Το όραμα του Elon Musk στην Ελλάδα

Το όραμα του Elon Musk στην Ελλάδα

Τους τελευταίους 10 μήνες που βρίσκεται στη χώρα μας η Tesla Greece, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στις εξελίξεις της τεχνολογίας που έχει να κάνει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εκμετάλλευση της αιολικής αλλά και της ηλιακής ενέργειας βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων για την παραγωγή ενέργειας που θα καλύψει τις μεταφορικές ανάγκες και όχι μόνο.

tesla_main01
Έχουν περάσει 10 μήνες από τη μέρα που η Tesla Greece έγινε πραγματικότητα, με διακριτικό τίτλο και ΑΦΜ. Στην περίοδο αυτή οι εξελίξεις στον τομέα της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν φέρει πιο κοντά στην πραγματικότητα το «όραμα» του χαρισματικού επιχειρηματία Elon Musk, για πλήρη κάλυψη των καθημερινών αναγκών από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Το ελληνικό τμήμα της εταιρείας, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Tesla που έχει έδρα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος του Δημόκριτου στην Αγ. Παρασκευή Αττικής, εργάζεται με συνέπεια πάνω στις αρχές του ιδρυτή της εταιρείας, ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει εμπνεύσει κάθε εργαζόμενο.

Η αναζήτηση μεθόδων, υλικών αλλά και τεχνολογικών λύσεων για τη βελτίωση της απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών αλλά και κάθε στοιχείου που θα επιτρέψει την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι διαρκής. Στο ελληνικό παρακλάδι της Tesla, παρά το γεγονός πως ως διαχειριστής κατά το νόμο εμφανίζεται ο Stephan Werkman, οικονομικός διευθυντής της Tesla Europe, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης.

#makingithappen | Ελλάδα - Αμερική | Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον. Μαζί.

Ο, 40χρονος σήμερα, Λάσκαρης, με το βαρύτιμο τίτλο του επικεφαλής σχεδιασμού ηλεκτροκινητήρων, έχει μαζί του τους Κ. Μπούρχα και Β. Παπανικολάου- αμφότεροι με ειδίκευση στην εξέλιξη ηλεκτροκινητήρων. Οι άμεσοι αυτοί συνεργάτες του είναι μαζί του από τα φοιτητικά τους χρόνια (όταν όλοι μαζί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχαν κάνει συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Προμηθέας» με το δικό τους ηλεκτρικό όχημα που έπαιρνε ενέργεια από τον ήλιο). Ο Λάσκαρης είχε από το 2002 προβλέψει ότι το μέλλον της αυτοκίνησης θα είναι ηλεκτρικό -και αυτό ήταν κάτι που πιστεύει ακόμα. Από αυτό το όραμα εμπνέεται και συνεχίζει τις επιστημονικές του αναζητήσεις.

Πάνω σε αυτή την κοινή βάση συνεργάζεται με τον ιδρυτή της Tesla, τον Elon Musk που εδώ και πάνω από 10 χρόνια οραματίστηκε –μεταξύ άλλων- την Tesla Motors ως μια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία που θα προσφέρει προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους καταναλωτές. Ο Λάσκαρης, ο οποίος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε και στο έτερο μεγαλεπήβολο project του Elon Musk, στο Hyperloop (τον «σωλήνα» μέσα στον οποίο ένας υπερηχητικός συρμός θα εκμηδενίζει τις αποστάσεις), είναι και ο ουσιαστικός επιβλέπων της ομάδας της Tesla Greece, που στην πλήρη ανάπτυξή της θα αριθμεί 10 επιστημονικά στελέχη. Επειδή πολύ απλά πιστεύει στις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και στηρίζει με σθένος την ανάγκη στελέχωσης της Tesla Greece με Έλληνες απόφοιτους του ΕΜΠ.

Κλείσιμο
Για την ομάδα αυτή, που εστιάζει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες έρευνας και εξέλιξης (R&D) προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και η οποία έχει στενή συνεργασία με τα «κεντρικά» της Tesla στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, έχει εκφραστεί με άκρως κολακευτικά λόγια και ο κ. Γ. Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ο οποίος αναγνωρίζει ότι πίσω από την παρουσία της Tesla στην Ελλάδα, διαφαίνεται και η αναγνώριση της επιστημονικής αρτιότητας των Ελλήνων που μπορούν να διακριθούν στους πλέον εξειδικευμένους τομείς της τεχνολογίας. Η ενασχόληση της Tesla δεν περιορίζεται στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού στο portfolio της εταιρείας υπάρχουν και τομείς που ασχολούνται με την εξέλιξη των ηλιακών πάνελ κάθε μορφής (με πιο πρόσφατο ερευνητικό πεδίο τα φωτοβολταϊκά τούβλα) και τους εξελιγμένους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση.

Η λειτουργία της Tesla Greece στον «Λεύκιππο» του Δημόκριτου, επεκτείνει την αναπτυξιακή δυναμική του Τεχνολογικού Πάρκου και δημιουργεί πραγματικές δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες. Από τη συνεργασία αυτή της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και της Tesla, της εταιρείας που φέρεται να έχει ηγετική θέση στις εξελίξεις που αφορούν στη μελλοντική χρήση του ηλεκτρισμού, αναδεικνύεται η δυναμική της σύμπραξης Ελλάδας και Αμερικής. Μέσα από την καμπάνια του Making It Happen (https://mosaiko.gr/makingithappen/) προβάλλεται η αξία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε μια πολυεπίπεδη σύμπραξη που μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα και τους μεταξύ τους ιστορικούς δεσμούς.

Μάθετε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της www.makingithappen.gr και στα social media της καμπάνιας στο Facebook (https://www.facebook.com/makingithappengr/) , το Instagram https://www.facebook.com/makingithappengr/ και το YouTube https://www.youtube.com/channel/UC36_c36oAfT9yB6BzQ2GMQQ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης