Το Χόλιγουντ σπάει το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα μέσω... Χέμινγουεϊ

Το Χόλιγουντ σπάει το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα μέσω... Χέμινγουεϊ

50 χρόνια είχε να γυριστεί αμερικανική ταινία στον κομμουνιστικό «παράδεισο» - Ο «Papa», όπως ήταν το χαϊδευτικό του Αμερικανού συγγραφέα που λάτρεψε την Κούβα, ενώνει την ΗΠΑ με το νησί του Κάστρο - Πώς δόθηκε η άδεια για να γυριστεί το φιλμ-ντοκιμαντέρ

Το Χόλιγουντ σπάει το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα μέσω... Χέμινγουεϊ

                                         
Το σπίτι του Χέμινγουεϊ στην Αβάνα

Το Χόλιγουντ επιστρέφει στην Αβάνα με την βιογραφική ταινία για τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που γίνεται η πρώτη αμερικανική παραγωγή που πήρε την άδεια να γυριστεί στην Κούβα, έπειτα  από πενήντα χρόνια. Με την ταινία «Papa» - όπως ήταν το χαϊδευτικό του βραβευμένου με Νόμπελ Αμερικανού συγγραφέα - «σπάει» το εμπάργκο του Χόλιγουντ στην Κούβα, με τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη Μπομπ Γιάρι να δηλώνουν ενθουσιασμένοι για το πρώτο φιλμ που θα γυριστεί εκεί μετά κουβανική επανάσταση του 1959. Η ταινία επικεντρώνεται στην ζωή του Χέμινγουεϊ στην Αβάνα, και στη φιλία του με έναν Κουβανό δημοσιογράφο που είχε αναλάβει το καθήκον να καταγράφει τα γεγονότα της επανάστασης.

Κλείσιμο
«Είναι βαθιά επιθυμία μας να κάνουμε την ταινία στη Κούβα, εκεί που συνέβησαν στα αλήθεια, όλα όσα γράφει το σενάριο. Εκεί που βρίσκεται το αγρόκτημα που έζησε ο Χέμινγουεϊ, εκεί που βρισκόταν η βάρκα που ψάρευε» είπε ο σκηνοθέτης του φιλμ  Μπομπ Γιάρι.

Η ταινία «Papa» χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς του εμπάργκο, που η Ουάσιγκτον είχε επιβάλλει κατά της Κούβας. Για να πάρει την πολυπόθητη άδεια το φιλμ χαρακτηρίστηκε ως ντοκιμαντέρ που θα καταγράψει τη ζωή του Χέμινγουεϊ στην Αβάνα.



Ο Χέμινγουεϊ εγκαταστάθηκε στην Κούβα από το 1939 έως το 1960. Ζούσε στην βίλα Φίνκα Βίχια (Finca Vigia), κοντά στην Αβάνα. Είχε παλαιότερα ξαναταξιδέψει στην Κούβα, το 1928 και θα αποτελούσε την βάση του, σχεδόν μέχρι το θάνατό του. Στην εποχή που ξέσπασε ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος αρθρογραφεί υπέρ της Δημοκρατίας και ενεργοποιείται γύρω από ομάδες συμπαθούντων που στέλνουν βοήθεια στα δημοκρατικά κυβερνητικά στρατεύματα. Ο ίδιος αποφασίζει να πάρει μέρος στις πολεμικές ανταποκρίσεις στο μέτωπο της Αραγωνίας, όπως και γύρω από την πολιορκημένη από τα στρατεύματα του Φράνκο, Μαδρίτη.

Οι εμπειρίες του αυτές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το μυθιστόρημα του «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», το οποίο ολοκλήρωσε στην Κούβα τον Ιούλιο του 1940.

Στην ταινία παίζουν οι Τζιοβάνι Ριμπίζι, Τζόελι Ρίτσαρντσον και Αντριάν Σπαρκς.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης