Ευρωζώνη: Στο 5,8% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο – Στο 6,3% στην Ελλάδα

Ευρωζώνη: Στο 5,8% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο – Στο 6,3% στην Ελλάδα

Πρόκειται για τον ισχυρότερο πληθωρισμό από το 1997 - Το ιστορικό υψηλό εγείρει ερωτήματα για το πότε θα παρέμβει η ΕΚΤ για να ελαφρύνει τις επιβαρύνσεις που υφίστανται τα πορτοφόλια των καταναλωτών

plithorismos
Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Eurostat, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,8% σε ετήσια βάση, από 5,1% τον Ιανουάριο, εγείροντας ερωτήματα για το πότε θα παρέμβει η ΕΚΤ για να ελαφρύνει τις επιβαρύνσεις που υφίστανται τα πορτοφόλια των καταναλωτών, την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ενισχύθηκε στο 6,3% τον Φεβρουάριο, από 5,5% τον Ιανουάριο.

plithorismos1


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, ο υψηλότερος πληθωρισμός σε ετήσια βάση για τον προηγούμενο μήνα, καταγράφεται στη Λιθουανία (13,9%), την Εσθονία (12,4%) και το Βέλγιο (9,6%), και ο χαμηλότερος στη Γαλλία (4,1%), τη Φινλανδία και τη Μάλτα (4,3%).

plithorismos2


Τα τελευταία στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την αυξανόμενη πίεση για τα νοικοκυριά της Ευρώπης και αυξάνουν τις πιέσεις και στην ΕΚΤ για το πώς και πότε θα αυξήσει τα επιτόκια, για να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού.

Η μέτρηση για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία για την ευρωζώνη το 1997.

Κλείσιμο
Βασικός παράγοντας για την εκτόξευση του πληθωρισμού, φυσικά οι τιμές ενέργειας που εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 32%, ενώ το πρόβλημα θα περιπλεχτεί ακόμα περισσότερο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία που είναι ένας από τους βασικές χώρες παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου έχει υποστεί βαριές κυρώσεις και περιορισμούς, που αυξάνουν τους φόβους για μπλόκο στον εφοδιασμό με πετρέλαιο – αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Άστατος ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε την σημερινή πρόγνωση

Πότε μπαίνει τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Γεωπολιτική «ψήφος» Μητσοτάκη στο LNG για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης