Μάσκα αρχαίου βασιλιά των Μάγια ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

Μάσκα αρχαίου βασιλιά των Μάγια ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

Άλλα τελετουργικά αντικείμενα ήταν επίσης θαμμένα με τη μάσκα, όπως κεραμικές μορφές, μαργαριτάρια, θραύσματα νεφρίτη, οψιανού, καθρέφτη από πυρίτη, σκαλιστά οστά και πέτρες και σκελετούς χελώνας, σαύρας, μικρών πουλιών και σαλιγκάρια

Μασκ
Μία μάσκα γυψοσανίδας με αληθινού προσώπου που απεικονίζει έναν από τους πιο γνωστούς ηγέτες του αρχαίου Μεξικού ανακαλύφθηκε στο παλάτι των Μάγια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) της χώρας.

Ο K'inich Janaab 'Pakal, γνωστός ως βασιλιάς Pakal ο Μεγάλος, έγινε βασιλιάς του Μεξικού στην ηλικία των 12 ετών και για 68 χρόνια κυβέρνησε την αρχαία πόλη των Μάγια, χρηματοδοτώντας την κατασκευή μερικών από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά οικοδομήματα της περιοχής και περίτεχνα κτήρια. Οι γραμμές ρυτίδων γύρω από το στόμα και τα μάγουλα της μάσκας τον αντιπροσωπεύουν ως γέρο και, εάν αποδειχθεί ότι είναι αυτός, θα είναι το πρώτο του είδους του.

«Είναι αξιοσημείωτο, σε αντίθεση με άλλες περιοχές των Μάγιας, όπου οι παραστάσεις είναι γενικές, στο Παλένκε πολλά από τα χαρακτηριστικά που βλέπουμε στην τοιχογραφία ή τα πέτρινα γλυπτά είναι πιστές απεικονίσεις των συγκεκριμένων χαρακτήρων», δήλωσε ο αρχαιολόγος Benito Venegas Duran.

Η μάσκα ανακαλύφθηκε σε ένα κτίριο που ονομάζεται "House E". Άλλα τελετουργικά αντικείμενα ήταν επίσης θαμμένα με τη μάσκα, όπως κεραμικές μορφές, μαργαριτάρια, θραύσματα νεφρίτη, οψιανού, καθρέφτη από πυρίτη, σκαλιστά οστά και πέτρες και σκελετούς χελώνας, σαύρας, μικρών πουλιών και σαλιγκάρια. Το Palenque ήταν μία πόλη-κράτος των Μάγια στο νότιο Μεξικό από το 226 π.Χ. έως το 800 μ.Χ., κοντά στον ποταμό Usumacinta. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον ποταμό και προσέφεραν αντικείμενα για να ενθαρρύνουν την οικολογική βιωσιμότητά του.

Η αρχαιολογική ομάδα εργάζεται με επιχορήγηση για να αποκαταστήσει την ιστορική περιοχή για να αποτρέψει μελλοντικές ζημιές. Λένε ότι θα πραγματοποιήσουν μια δομική ανάλυση πριν συνεχίσουν τις ανασκαφές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης