Η «Ορθή Ψήφος» με την υπογραφή του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη

Η «Ορθή Ψήφος» με την υπογραφή του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη

Ένα βιβλίο για την ηθική, την πολιτική, την ελευθερία και τον αυταρχισμό

thumbnail2
Απαντήσεις σε ζητήματα πολιτικής φιλοσοφίας επιχειρεί να δώσει στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα ο δικηγόρος Αλέξανδρος Βιλδιρίδης. Η «Ορθή Ψήφος» των εκδόσεων Σιδέρη, με αντικείμενο την πολιτική φιλοσοφία, είναι ένα βιβλίο που προκαλεί τον αναγνώστη να χαθεί στις σελίδες του, καθώς εστιάζει στο ρόλο της ηθικής στην πολιτική φιλοσοφία περιγράφοντας με εμφατικό τρόπο τους συσχετισμούς ηθικής, πολιτικής φιλοσοφίας, αλήθειας και λογικής.

thumbnail2
thumbnail3


«Οι πολιτικές ιδέες δεν αφορούν ποτέ μόνο εκείνον που τις υποστηρίζει ή τις διατυπώνει. Χωρίς καμία εξαίρεση, κάθε ισχυρισμός πολιτικής φιλοσοφίας είναι ισχυρισμός για το πώς πρέπει να ζουν οι άλλοι. Και κάθε διαφωνία στην πολιτική, ανεξαιρέτως, είναι διαφωνία που αφορά την ελευθερία των άλλων∙ αυτό είναι το μοναδικό της διακύβευμα. Δεν υπάρχει αθώα ιδεολογική συζήτηση. Δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δεν επιχειρείται εξανδραποδισμός∙ δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δε διακυβεύεται η ελευθερία» αναφέρει ο συγγραφέας για να επισημάνει στις επόμενες σειρές ότι «Η πολιτική, λοιπόν, είναι το μοναδικό γνωστικό πεδίο στο οποίο οι απόψεις δεν είναι απλές απόψεις, αλλά διαταγές. Και ίσως το μοναδικό γνωστικό πεδίο στο οποίο θεωρείται θεμιτό ο καθένας να έχει τη δική του άποψη. Διακρίνετε και εσείς το ηθικό παράδοξο; Η «Ορθή Ψήφος» επιχειρεί να απαντήσει με τρόπο απλό, περιεκτικό και ακαταμάχητο σε όλα τα θεμελιώδη προβλήματα της πολιτικής φιλοσοφίας, καθώς και να εξοπλίσει τους αναγνώστες της με μια απλούστατη μεθοδολογία αντιμετώπισης όλων των διλημμάτων πολιτικής υφής με τα οποία μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι. Κυρίως, επιχειρεί να ενσωματώσει την έννοια της ελευθερίας στα πάγια αντανακλαστικά της πολιτικής σκέψης κάθε αναγνώστη, προειδοποιώντας τον για τις παγίδες αυταρχισμού που κρύβονται πίσω από κάθε ιδεολογική πρόταση».

thumbnail1


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας επέλεξε να μην συστηθεί στους αναγνώστες και έτσι από το βιβλίο του απουσιάζουν το βιογραφικό σημείωμα και η φωτογραφία του. Ο ίδιος σε ένα σύντομο «αντι-βιογραφικό» σημείωμα δικαιολογεί αυτή την κάπως «ανορθόδοξη» επιλογή αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Όταν σε ένα βιβλίο ελέγχονται ιδέες, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να έχει ο αναγνώστης πρόσβαση σε βιογραφικές πληροφορίες του ανθρώπου που το έγραψε..[..]Η παράθεση του βιογραφικού του συγγραφέα είναι ένα έγκλημα που συντελείται σε βάρος της αλήθειας…».

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 800 τα νέα κρούσματα - 362 διασωληνωμένοι - 32 νέοι θάνατοι

Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκαν - και το δημοσιοποίησαν - η Ελισάβετ και ο Φίλιππος

Βρετανία: Οι γιατροί στο Λονδίνο καλούνται να επιλέξουν ποιος θα μπει στις ΜΕΘ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης