Αρώνια η μελανόκαρπη!

Αρώνια η μελανόκαρπη!

Η Ιωάννα Αλετρά και ο Παναγιώτης Καρβουνιάρης, ένα νέο ζευγάρι από το Νησί του Νομού Ηλείας δημιούργησε μια οικοτεχνική μονάδα καλλιέργειας και μεταποίησης του καρπού της Αρώνιας σε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, φυσικό χυμό, τσάι και λικέρ

aronia-pharm
Άλλη μια ιστορία «πτυχιούχων» αγροτών προερχόμενοι από διαφορετικούς επαγγελματικούς –μη αγροτικούς– τομείς.

Η Ιωάννα Αλετρά και Παναγιώτης Καρβουνιάρης, είναι πτυχιούχοι Φιλολογίας και Χημικού του Πανεπιστημίου Αθηνών αντίστοιχα.

Οι δυό τους, παρατηρώντας την οικονομική κατάσταση στη χώρα αλλά και θέλοντας να δημιουργήσουν οικογένεια, αποφάσισαν να ενδώσουν στην ενασχόληση με τον τομέα της φύσης και της αγροτικής ζωής –που -όπως δηλώνουν- πάντα τους γοήτευε– επιχειρώντας να καλλιεργήσουν ένα δύσκολο και άγνωστο για αυτούς καρπό, την Αρώνια.

Έτσι δημιούργησαν την «ARONIA FARM». Η επιχείρηση ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το Δεκέμβριο του 2013 με την πρώτη φύτευση δέντρων. Η καλλιέργεια τους βρίσκεται στην περιοχή Νησί του Νομού Ηλείας και σήμερα αποτελείται από δεκαπέντε στρέμματα.

Η οικοτεχνική τους μονάδα μεταποιεί αυτό το αγροτικό φαρμακευτικό φυτό σε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, φυσικό χυμό, τσάι και λικέρ.
aronia-pharm-4
Κλείσιμο

Εδώ είναι ένα καλό σημείο να παραθέσω ορισμένες πληροφορίες για τον καρπό: «Η Αρώνια η μελανόκαρπη (Black Chokeberry) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος. Στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών (1-5) κατέχει τις πρώτες θέσεις (κλίμακα 1). Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
aronia-pharm-1

Φιλοσοφία της επιχείρησης –όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα τους– είναι η άριστη ποιότητα του αγαθού που παράγει. «Ο καρπός της Αρώνιας συλλέγεται με ιδιαίτερη φροντίδα από τα φυτά, τα οποία παρακολουθούνται από την εταιρεία βιολογικών πιστοποιήσεων Οξυγόνο και μεταποιείται άμεσα από τους ιδιοκτήτες της «ARONIA FARM», προκειμένου να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών ολόφρεσκος, διατηρώντας αναλλοίωτες τις ευεργετικές φαρμακευτικές του ιδιότητες, που οφείλονται στα υψηλά επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθιστώντας τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας».
aronia-pharm-3

Σε μια ερώτησή μου για τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος παίρνω την απάντηση: «Τα προϊόντα της «ARONIA FARM» διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και εκλεκτών εδεσμάτων τόσο στο νομό Ηλείας όσο και στο νομό Αττικής. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η τοποθέτηση των προϊόντων σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του αγοραστικού κοινού.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της επιχείρησής μας είναι η άμεση εξυπηρέτηση που παρέχει το έμπειρο προσωπικό, το οποίο από το ξεκίνημα λαμβάνει την αμέριστη εμπιστοσύνη των πελατών γεγονός που μας βοηθάει να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Αντιλαμβανόμενοι, τέλος, τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας - τιμής, προκειμένου να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης