Το Μουσείο Γκέτι επιστρέφει στην Ελλάδα εικόνα του 12ου αιώνα

Το Μουσείο Γκέτι επιστρέφει στην Ελλάδα εικόνα του 12ου αιώνα

Θα επιστραφεί στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου από το οποίο το πήραν παράνομα πριν από 50 χρόνια

The Getty Museum returns to Greece a New Testament manuscript
Το Μουσείο Γκέτι ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει οικειοθελώς ένα βυζαντινό χειρόγραφο που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και αναφέρεται σε εικόνες από τη Καινή Διαθήκη στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου αφού πριν από περίπου 50 χρόνια δόθηκε στο μουσείο παράνομα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από του Μουσείο Γκέτι, που δόθηκε τη Δευτέρα, το μουσείο απέκτησε το χειρόγραφο το 1983 ωε μέρος μιας «μεγάλης, νόμιμης» συλλογής.

Κλείσιμο
«Εδώ και περισσότερες από έξι βδομάδες, το Μουσείο Γκετί, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, προσπαθεί να κατανοήσει την πρόσφατη ιστορία του χειρογράφου σχετικά με το ζήτημα της ιδιοκτησιακής νομιμότητάς του», ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου, Τίμοθι Ποτς. «Με βάση τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως, το Μουσείο αποφάσισε ότι ο σωστός τρόπος δράσης είναι να επιστραφεί το χειρόγραφο στην Ιερή Μονή του Διονυσίου, από την οποία εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Το έγγραφο του 1960, που μόλις πρόσφατα έφτασε στα χέρια μας, ήταν ζωτικής σημασίας για τη λήψη αυτής της απόφασης», συμπλήρωσε.

«Η εικονογραφημένη Καινή Διαθήκη, που αντιγράφηκε το 1133 από τον Θεόκτιστο και το οποίο υφολογικά μπορεί να συσχετιστεί με την τέχνη που παρήγαγε η Κωνσταντινούπολη, είναι ένα αριστούργημα της μεσοβυζαντινής περιόδου. Επικροτούμε το Γκετί για την ανταπόκρισή τους στο ζήτημα. Η απόφαση να επιστραφεί το πολύτιμο βυζαντινό χειρόγραφο τιμά το πνεύμα του πλαισίου της πολιτιστικής συνεργασίας μας που έγινε το 2011», δήλωσε ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος.

 «Η απόφαση δείχνει περίτρανα τον σεβασμό που έχει το Μουσείο Γκετί ως προς την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και μας ενθαρρύνει στο να ενισχύσουμε τη συνεργασία αυτή στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Τώρα το χειρόγραφο βρίσκεται στο Μουσείο Γκέτι ως μέρος της συλλογής «Ουρανός και Γη: Βυζαντινή Απεικόνιση σε ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι». Έχει παρουσιαστεί σε 14 εκθέσεις στο συγκεκριμένο μουσείο. Έχει επίσης παραχωρηθεί και στο Μetropolitan Μuseum of Αrt της Νέας Υόρκης το 1977 για την έκθεση «Η δόξα του Βυζαντίου».

Πηγή: greekreporter.gr, Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης