Αυστηρότερο πλαίσιο στην επαγγελματική κατάρτιση: Οι πάροχοι θα βαθμολογούνται βάσει επιδόσεων

Αυστηρότερο πλαίσιο στην επαγγελματική κατάρτιση: Οι πάροχοι θα βαθμολογούνται βάσει επιδόσεων

Το 30% της επιδότησης θα καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση

katartish
Η θέσπιση κινήτρων μέσα από ένα κλιμακωτό σύστημα αμοιβών καθώς και η βαθμολόγηση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης εργαζόμενων και ανέργων ως προς το στόχο που είναι η εξεύρεση θέσης εργασίας είναι οι βασικοί άξονες των αλλαγών που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας για την επαγγελματική κατάρτιση.

Στόχος να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τα 2 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί το λεγόμενο skills matching (την αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας) στο οποίο η χώρα μας εμφανίζει πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Το 72% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναζητά εργαζομένους και δεν μπορεί να βρει. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για πάνω από 10 χρόνια.

Η πληρωμή παρόχων και ωφελουμένων συνδέεται με την πιστοποίηση ως εξής: Το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την πιστοποίηση. Για πρώτη φορά, εισάγεται η μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων βάσει αποτελέσματος (Payment by Results), με σκοπό την αποτελεσματικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων.

Παράλληλα προβλέπεται η αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης ως προς το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκε δουλειά αλλά και το ποσοστό που πιστοποιήθηκε, καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Η αξιολόγηση γίνεται βάσει επίδοσης που καθορίζεται για παράδειγμα από το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκε εργασία εντός 3, 6 και 12 μηνών μετά τη λήξη της κατάρτισης στο αντικείμενο της κατάρτισης. Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και για όσους εργαζόμενους καταρτίζονται προκειμένου να αναβαθμίσουν τη θέση εργασίας τους.

Ο πάροχος θα αξιολογείται επίσης από τους ίδιους τους καταρτισθέντες αλλά και από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Οι εκπαιδευόμενοι θα βάζουν στον πάροχο βαθμό από 1 έως 5. Ο βαθμός 1 κακή χαρακτηρίζεται κακή επίδοση , το 2 ανεπαρκής, το 3 ικανοποιητική, το 4 πολύ καλή και 5 άριστη. Οι βαθμοί 1-2 αντιστοιχούν σε αρνητική αξιολόγηση, οι βαθμοί 3-4 σε επαρκή θετική αξιολόγηση και ο βαθμός 5 σε άριστη θετική αξιολόγηση.

Μάλιστα, ορίζεται ρητά ότι δεν μπορεί να βαθμολογηθεί με βαθμό 3 ή μεγαλύτερο η επίδοση παρόχου σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, εάν δεν συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) τουλάχιστον το 50% των καταρτισθέντων να βρήκε εργασία εντός 12 μηνών,

β) το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί θετικά από τουλάχιστον το 80% των καταρτισθέντων και

γ) έχει πιστοποιηθεί τουλάχιστον το 80% των καταρτισθέντων που έχουν περαιώσει την παρακολούθηση του προγράμματος.


Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Στο «τραπέζι» μήνυμα Μητσοτάκη για το πακέτο στήριξης- Το σχέδιο για «επιστροφή» στα καύσιμα

Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Νέα κακοκαιρία από την Πέμπτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης