Το podcast του Χρήστου Χωμενίδη - Διαβολοδεκαετία: 2012, Annus horribilis

Το podcast του Χρήστου Χωμενίδη - Διαβολοδεκαετία: 2012, Annus horribilis

Από την εκτίναξη της ανεργίας στους νέους στο 57% έως το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και τη μείωση του χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Από την παραίτηση της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι την πρόταση να αναλάβει πρωθυπουργός ο Φώτης Κουβέλης. Από τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου μέχρι το «Εγέρθητω!» του Καιάδα. Κι από την απέλαση του Αλέξη Τσίπρα από την Ιταλία το 2001 μέχρι τον θρίαμβο του Σύριζα στις εκλογές του Μαϊου…. Ο Χρήστος Χωμενίδης ιχνηλατεί το τρομερό έτος 2012

pod_xwmenidis_xr

Το 2012 μπήκε με τους χειρότερους οιωνούς. Το μύριζες, το μύριζες κυριολεκτικά, στην ατμόσφαιρα της Αθήνας τουλάχιστον. Οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν άναβαν πλέον καλοριφέρ, δεν περίσσευαν στους ενοίκους τους λεφτά για πετρέλαιο.

Ακόμα δε και τα καυσόξυλα θεωρούνταν δυσβάσταχτο έξοδο. Όσοι είχαν στο διαμέρισμά τους τζάκι έριχναν μέσα ό,τι μπορούσε να καεί. Από εκείνο το φτηνό υποκατάστατο ξυλείας που κυκλοφορεί σε εύφλεκτους κύβους, μέχρι σπασμένα τραπέζια, ντουλάπες, λαδομπογιατισμένα έπιπλα. Οι καμινάδες έβγαζαν καυσαέρια. Περπατούσες και ανέπνεες αιθάλη.

Κλείσιμο
Παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των μισθών, η ανεργία κάλπαζε. Οι άνεργοι, μέσα σε μία πενταετία είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο. Το ποσοστό τους θα έφτανε τον Δεκέμβριο του 2012 στο 26,6%. Στους νέους θα άγγιζε το 57,5%.

Και όσοι εντούτοις διατηρούσαν με νύχια και με δόντια μια θέση εργασίας, δεν είχανκαμιά βεβαιότητα ότι στο τέλος κάθε μήνα θα πληρώνονταν. Το αφεντικό μπορεί να τους έλεγε πως «το ταμείον είναι μείον», να δείξουν κατανόηση, να βάλουν πλάτη, να κάνουν τον σταυρό τους που έχουν ακόμα δουλειά. Ή να τους έδινε «έναντι», ένα ποσοστό του μισθού τους.

Πώς άντεξε η κοινωνία; Πώς δεν οδηγηθήκαμε στη μαζική εξαθλίωση;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης