46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Άνοιξε τις πύλες του με διεθνή αέρα και φιλοδοξίες για το μέλλον

46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Άνοιξε τις πύλες του με διεθνή αέρα και φιλοδοξίες για το μέλλον

Το παρών έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας

Festival_Dramas_-_enarxi_2023
Πανηγυρικά άνοιξε, χθες βράδυ, την αυλαία του το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το οποίο επέστρεψε φέτος δυναμικά και ιδιαίτερα ενισχυμένο τόσο ως προς το πρόγραμμα και τις δράσεις του όσο και ως προς το διεθνές προφίλ του καθώς από φέτος οι δύο ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ. Η διοργάνωση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται σε φυσικούς χώρους αλλά μεταδίδεται και διαδικτυακά.

«Το φετινό φεστιβάλ είναι το πιο ηχηρό από πλευράς στόχων που έχουν επιτευχθεί: μία οσκαρική πιστοποίηση και τη συνέργεια με την κινηματογραφική σχολή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επόμενο βήμα είναι να εστιάσουμε στη στέγαση του φεστιβάλ, που είναι επιτακτική τώρα που το φεστιβάλ μεγάλωσε τόσο» υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στα δύο νέα τμήματα που πλαισιώνουν τα επτά προγράμματα της διοργάνωσης, το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά με υπεύθυνη την Έλενα Μαυρίδου αλλά και το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, με υπεύθυνη τη Γιάννα Σαρρή.

Ο Γιάννης Σακαρίδης δεν παρέλειψε να εκφράσει τις δημόσιες ευχαριστίες του σε όλους όσοι στηρίζουν το Φεστιβάλ και ιδιαιτέρως στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στα σημαντικά βήματα εξέλιξης που έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας του η οποία ολοκληρώνεται αλλά στη στήριξη του Δήμου και Υπουργείου Πολιτισμού εστίασε την ομιλία του ο Πρόεδρος ου Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής: «Παρέλαβα έναν κοιμισμένο γίγαντα με στόχο να βρει την θέση που του αξίζει. Παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, σχεδιάσαμε τη νέα εποχή του Φεστιβάλ και ανταμειφθήκαμε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ο Γιάννης Σακαρίδης δεν ήταν τυχαία επιλογή. Τίμησε και τιμά με τον καλύτερο τρόπο την θέση του» σημείωσε για να αναφερθεί, στη συνέχεια στη σταθερή χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στην ένταξη του Δημοτικού Ωδείου και του Δημοτικού κινηματογράφου «Ολύμπια» στο Ταμείο Ανάκαμψης  με ποσό που ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Κλείσιμο
«Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το Φεστιβάλ Δράμας. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και το Φεστιβάλ αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα: ξεκίνησε ως τοπικό γεγονός και εξελίχθηκε σε διεθνές γεγονός. Δύο ταινίες του, θα συμμετέχουν στη διαδικασία των όσκαρ και δεν θα αργήσει η στιγμή που  θα βραβευτεί μια από αυτές» επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας για να προσθέσει αμέσως μετά με νόημα: «Το Φεστιβάλ Δράμας δεν είναι μόνο οι προβολές του. Είναι και οι συνέργειες του, οι δράσεις του όπως το Pitching και το Short Film Hub. Tα επιτεύγματά του είναι σημαντικά και ως κυβέρνηση θέλουμε να το στηρίξουμε ακόμα περισσότερο».

«Το Φεστιβάλ Δράμας είναι σαν τη μεγάλη μαμά που βλέπει τα παιδιά της να μεγαλώνουν» είπε ο σκηνοθέτης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του φεστιβάλ Λευτέρης Χαρίτος επισημαίνοντας, ωστόσο, με νόημα: «Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη ως προς τα χρήματα που διατίθενται από το κράτος στον κινηματογράφο. Οι περισσότερες ταινίες μικρού μήκους για παράδειγμα γίνονται με τον ιδρώτα κάποιων γονιών. Κι όμως τα τελευταία 15 χρόνια, οι ελληνικές ταινίες δεν λείπουν από κανένα κορυφαίο διεθνές φεστιβάλ. Πρέπει να δοθούν χρήματα στον ελληνικό κινηματογράφο»,

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση όταν η επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει τα δέκα του χρόνια, Βαρβάρα Δούκα, αναφέρθηκε στη συμβολή του συνεργάτη της Στάθη Παρασκευόπουλου, εκπαιδευτή του Pitching Lab, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν λίγο καιρό.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος τόνισε πως το φεστιβάλ «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης», ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης Χρήστος Μέτιος ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική συμφωνία με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία προβλέπει την διάθεση 6.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς για να δημιουργηθεί το νέο σύγχρονο κέντρο κινηματογράφου στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη, ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Daniel»: Απίστευτες εικόνες - Γέφυρα καταστρέφεται μέσα σε δευτερόλεπτα από τα ορμητικά νερά

Βασίλης Στίγκας: Στηρίζει Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθήνας, επιμένει στα περί «Μαφίας» ο αρχηγός των «Σπαρτιατών»

Burning Man: Βίντεο καταγράφει τη «μαζική έξοδο» των επισκεπτών του φεστιβάλ που «πνίγηκε» στη λάσπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης