Πρεμιέρα στην Μπιενάλε της Βενετίας για την καλλιτέχνιδα-ρομπότ Ai-Da

Πρεμιέρα στην Μπιενάλε της Βενετίας για την καλλιτέχνιδα-ρομπότ Ai-Da

Το ρεαλιστικό και, όπως φαίνεται, ταλαντούχο ρομπότ έχει πάρει το όνομά του από την Αντα Λάβλεϊς, την πρωτοπόρο μαθηματικό του 19ου αιώνα και κόρη του Λόρδου Βύρωνα 

aida
Ατομική έκθεση στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας θα κάνει η Ai-Da Robot, η πιο φημισμένη στον καλλιτεχνικό κόσμο –και μοναδική προς το παρόν– «ούλτρα ρεαλιστική ανθρωποειδής ρομποτική καλλιτέχνις» όπως την περιγράφουν οι δημιουργοί της.

Η ατομική έκθεση, με τίτλο «Ai-Da Robot: Leaping into the Metaverse» (Ai-Da Robot: Κάνοντας ένα άλμα στο Metaverse) οργανώνεται από το Concilio Europeo dell'Arte και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης InParadiso, μέσα στο εστιατόριο στην είσοδο των Giardini, όπου θα στεγαστούν πολλά από τα εθνικά περίπτερα της Μπιενάλε.

Ο γκαλερίστας Αϊνταν Μέλερ, ο δημιουργός της Ai-Da – το όνομά της είναι φόρος τιμής στην πρωτοπόρα μαθηματικό Αντα Λάβλεϊς (που ήταν κόρη του Λόρδου Βύρωνα) – τη θεωρεί και καλλιτέχνη την ίδια και έργο εννοιολογικής τέχνης.

Το θέμα της έκθεσης, εμπνευσμένο από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, αναφέρεται και στην εν δυνάμει σκοτεινή πλευρά της ολοένα αυξανόμενης επιρροής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, συγκρίνοντας το Metaverse με το Καθαρτήριο.

Κλείσιμο
«Οι σπουδαιότεροι καλλιτέχνες της ιστορίας καταπιάστηκαν με την περίοδο στην οποία έζησαν και ταυτόχρονα ύμνησαν και αμφισβήτησαν τις κοινωνικές αλλαγές. Η Ai-Da Robot, ως τεχνολογία, είναι σήμερα ο πλέον κατάλληλος καλλιτέχνης να συζητήσει την τρέχουσα εμμονή με την τεχνολογία και την κληρονομιά της που ξεδιπλώνεται» είπε, σε ανακοίνωση ο Μέλερ



«Είναι η αποκαλούμενη “πρόοδος” στην τεχνολογία κάτι που πραγματικά θέλουμε και αν ναι, πώς θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτή;», λέει.

Το κλου της έκθεσης θα είναι η Ai-Da Robot εν ώρα εργασίας, να ζωγραφίζει την εβδομάδα του βερνισάζ τέσσερα πορτρέτα.



Θα υπάρχει επίσης μια σειρά καινούργιων αυτοπροσωπογραφιών στις οποίες η καλλιτέχνις απεικονίζεται με κλειστά μάτια.

Οι ύψους σχεδόν δυόμισι μέτρων πίνακες θέλουν να θυμίσουν στο φιλότεχνο κοινό ότι η τεχνολογία είναι τυφλή και ενδέχεται να είναι επικίνδυνη αν χρησιμοποιηθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της· θέλουν επίσης να αντικατοπτρίσουν την εικόνα του Δάντη να παρηγορεί τυφλούς στο δεύτερο κύκλο της Κόλασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιο είναι το μυστικό πίσω από την επιτυχή αντιμετώπιση των Ρώσων από τον ουκρανικό στρατό

Καταθέτει σήμερα στο δικαστήριο η σύμβουλος ψυχικής υγείας που παρακολουθούσε τον Μπάμπη και την Καρολάιν

Εξετάσεις στα Γυμνάσια: Οι μαθητές θα δώσουν 7 μαθήματα σε 6 μέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης