Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας: Ολική επαναφορά με καλοκαιρινές δράσεις και νέα καλλιτεχνική ταυτότητα

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας: Ολική επαναφορά με καλοκαιρινές δράσεις και νέα καλλιτεχνική ταυτότητα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη επίσημη παρουσίαση υπό το νέο καλλιτεχνικό διεθυντή Αστέριο Πελτέκη και τους συνεργάτες του

KTBE_-_parousiasi_summer_22
Ένα θέατρο με σύγχρονη ταυτότητα, που θα παράγει ποιοτικά πολιτιστικά προϊόντα, θα ενισχύει την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες και θα κάνει αισθητή την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα των Βαλκανίων και της Ευρώπης: Αυτό είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που οραματίζονται ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Αστέριος Πελτέκης και οι συνεργάτες του έτσι όπως το περιέγραψαν κατά τη σημερινή παρουσίαση των καλοκαιρινών παραγωγών του, δίνοντας, παράλληλα, και μια πρώτη γεύση από τα φιλόδοξα χειμερινά του σχέδια.

Το ΚΘΒΕ θα δώσει φέτος το δυναμικό παρών στο  Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με την «Ελένη» του Ευρυπίδη, που θα παρουσιαστεί στις 12 και 13 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με την Έμιλυ Κολιανδρή στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί και στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης στις 14 και 15 Ιουλίου ενώ θα περιοδεύσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και οι Κύπρος, Αλεξανδρούπολη, Μουδανιά, Ιωάννινα και Ελευσίνα.

KTBE_-_Eleni


Η τολμηρή σάτιρα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της δεύτερης φετινής καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ. Πρόκειται για την παράσταση «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo», σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του  Άκη Δήμου και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα και πρωταγωνιστές τους  που θα ξεκινήσει το «ταξίδι» της από το Θέατρο Δάσους όπου θα παρουσιαστεί στις 6 και 7 Ιουλίου, θα περιοδεύσει στη συνέχεια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ενώ το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει στις 7 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Κεντρικό θέμα του έργου αποτελεί η ανελέητη μάχη ανάμεσα στα δύο φύλα η οποία παρουσιάζεται με έναν μοναδικό σατιρικό τρόπο.
KTBE_-_Hrondas
Κλείσιμο
Στο μεταξύ, το Φεστιβάλ Δάσους θα δώσει το δυναμικό παρών στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, μέσα από ένα πλούσιο συναυλιακό και θεατρικό πρόγραμμα που θα φιλοξενηθεί στα Θέατρα Δάσους και Γης Οι Κωστής Μαραβέγιας(14/6), Μίλτος Πασχαλίδης (16/6), Σωκράτης Μάλαμας (6/6) και Γιάννης Χαρούλης (20/6) είναι ανάμεσα στους τραγουδιστές που θα δώσουν συναυλίες ενώ από τις θεατρικές παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν είναι οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου με τον ίδιος, τον Βραδίμηρο Κυριακίδη και την Φωτεινή Μπαξεβάνη στους κεντρικούς ρόλους (25, 26, 27/7), η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Παντελή Δεντάκη, Ιωάννα Παππά, Άκη Σακελλαρίου και Γιώργο Χρυσοστόμου (23 και 24/8), η «Μήδεια» του Ευρυπίδη, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, με πρωταγωνιστές τους Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιο Χειλάκη, Αναστάση Ροϊλό, Μυρτώ Αλικάκη και Γιώτα Νέγκα (30/8) κ.α.

KTBE_-_Theatro_Dasous


Παράλληλα, για τέταρτη συνεχή χρονιά φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ θα επανέλθει, από τις 28 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου, με κεντρικό θέμα « Ιδέα – Ρίσκο – Ρήξη: στη σκηνή και στον δημόσιο χώρο», και παραγωγές ξένων δημιουργών και καλλιτεχνών, θεατρικές συζητήσεις αλλά και ψηφιακές δράσεις.

«Θέλουμε να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε μεγάλη κλίμακα, με την πόλη, και να φτιάξουμε μια καλλιτεχνική ταυτότητα που να βρει τον χώρο της στο πεδίο του ελληνικού θεάτρου, γενικότερα, σε ολόκληρη την επικράτεια. Εξωστρέφεια συνολική που δεν είναι απλώς θέμα απόφασης, αλλά στρατηγικής, σταδιακής ανάπτυξης και ενίσχυσης μιας δημιουργικής διαδικασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο» υπογράμμισε στη σημερινή παρουσίαση ο Αστέριος Πελτέκης παρουσιάζοντας τους στενούς του συνεργάτες που είναι ο Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού) η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγράμματος) και η Ιφιγένεια Ταξοπούλου (Σύμβουλος Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης).

Επιπλέον ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ αποκάλυψε κάποια από τα ονόματα που θα συμπράξουν τη νέα χειμερινή περίοδο, η οποία προβλέπεται συναρπαστική. Ανάμεσά τους σπουδαίοι αλλά και δημοφιλείς σκηνοθέτες όπως οι Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, η Mèlody Mourey, ο Γιάννης Κακλέας, η Ρούλα Πατεράκη, ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Δημήτρης Καρατζάς, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Γιάννης Σκουρλέτης, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κ.α.

Ειδήσεις σήμερα

Ο εφιάλτης των πυρηνικών απειλών επιστρέφει – Tι σημαίνει η αποστολή αμερικανικών πυραύλων στο Κίεβο

Καιρός: Στους 34 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα, ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης