεταξύ 10 και 15% σύμφωνα με δύο από τους διπλωμάτες.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη περικόψει ή περιορίσει τις παραδόσεις σε πελάτες του σε 12 χώρες και υπάρχουν φόβοι ότι το Κρεμλίνο μπορεί να μην επανεκκινήσει τον αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream στις 21 Ιουλίου, μετά το προσωρινό του κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα για τακτική συντήρηση.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τονίζεται πως  η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, που δε δύναται να ελέγξει. Την ίδια ώρα εμπορική πηγή ανέφερε πως η επιστολή αφορούσε προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, η οποία είναι μία σημαντική οδός ανεφοδιασμού τόσο προς τη Γερμανία όσο και πέρα από αυτή. Από την πλευρά της η ρωσική εταιρεία δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του συγκεκριμένου θέματος. 

Η επίκληση της «ανωτέρας βίας» δεν αποκλείεται να επιδεινώσει έτι περαιτέρω τις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης οι οποίες είναι τεταμένες εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε συνθετικό δηλητήριο είχε εκτεθεί ο στενός συνεργάτης του Πούτιν


Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Μειώνεται η «ποινή» του 30% - Θα επιβάλλεται αναλογικά με τις ημέρες απασχόλησης


Βρετανία: Μητέρα 2 παιδιών κατασπαράχθηκε από τον σκύλο της - Τι λέει η οικογένεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης