Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Ενεργός και «ωραίος» στα 85 του

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Ενεργός και «ωραίος» στα 85 του

Η τελευταία του εμφάνιση, πριν λίγες ημέρες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, η αντισυστημική ζωή του, οι δύο γάμοι και οι τραγωδίες που βίωσε

Redford_Monaco_1_jpg
Τί κι αν έχει πατήσει τα 85...; Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο διαχρονικά «ωραίος» της μεγάλης οθόνης, παραμένει ενεργός και δραστήριος σε καλλιτεχνικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Ο ξανθός, γαλανομάτης γόης που αποτέλεσε, επί δεκαετίες, τον κρυφό πόθο αμέτρητων γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, ο μοναδικός Χάμπελ από την κλασική ταινία αγάπης «Τα καλύτερά μας χρόνια», ο ώριμος αλλά απαράμιλλα γοητευτικός «Γητευτής των αλόγων», δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στις παλιές του δόξες ούτε επέτρεψε στην φυσική ομορφιά της νιότης του να στοιχειώσει το παρόν του. Αντιθέτως επέλεξε, συνειδητά, να ζει την κάθε μέρα του, να ρουφάει τη ζωή μέχρι το μεδούλι, να μάχεται για τις ιδέες του, να διεκδικεί το δικαίωμα στην αγάπη και την συντροφικότητα αλλά και να ξεπερνά τα εμπόδια που συναντά στον δρόμο του ακόμη κι όταν αυτά μοιάζουν απροσπέλαστα.
Redford_-_Streigant
O Ρόμπερτ Ρέντφορντ με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ στην ταινία «Τα καλύτερά μας χρόνια»

Επιβεβαίωση όλων των παραπάνω αποτελεί η πρόσφατη εμφάνισή του στην λαμπερή τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων του Ιδρύματος του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό στην οποία κατάφερε, για μία ακόμη φορά, να κλέψει τις εντυπώσεις με την τολμηρή επιλογή του ολόλευκου κοστουμιού του αλλά και το ζεστό του χαμόγελο στο πλευρό της κατά 21 χρόνια μικρότερης συζύγου του. Η 64χρονη Sibylle Szaggars, με την οποία έβαλε το δεύτερο στεφάνι το 2009, είναι γερμανικής καταγωγής, ζωγράφος και ακτιβίστρια και παρουσίασε κατά την διάρκεια της τελετής μια σύνθετη παράσταση αφιερωμένη στο περιβάλλον, όπου ο Ρόμπερτ Ρέντοφορντ συμμετείχε ως αφηγητής. Φαίνεται πως ο ίδιος έχει βρει στο πρόσωπο της Sibylle αυτό που ήθελε, μια γυναίκα δυναμική, με ταλέντο και ευαισθησίες την οποία  θαυμάζει ιδιαίτερα.
Redford_Monaco_2
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ με την σύζυγό του και τον πρίγκιπα Αλβέρτο

Κλείσιμο
Από τα νεανικά του χρόνια, εξάλλου, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είχε τον απόλυτο έλεγχο των προσωπικών του επιλογών και δεν επέτρεψε ποτέ στα φώτα της δημοσιότητας να εισβάλλουν σε αυτές ή στην καριέρα του να τις επηρεάσει. Ήταν μόλις 22 ετών και μόλις είχε καταφέρει να πάρει τον πρώτο του θεατρικό ρόλο σε μια παράσταση του Μπρόντγουεϊ, όταν έκανε τον πρώτο του γάμο με την Lola Van Wagenen η οποία μάλιστα παράτησε τις σπουδές της προκειμένου να τού αφοσιωθεί απόλυτα και να δημιουργήσει μαζί του μια μεγάλη οικογένεια. Πράγματι, οι δυο τους θα αποκτήσουν τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Η τύχη, ωστόσο θα δείξει στο νεαρό ζευγάρι το σκληρό της πρόσωπο πολύ σύντομα, καθώς ο πρώτος τους γιος θα «φύγει» από τη ζωή, όταν ήταν μόλις 2,5 μηνών από σύνδρομο παιδικού αιφνίδιου θανάτου. Η συντριβή τους όμως δεν καταφέρνει να τούς λυγίσει. Έναν χρόνο αργότερα θα αποκτήσουν ένα κοριτσάκι για να ακολουθήσει, μέσα στα επόμενα χρόνια η γέννηση των άλλων δύο παιδιών τους. Δυστυχώς, ο δεύτερος γιος του θα φύγει πρόωρα από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2020, σε ηλικία 58 ετών, χτυπημένος από καρκίνο και ενώ οι γονείς του έχουν πάρει διαζύγιο από το 1985. Το χτύπημα και για τους δύο ήταν τεράστιο...!
Redford_-_Lola
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ με την πρώτη του σύζυγο Lola με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά

Στα 27 χρόνια του έγγαμου βίου του με την πρώτη σύζυγό του και παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών εξελίχθηκε σε σταρ μεγάλου βεληνεκούς, κερδίζοντας παράλληλα τον τίτλο ενός από τα πλέον περιζήτητα αρσενικά του Χόλιγουντ, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποδείχτηκε συνεπής στις προσωπικές επιλογές του και ανθεκτικός στις κάθε είδους «σειρήνες». Την εποχή που μεσουρανούσε, έχοντας ήδη κερδίσει το πρώτο από τα δύο συνολικά Όσκαρ της καριέρας του, για την σκηνοθεσία του στην ταινία «Συνηθισμένοι Άνθρωποι», εκείνος αντί να τρέχει στα κοσμικά πάρτι, απομονωνόταν για καιρό, μαζί με την οικογένειά του, στο μοναδικό εξοχικό τους στην ορεινή Γιούτα. Εκεί, εξάλλου έστησε το 1981, το Sundance Institute, την καρδιά του ανεξάρτητου κινηματογράφου, ταράζοντας τα νερά της αμερικανικής βιομηχανίας του σινεμά.
2002 Robert Redford Lifetime Achievement Award


Κι όμως η...αντικοινωνική ως προς τις επιταγές του Χόλιγουντ αυτή συμπεριφορά του δεν κατάφερε να του στερήσει τις επιτυχίες που άξιζε και για τις οποίες δούλεψε σκληρά. Έπαιξε σε περισσότερες από 50 ταινίες – στις πιο πολλές ως πρωταγωνιστής -ενώ σκηνοθέτησε πάνω από δέκα. Απέσπασε δύο Όσκαρ, το πρώτο το 1981 για την σκηνοθεσία του στην ταινία «Συνηθισμένοι άνθρωποι» και το δεύτερο το 2002 για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του σινεμά, από τον Μάρλον Μπράντο, τη Νάταλι Γουντ και τον Κρίστοφερ Πλάμερ, την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και την Τζέιν Φόντα μέχρι την Μέριλ Στριπ, τον Πολ Νιούμαν, τον Τζακ Νίκολσον, τη Μισέλ Φάιφερ, τον Μπραντ Πιτ και την Σκάρλετ Γιόχανσον κ.α.
Redford_-__giteutis

Πάνω από δέκα χρόνια μετά το διαζύγιό του και όντας ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην τέχνη του αλλά και στις ακτιβιστικές του δραστηριότητες ο ώριμος πλέον Ρέντφορντ θα γνωρίσει το 1996 τη γυναίκα που θα τον κάνει να βάλει οριστικά τελεία στη μοναξιά του. Η πολυταξιδεμένη, γερμανικής καταγωγής ζωγράφος και επίσης ακτιβίστρια Sibylle Szaggars θα δώσει καινούργιο νόημα στη ζωή του και κυρίως θα τού χαρίσει μια συνοδοιπόρο που τον κάνει να νιώθει ζωντανός κι ευτυχισμένος.  Οι δυο τους θα παντρευτούν το 2009, αρκετά χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία τους, και θα συνεχίζουν να βασίζουν πλάι-πλάι, χαράσσοντας διαδρομές που οι ίδιοι επιθυμούν, αποδεικνύοντας, με τον καλύτερο τρόπο, πως η ζωντάνια, η ενεργητικότητα και η γοητεία δεν έχουν ηλικία.

Ειδήσεις σήμερα

Ο Ερντογάν «σέρνεται» και του φταίνε όλα - Έξαλλος με τα Rafale και την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη

Θεσσαλονίκη: Γιατί ζει την επανάληψη του «μαύρου Νοέμβρη» του 2020

Ανεμβολίαστοι, κλειστοί χώροι και ελλιπείς έλεγχοι οδήγησαν στα 5.449 κρούσματα - Σήμερα η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης