Δυσοίωνες προβλέψεις για πιθανή διακοπή του ρωσικού αερίου: Θα μπορούσε να μειώσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 1,5%

Δυσοίωνες προβλέψεις για πιθανή διακοπή του ρωσικού αερίου: Θα μπορούσε να μειώσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 1,5%

Η Κομισιόν σχεδιάζει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη για τον μετριασμό των επιπτώσεων μιας πιθανής πλήρους διακοπής από τη Ρωσία

gazprom
Μια διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε πιθανότατα να μειώσει το ΑΕΠ της κατά 1,5% στο χειρότερο σενάριο, αν ο χειμώνας είναι ψυχρός και η περιοχή δεν λάβει προληπτικά μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Κομισιόν πρόκειται να προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση ενός μέτριου χειμώνα, η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Μόσχα θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 0,6% έως 1%, σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο που εξέτασε το Bloomberg.

Η Κομισιόν σχεδιάζει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη -συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένων μέτρων στην αγορά – για τον μετριασμό των επιπτώσεων μιας πιθανής πλήρους διακοπής από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της.

«Μια συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ πριν από τον χειμώνα και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας από μια πιθανώς μεγάλη διαταραχή», αναφέρει η Κομισιόν στο έγγραφο με τίτλο “Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα”. Εκτιμά ακόμη ότι η ανάληψη έγκαιρης δράσης για τη μείωση της ζήτησης σε περίπτωση ενός μέτριου χειμώνα θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο μιας διακοπής του εφοδιασμού στο ΑΕΠ στο 0,4%.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ αυτόν τον χειμώνα είναι να εξασφαλίσει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει την κορύφωση της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης πέρυσι ήταν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι την περίοδο 2016-2018, επί του παρόντος είναι σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο, πάνω από το 63% ή ίσα με 46 ημέρες χειμερινής κατανάλωσης, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί πριν από τη δημοσίευση που έχει οριστεί για την Τετάρτη.

Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η Ρωσία θα αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες προς το μπλοκ σε αντίποινα για τις κυρώσεις εις βάρος της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον αρχηγό της Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα για «εσχάτη προδοσία»

Μεγιστάνας του real estate στο Ντουμπάι ξόδεψε στη Μύκονο 100.000 ευρώ σε σαμπάνιες Dom Perignon

Αυξήσεις- «φωτιά» σε βασικά είδη στην Τουρκία – Τα λεμόνια και οι πατάτες είναι ακριβότερα κατά 614%!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης