Λυδία Φωτοπούλου - Χρήστος Λούλης: Πάλεψαν με τα «Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ και νίκησαν

Λυδία Φωτοπούλου - Χρήστος Λούλης: Πάλεψαν με τα «Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ και νίκησαν

Το αριστούργημα της εμβληματικής βρετανίδας συγγραφέως παρουσιάστηκε ως θεατρικό αναλόγιο, σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Καραντζά, από τις «Παραβάσεις» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το απόγευμα της Κυριακής

2019_12_08_Faros_Parabases__2
2019_12_08_Faros_Parabases___2_





Καθώς περίμενα στην ουρά, μπροστά στο γυάλινο ασανσέρ του ΚΠΙΣΝ που θα με ανέβαζε στο επίπεδο 8, άκουγα τους περισσότερους γύρω μου ενθουσιασμένους με τα χριστουγεννιάτικα happenings, αλλά και κάποιους που έψαχναν για ένα εισιτήριο. Η εκδήλωση όμως ήταν sold out και η αίθουσα του Φάρου κατάμεστη, πολύ πριν τις 17.00, που ήταν προγραμματισμένη η έναρξη. Η διάταξη του χώρου είχε διαμορφωθεί από ένα μακρόστενο πατάρι στο κέντρο που χώριζε στα δύο τις σειρές των καθισμάτων. Στο φόντο, τα πορτοκαλί σύννεφα του Σαρωνικού καθώς ο ήλιος άρχιζε να δύει.




b_16595_or_xmas_parabaseis_banner4

«Ο ψίθυρος των Κυμάτων στον αέρα…»

«Τα Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ ένα από τα αγαπημένα μυθιστορήματα του Δημήτρη Καραντζά στην εφηβεία του, όπως έχει πει, ήταν η επιλογή του για τις «Παραβάσεις» που συνεχίζουν φέτος την αναδρομή στις πιο ριζοσπαστικές φωνές της λογοτεχνίας, του θεάτρου και της ποίησης με επίκεντρο τη γυναίκα. Τη σεζόν 2015-6 ο ίδιος τα είχε παρουσιάσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τον χειμώνα του 2017 είχαν επαναληφθεί στο θέατρο «Σφενδόνη». Αυτή τη φορά, ήταν δύο οι ερμηνευτές που είχαν αναλάβει να συστήσουν στους θεατές αυτό τον αξεπέραστο «ύμνο στη φιλία» αλλά και στο εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης.

2019_12_08_Faros_Parabases_photo_Marisa_Kapsabeli_4

Κλείσιμο

Τα Κύματα στις 17.00 στο ΚΠΙΣΝ ( Γιώργος Πούλιος , Χρήστος Λούλης )

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Karantzas στις Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019


«Η ζωή είναι καλή, η ζωή υποφέρεται. Η Τρίτη ακολουθεί τη Δευτέρα, και μετά έρχεται ή Τετάρτη»

Με την τεχνική της συνειδησιακής ροής της Βιρτζίνια Γουλφ που καταγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματα, χωρίς καμία προφανή λογική σύνδεση, στα «Κύματα» παρακολουθούμε τη στενή σχέση μιας 6μελούς παρέας- του Λούις, της Τζίννυ, της Σούζαν , του Μπέρναρντ, της Ρόντα και του Νέβιλ- από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μέχρι τον θάνατό τους, με παράλληλο πρωταγωνιστή τη μαγεία της φύσης, μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

2019_12_08_Faros_Parabases_photo_Marisa_Kapsabeli_2


Αυτό τον χείμαρρο από σκέψεις, αισθήματα, τραύματα και λεπτομέρειες της καθημερινότητας, μπόρεσαν να τιθασεύσουν οι δύο ηθοποιοί που κάθισαν αντικριστά πάνω στο πατάρι μπροστά στα αναλόγια τους, με τις επιλεγμένες σελίδες του μυθιστορήματος. Φωτισμένοι με μικρούς προβολείς ράμπας, εναλλάσσονταν στην αφήγηση, κάποιες φορές συντόνιζαν τις φωνές τους μαζί στο ίδιο απόσπασμα, με παύσεις, ανάσες και λέξεις προκαλούσαν συναισθήματα και εικόνες, έχοντας καθοριστικό φόντο το ηχητικό περιβάλλον που δημιουργούσε ζωντανά ο Γιώργος Πούλιος μέσα από ένα μπομπινόφωνο, ένα laptop και ένα μικρόφωνο χειρός.

2019_12_08_Faros_Parabases_photo_Marisa_Kapsabeli_3


Η Λυδία Φωτοπούλου κρατούσε συχνά το ρυθμό στην εκφορά του λόγου με το πόδι της, ο Χρήστος Λούλης την ανταγωνιζόταν σε αμεσότητα και έκφραση, ενώ τα σκρατσαρίσματα και τα τεχνητά παράσιτα στον ήχο δημιουργούσαν ακόμη πιο υποβλητική συνθήκη. Τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα, μάλλον κάπου στο Τροκαντερό, που συμπτωματικά φαίνονταν από τους γυάλινους τοίχους της αίθουσας δεν ήταν αρκετά εντυπωσιακά για να αποσπάσουν την προσοχή κανενός. Στις πρώτες σειρές καθισμένοι, ο Αινείας Τσαμάτης -ο Νέβιλ και η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη -η Σούζαν από το προηγούμενο ανέβασμα των «Κυμάτων» στη Στέγη, η Μαρία Σκουλά, ο Μάριος Βουτσινάς, ενώ ο Δημήτρης Καραντζάς παρακολουθούσε όρθιος από το βάθος, πλάι στη βιβλιοθήκη. Μετά από περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, το χειροκρότημα ακούστηκε δυνατά, οι μπόμπιρες με τα χριστουγεννιάτικα μπαλόνια άρχισαν πάλι να τρέχουν και η γλυκόπικρη αίσθηση είχε μείνει πάνω σε μια φράση που είχε ακουστεί λίγο πριν: «Περιμένουμε ένα κύμα να μας σηκώσει, αλλά είμαστε ασήκωτοι».

2019_12_08_Faros_Parabases


Μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματα  από τις χθεσινές «Παραβάσεις» πατώντας εδώ

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση σε βίντεο πατώντας
εδώ

Η χρήση του μυθιστορήματος «Τα Κύματα» σε μετάφραση Άρη Μπερλή, έγινε με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Ύψιλον και των κληρονόμων του μεταφραστή.

Φωτογραφίες © Μαρίζα Καψαμπέλη

INFO Οι «Παραβάσεις» συνεχίζονται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 26 Ιανουαρίου με την «Πιανίστρια» της Ελφρίντε Γέλινεκ που ερμηνεύουν η Μαρία Σκουλά και ο Ορφέας Αυγουστίδης.   

https://www.snfcc.org/ 

 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης