Νέα Σμύρνη: Τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με πλήθος εκδηλώσεων

Νέα Σμύρνη: Τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με πλήθος εκδηλώσεων

Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις και εκδόσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του επετειακού φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου της πόλης

Nea_smyrni_-_Festival
Αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή  είναι αφιερωμένο το καλλιτεχνικό φεστιβάλ που διοργανώνεται μέσα στον Ιούνιο, στο Άλσος της Νέας Σμύρνης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις καθώς και αφιερώματα στους μεγάλους συνθέτες της Σμύρνης -Παπάζογλου, Σουγιούλ, Περιστέρη, Τούντα, Σκαρβέλη- και τη μουσική της Μικράς Ασίας. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί, ερμηνευτές και ηθοποιοί μεταξύ των οποίοι οι Ανδρέας Κατσιγιάννης με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, Μπάμπης Τσέρτος, Ελένη Δήμου, Στέλιος Διονυσίου, Αρετή Κετιμέ, Δήμος Βουγιούκας, Χρίστος Τσιαμούλης, Αννα Βαγενά, Πέμη Ζούνη, Κώστας Αρζόγλου.
Ανάμεσα στις επετειακές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται μια μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Βαφέα, με τίτλο «Μνήμες της γειτονιάς μας», που παρουσιάζει μαρτυρίες και αφηγήσεις απογόνων των πρώτων Σμυρνιωτών που κατοίκησαν την πόλη.
Επιπλέον, στο Άλσος, παρουσιάζεται μια σειρά από κινηματογραφικές προβολές με ταινίες-σταθμούς στην ιστορία της Σμύρνης, μεταξύ των οποίων εμπορικές επιτυχίες, όπως η «Ευτυχία» και η «Ρόζα της Σμύρνης», αλλά και σινεφίλ ταινίες, όπως το «1922» του Νίκου Κούνδουρου και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη, αλλά και τα σπουδαία ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, «Σμύρνη, η καταστροφή μια κοσμοπολίτικης πόλης» και «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου». Η προβολή της ταινίας της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη» έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.
Εκτός από το Άλσος, όμως, αξιοποιούνται και οι υπόλοιποι ανοιχτοί χώροι της Νέας Σμύρνης για τον εορτασμό της επετείου. Σε πάρκα και πλατείες παρουσιάζονται παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, με τον αγαπημένο λαϊκό ήρωα σε ιστορίες από τη Μικρά Ασία, ενώ στον Κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης βιβλιοπαρουσιάσεις, με αφετηρία τη Σμύρνη και τις αλησμόνητες πατρίδες, σε συνεργασία με μεγάλους εκδοτικούς οίκους και συγγραφείς.
Στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης παρουσιάζονται ως το τέλος του χρόνου ενδιαφέρουσες εκθέσεις σε ένα νοητό ταξίδι από το παρελθόν στο σήμερα: Οι Αμέτρητες όψεις της Σμύρνης, ο Ιστορικός Πανιώνιος, Πρόσφυγες Τότε και Τώρα, Καρτ Ποστάλ από τη Σμύρνη, Σταμπωτές και Ζωγραφιστές Μαντήλες.
Στο μεταξύ, μεγάλη καινοτομία των φετινών δράσεων αποτελεί η σειρά podcasts με τίτλο «Με αγάπη από την Ανατολή», σε παραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού, που μεταδίδονται από τις πλατφόρμες soundis και spotify, και επιχειρούν ένα μοναδικό ηχητικό ταξίδι στο παρελθόν της Σμύρνης.
Τέλος υπό έκδοση βρίσκονται τρεις συλλεκτικές εκδόσεις του Δήμου Νέας Σμύρνης για την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, τον Πανιώνιο ΓΣΣ και τα Πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης.

Και φυσικά δεν θα λείψουν φέτος οι Ιωνικές Γιορτές με πολλά αφιερώματα στην Σμύρνη και στην επέτειο των 100 χρόνων και ο Αγώνας Δρόμου Ιστορικής Μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες που φέτος επανέρχεται δυναμικά και μας θυμίζει το βαθύτερο μήνυμά του.
Κλείσιμο
«Η διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια πόλη που αποτελεί γραμμική εξέλιξη και συνέχεια της Σμύρνης ήταν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση. Μεγαλύτερη ακόμα πρόκληση ήταν να φέρουμε κοντά μια σειρά από σπουδαίους και ταυτόχρονα νέους και ιδιαίτερα αγαπητούς στο κοινό καλλιτέχνες και να τραγουδήσουν όλοι μαζί για τη Σμύρνη, την πόλη σύμβολο για τον απανταχού Ελληνισμό» σημειώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης Βαγγέλης Χατζατουριάν.

Βρείτε πληροφορίες για τις εκδηλώσεις ΕΔΩ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης