Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Το ποσό των 672,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση εθνικών μέτρων για τις συνέπειες της πανδημίας - Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να ισχύουν για να είναι επιλέξιμα  τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

european_parliament_covid
Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αποσκοπεί να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κανονισμός σχετικά με τους στόχους, τη χρηματοδότηση και τους κανόνες για την πρόσβαση στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εγκρίθηκε με 582 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 69 αποχές. Ο Μηχανισμός αποτελεί τη σημαντικότερη συνιστώσα της δέσμης μέτρων ανάκαμψης Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 672,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση εθνικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Ο Μηχανισμός μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει σχετικά έργα που άρχισαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά. Η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη για τρία έτη και οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν προχρηματοδότηση έως και 13% για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στις 12 Φεβρουαρίου και από τις 18 αναμένεται η δημοσίευσή του στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή 19 Φεβρουαρίου, τα κράτη - μέλη θα μπορούν να υποβάλουν τα τελικά τους σχέδια για την εκταμίευση των κεφαλαίων. Ωστόσο οκτώ κράτη - μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμα υποβάλει σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει εκφράσει αντιρρήσεις ακόμα και με υποβληθέντα σχέδια.

Προϋποθέσεις για τη λήψη χρηματοδότησης

Προκειμένου να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να επικεντρώνονται σε σημαντικούς για την ΕΕ τομείς πολιτικής όπως είναι η πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της βιοποικιλότητας. Άλλοι σχετικοί τομείς είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η οικονομική συνοχή και ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική και εδαφική συνοχή. Επιλέξιμα θα είναι επίσης τα σχέδια που παρέχουν στήριξη στις εθνικές αρχές για την καλύτερη προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση κρίσεων. Χρηματοδότηση μπορούν να λάβουν ακόμη οι πολιτικές για τα παιδιά και τους νέους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Τα σχέδια θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 37% του προϋπολογισμού τους σε δράσεις για το κλίμα, και τουλάχιστον το 20% σε ψηφιακές δράσεις. Οι αλλαγές που θα φέρουν τα σχέδια στην κοινωνία και την οικονομία πρέπει να χαρακτηρίζονται από μακρόπνοη προοπτική. Τα σχέδια πρέπει ακόμη να περιλαμβάνουν εκτενείς μεταρρυθμίσεις και ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, χωρίς να θίγονται σημαντικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι.

Κλείσιμο
Ο κανονισμός ορίζει επίσης ότι τα χρήματα από τον Μηχανισμό μπορούν να χορηγούνται μόνο σε κράτη μέλη που αποδεδειγμένα σέβονται το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα υπάρχουν 11 κριτήρια για την αξιολόγηση των σχεδίων και τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν τουλάχιστον 7 θετικές αναφορές.

Αρμόδια για την παρακολούθηση της υλοποίησης του Μηχανισμού είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να καλείται σε ακρόαση ανά δίμηνο από τις σχετικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να συζητείται η πορεία της ανάκαμψης στην ΕΕ και η επίτευξη στόχων και ορόσημων από τα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει επίσης στη διάθεση των κρατών μελών ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης και παρακολούθησης για την παροχή συγκρίσιμων πληροφοριών όσον αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι πόροι.


Ειδήσεις σήμερα

Ξεκαρδιστικό βίντεο: Δικηγόρος σε κλήση zoom με δικαστή «παγιδεύεται» σε φίλτρο - «Δεν είμαι γάτα!»

Gorilla Glue Girl: Η Αμερικανίδα που έβαλε κόλλα στο μαλλί της πριν 1 μήνα κι ακόμα το πληρώνει!

Κλείνει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης