Νέο «σφυροκόπημα» από τον πληθωρισμό – «Ανάσα» από την ΕΚΤ

Νέο «σφυροκόπημα» από τον πληθωρισμό – «Ανάσα» από την ΕΚΤ

Αποκαλυπτήρια σήμερα για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα την ώρα που θα συνεδριάζει η ΕΚΤ για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής

lefta
Αποκαλυπτήρια σήμερα για τον πληθωρισμό Φεβρουάριου που αναμένεται να καταρρίψει νέο ρεκόρ, ίσως και πάνω από 7%, σε μια ξέφρενη πορεία που δε περιορίζεται μόνο στα ελληνικά σύνορα.

Όλη η Ευρώπη απειλείται αυτήν τη περίοδο από το τέρας του πληθωρισμού που τροφοδοτείται απο την ενεργειακή ακρίβεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Την απειλή αυτή δεν μπορεί να αγνοήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της νομισματικής πολίτικης που, λόγω των κρίσεων, φαίνεται να απομακρύνεται από το ενδεχόμενο ομαλοποίησης

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ, επηρεάζονται ευθέως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την συνεχιζόμενη ακρίβεια. Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο, απόρροια της τρελής κούρσας των τιμών της ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε στο 5,8% το Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.

Τα στοιχεία της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν άλμα του πληθωρισμού κατά 6,3% στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα σκαρφαλώσει περίπου στο 7%. Η άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτήθηκε από ένα άλμα 32% στο ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η ενέργεια αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (31,7% σε σύγκριση με 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον Ιανουάριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο).

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό της ακρίβειας η ΕΚΤ θα πρέπει σήμερα να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στις γεωπολιτικές εξελίξεις μια εξαιρετικά δύσκολη εξισορροπητική πράξη, καθώς το νέο σκηνικό εγκυμονεί ξεκάθαρα κινδύνους για την ανάπτυξη που ήδη χάνει μονάδες.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η ΕΚΤ καθυστερήσει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και θα αποφύγει να μιλήσει για ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων φέτος.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν ηταν από τους πρώτους έσπευσαν να τονίσουν πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει τον προγραμματισμό της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και να μη δεσμευθεί για τον χρόνο που θα τερματιστεί η ποσοτική χαλάρωση (APP), αφήνοντας ανοιχτές τις επιλογές πολιτικής και διατηρώντας την ευελιξία πολιτικής.



Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τον βομβαρδισμό σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη

Το ΔΝΤ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία

Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστοί δρόμοι σε Φυλή και Πεντέλη λόγω χιονόπτωσης - Πού χρειάζεται αλυσίδες στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης