ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Μάγια Λυμπεροπούλου: Ο κόσμος του θεάτρου και του πολιτισμού αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό

Μάγια Λυμπεροπούλου: Ο κόσμος του θεάτρου και του πολιτισμού αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό

Τί αναφέρουν στα μηνύματά τους οι θεατρικές σκηνές από τις οποίες πέρασε, καλλιτέχνες και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

limperopoyloy
Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει το ελληνικό θέατρο μετά την απώλεια ενός από τα πλέον εκλεκτά μέλη του, της σπουδαίας ηθοποιού Μάγιας Λυμπεροπούλου, που έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, μετά από έμφραγμα που υπέστη. Σύμβολο μιας ολόκληρης θεατρικής εποχής, αυτής του Κουν και του Λαζάνη, η Μάγια Λυμπεροπούλου έγραψε ιστορία στις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές της χώρας αποτελώντας πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές ηθοποιών.Από χθες δεκάδες είναι τα μηνύματα του εγχώριου πολιτιστικού κόσμου που αναφέρονται στο σπάνιο ταλέντο και το ήθος της που άφησαν εποχή.

Το πρώτο μεγάλο θεατρικό της σπίτι, εκεί που επί της ουσίας γεννήθησε και άνθισε το σπάνιο ταλέντο της, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν την αποχαιρέτησε με βαθιά συγκίνηση: «Το Θέατρο Τέχνης αποχαιρετά τη σπουδαία Μάγια Λυμπεροπούλου που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Η Μάγια Λυμπεροπούλου ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία της από το Θέατρο Τέχνης το 1958, όταν δευτεροετής μαθήτρια της Σχολής έγινε πρωταγωνίστρια μέσα σε μια νύχτα με την παράσταση 'Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι' σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, δίπλα στον οποίο παρέμεινε συνεχώς για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Ταυτισμένη με την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, έπαιξε, σκηνοθετήθηκε από τον Κάρολο Κουν και τον Γιώργο Λαζάνη, σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης και δίδαξε στην Σχολή του Θεάτρου. Τελευταία φορά που έπαιξε και σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης ήταν το 2002 στην παράσταση 'Στον Προορισμό' του Τόμας Μπέρνχαρντ. Καλό ταξίδι Μάγια»

«Το θέατρο έχασε τη Μάγια Λυμπεροπούλου.Οι θεατές έχασαν μια μεγάλη ηθοποιό που χάριζε ερμηνείες με ποιότητες μοναδικές, μια πρωτοπόρο σκηνοθέτιδα, μεταξύ των πρώτων γυναικών που ανέλαβαν την ευθύνη της σκηνοθεσίας. Οι συνάδελφοι μια δασκάλα, μια καλή φίλη που φρόντιζε πάντοτε να περιβάλλει τις συνεργασίες με περισσή αγάπη, σπάνιο ήθος και απόλυτο επαγγελματισμό. Η τέχνη χάνει μία θεραπαινίδα που ήταν πάντοτε εκεί, με αδιαπραγμάτευτη αφοσίωση, ώστε μαζί να κάνουν, κάθε φορά, ένα βήμα μπροστά. Η νέα γενιά κέρδισε ένα σπουδαίο πρότυπο. Για εμάς, η θλίψη για την απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου είναι το ίδιο βαθειά με την τιμή που αισθανόμαστε για την ευλογία της συνεργασίας» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του το Εθνικό Θέατρο ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάνει λόγο για σπάνια και γοητευτική προσωπικότητα: «Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου, μίας από τις σπουδαιότερες μορφές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, που διάνυσε μια μακρά και λαμπρή πορεία στη σκηνή, χαρίζοντάς μας ανεπανάληπτες ερμηνείες χάρις στο εξαιρετικό ταλέντο, την εσωτερικότητα, την εκφραστικότητα, τη γοητευτική προσωπικότητα, στοιχεία που την χαρακτήριζαν και την έκαναν να ξεχωρίσει από την πρώτη της κιόλας εμφάνιση στο θέατρο. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας θεατρικών δοκιμίων με τεράστια προσφορά στην Τέχνη της αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη  για τις νεότερες γενιές».

Συγκινητικός ήταν και ο αποχαιρετισμός της διεθνώς καταξιωμένης Ελληνίδας συνθέτριας Ελένης Καραίνδρου: «Καλό Ταξίδι αγαπημένη Μάγια. Εζησα μαζί σου τή γέννηση δύο μεγάλων παραστάσεών σου ,στό Δημοτικό θέατρο τής Πάτρας Απόλλων ,τήν λαμπρή εποχή τής τριετίας σου σάν καλλιτεχνική διευθύντρια. Οι Μικροαστοί τού Γκόρκι καί Αγάπης Αγώνας Αγονος τού Σαίξπηρ .Ήταν ένα λουτρό ποίησης η συνεργασία μας καί σού χρωστάω μερικές από τίς πιό αγαπημένες μου μελωδίες.Κι άλλα πολλά Μάγια.Σ ευχαριστούμε γιά τήν εποχή πού σάν ηθοποιός στό θέατρο τέχνης μάς μάγευες όλους.Θά είσαι πάντα στήν καρδιά μας μέ τήν μοναδική σου ,σπάνια προσωπικότητα. Σ ευχαριστούμε Μάγια».
Magia_Lyberopouloy_-_parastasi


Τα συλλυπητήρια του υπουργείου Πολιτισμού

«Η ευαίσθητη φιγούρα, η εύθραυστη παρουσία, το έντονο βλέμμα, η εκφραστική φωνή. Είναι τα στοιχεία που έκαναν τη Μάγια Λυμπεροπούλου να ξεχωρίζει, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή. Σε έναν εμβληματικό ρόλο, σε ένα σπουδαίο έργο, στο «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι», του Τενεσί Ουίλιαμς, η Μάγια Λυμπεροπούλου, έγινε μέσα σε μία στιγμή, από μαθήτρια πρωταγωνίστρια. Γνήσιο παιδί του Καρόλου Κουν, συνέχισε για τις επόμενες, πολλές, δεκαετίες, να δημιουργεί χαρακτήρες, να ποιεί ήθος, να συγκινεί με τις ερμηνείες της. Πρωταγωνίστριες με την ποιότητα και τη δεινότητα της Μάγιας Λυμπεροπούλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν. Οι αρετές της θα λείψουν από το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της» δήλωσε με νόημα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ενώ ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε λόγο για μια τεράστια απώλεια: «Από τις πρώτες, αγαπημένες μαθήτριες του Κουν καθιερώθηκε πολύ σύντομα ως μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου Τέχνης. Έπαιξε σε δεκάδες παραστάσεις  σε όλα τα είδη ρεπερτορίου και σφράγισε με τις ερμηνείες της τους κώδικες της θεατρικής υποκριτικής. Η Μάγια Λυμπεροπούλου δεν ήταν μόνο μία μοναδική ηθοποιός. Ήταν και σκηνοθέτης, και μεταφράστρια, ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, μια  διανοούμενη που ζούσε και ανέπνεε μέσα στο θέατρο. Η προσφορά της τεράστια, το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο και η παρακαταθήκη της στο θέατρο μοναδική. Θα τη θυμόμαστε πάντα με θαυμασμό και σεβασμό. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Ειδήσεις σήμερα: 

«Ράπισμα» της UNESCO κατά Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ναυάγιο με μετανάστες νότια της Κάσου - Πώς η Τουρκία πήγε να στήσει παιχνίδι με τις θαλάσσιες ζώνες

Ξεκίνησε το έργο για την αναζωογόνηση του Λυκαβηττού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης