«Αιολική γη»: Μνήμες του Ηλία Βενέζη από την Μικρά Ασία στο Εθνικό Θέατρο

«Αιολική γη»: Μνήμες του Ηλία Βενέζη από την Μικρά Ασία στο Εθνικό Θέατρο

Η παράσταση θα φιλοξενείται στο REX από τις 11 Δεκεμβρίου - Δείτε βίντεο

Aioliki_gi
Μνήμες μιας χαμένης πατρίδας που δεν ξεχάστηκε ποτέ. Γλυκιές παιδικές αναμνήσεις που συντρόφευσαν μια ολόκληρη ζωή. Εικόνες, χρώματα κι αρώματα. Νοσταλγία...: Όλα αυτά συνυπάρχουν στην «Αιολική Γη», το έργο του Ηλία Βενέζη που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο  στο REX – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στις 11 Δεκεμβρίου.
«Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη - Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς | Από 11.12 στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»


Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, σε διασκευή Σάββα Κυριακίδη, με συνεργάτη στη διασκευή τον Δημήτρη Χαλιώτη, και σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Στη Σκηνή θα ζωντανέψουν με την τεχνική της sand art (βιντεο-ζωγραφική με άμμο) εντυπωσιακές εικόνες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συγγραφέα στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί.

Κλείσιμο
Η Αιολική Γη ξεπηδάει από τις ρίζες των δέντρων της Ανατολής, από τα βουνά της Μικρασίας που τα λένε Κιμιντένια και ταξιδεύει από το κτήμα του παππού και της γιαγιάς στα κύματα του Αιγαίου. Έτσι όπως ταξιδεύει και η ψυχή του μικρού Πέτρου, που παρέα με την αγαπημένη αδελφή του, ακούει τις μυστικές φωνές της φύσης, τα καλέσματα των σπηλιών και των φαραγγιών και αφουγκράζεται τους ήχους της γης και του νερού. Κοντά στα τσακάλια, τα αγριογούρουνα, τις αρκούδες και τους αετούς ο Πέτρος θα γνωρίσει μαζί με τα παραμύθια της γιαγιάς, τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα. Θα γνωρίσει την τραχιά και άγρια φύση του τόπου και των ανθρώπων και θα μάθει για τους προγόνους του, που ξεχέρσωσαν την άγονη γη κάνοντάς τη ζωή και πεπρωμένο τους. 

Το υποστατικό του παππού ξεχειλίζει από  ιστορίες και μύθους του  μαγικού κόσμου της Ανατολής, από  ήχους, χρώματα και μυρωδιές, από μνήμες ανεξίτηλες που θα συνοδεύουν τον νεαρό ήρωα για πάντα.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Αλίκη Αλεξανδράκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Μαρία Δελετζέ, Κωστής Καλλιβρετάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Παναγιώτης Κατσώλης, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη,  Κλεοπάτρα Μάρκου, Έλενα Μαρσίδου,  Δημήτρης Μαύρος, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Ντάσκας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος ,  Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Τάσος Ροδοβίτης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Συριόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Βικτώρια Φώτα και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Hμέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30

Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Γιάννης Μπέζος τιμά τον Αλέκο Σακελλάριο με μια μουσική παράσταση

Λονδίνο: Τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες μένουν πια στη βρετανική πρωτεύουσα

Μέγκαν Φοξ: Τι γύρευε η «αλεπού» στο παζάρι της Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης