Είναι σε πόλεμο η Κρήτη;

Είναι σε πόλεμο η Κρήτη;

Με το θάνατο σήμερα το πρωί του 18χρονου Μιχάλη στη Μεσσαρά έφτασαν τους 34 οι νεκροί από την αρχή του 2017.

 Ο Μιχάλης σήμερα τα ξημερώματα γύριζε από τη δουλειά, ξενύχτης κουρασμένος, έχασε τον έλεγχο λίγα μέτρα από το σπίτι. Όπως τα παιδιά στην Κύμη, κι αυτά λίγα μέτρα από το σπίτι τους. Εκεί είναι το πιο πιθανό να εμπλακούμε σε ατύχημα γιατί χαλαρώνεις όταν είσαι σε οικείο μέρος και η κούραση σε κυριεύει.

Έχω επισκεφτεί δεκάδες φορές την Κρήτη και θα το επαναλάβω σε πρώτη ευκαιρία με χαρά. Είναι ένας ευλογημένος τόπος, που παράγει, εμπνέει, αναψύχει, δημιουργεί. Η νότια πλευρά του νομού Χανίων είναι το ομορφότερο σημείο του πλανήτη, απ' όσα έχω δει. Η Κρήτη έχει μια θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα. Στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Είχαμε αυτή τη συζήτηση χτες Σάββατο 19/8 με το Γιάννη Λιονάκη στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του όπου με κάλεσε να παρέμβω με αφορμή το θάνατο δυο νέων παιδιών έξω από το Πολυτεχνείο όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο Ι.Χ. Τότε οι νεκροί ήταν 32...

"Τι πιστεύεις ότι φταίει Τάκη;" με ρώτησε ο κ. Λιονάκης, ένας σταυροφόρος της οδικής ασφάλειας για να διακόψει αμέσως τη κουβέντα καθώς γίνονταν γνωστή η ανατροπή τουριστικού λεωφορείου μετά από σύγκρουση με ΙΧ και ο θάνατος του οδηγού του ΙΧ. Πριν συμπληρωθούν 24ωρες ένας ακόμη 18χρονος, ο Μιχάλης είναι νεκρός καθώς το αγροτικό που οδηγούσε έπεσε σε ελιά.

Γιάννη, "...είναι θέμα παιδείας και υποδομών. Δε μπορεί το Πολυτεχνείο της Κρήτης να μην έχει κυκλοφοριακή σύνδεση με το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, με φανάρια, σήμανση, διαγράμμιση, υπόγεια ή υπέργεια διάβαση πεζών και άλλα. Δε μπορεί να μη φοράνε κράνος, γάντια, προστατευτικά οι μοτοσικλετιστές. Δε μπορεί να οδηγούν με παντόφλα που δημιουργεί επίπεδο ολίσθησης τη κρίσιμη στιγμή. Δεν επιτρέπεται να μη φορούν ζώνη ασφαλείας όλοι όσοι επιβαίνουν στο αυτοκίνητο, Δε μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό ο οδηγός ενόσω οδηγεί. Οι δρόμοι δεν είναι πίστα αγώνων. Δεν είναι μαγκιά να πατάς τέρμα γκάζι, έγκλημα είναι! Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών. Δεν οδηγούμε κουρασμένοι ή ξενυχτισμένοι. Τηρούμε τα όρια ταχύτητας σεβόμαστε τη σήμανση, δε σταματάμε όπου μας καπνίσει. Δεν οδηγούμε επιθετικά, προκαλώντας τους άλλους. Δε κάνουμε το βολικό, αλλά το σωστό".

Τροχαίο δυστύχημα στο Ρέθυμνο, αρχές Αυγούστου.

Τροχαίο δυστύχημα στην Ιεράπετρα αρχές Αυγούστου


Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά τον Ιούλιο

Παρόμοιο δυστύχημα με το σημερινό το Μάιο με 19χρονο

Υπάρχουν δυστυχώς πολλά δυστυχήματα φέτος στην Κρήτη που θα μπορούσα να παραθέσω εδώ.

Στις υποδομές τώρα ο ΒΟΑΚ είναι τεράστια υπόθεση και πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, δεν αρκεί όμως. Χρειάζονται σεμινάρια πόρτα - πόρτα, χωριό - χωριό, κωμόπολη - κωμόπολη με τοπική προσέγγιση ώστε να φωτιστούν οι κακές συνήθειες και τα επικίνδυνα σημεία. Χρειάζεται και μια μικρή πίστα ίσως σ' ένα ανενεργό αεροδρόμιο (;) ώστε να μπορούν οι νέοι "βράζει το αίμα και δε κατέχουν τι να κάνουν να μερώσει" (Καζαντζάκης) να μάθουν με ασφάλεια τα όρια και τα μυστικά της οδήγησης. Να συνειδητοποιήσουν ότι για να στρίψεις γρηγορότερα δεν είναι θέμα μαγκιάς. ρίσκου ή θάρρους, αλλά θέμα εκπαίδευσης, γνώσης ικανότητας, ταλέντου, προσπάθειας. Όπως προετοιμάζεται ο μαραθωνοδρόμος για τα 42km έτσι προετοιμάζεται και οδηγός αγώνων για τη δική του προσπάθεια.

Αρκούν αυτά; Όχι χρειάζεται επιπλέον να συνειδητοποιήσουν όλοι τον κίνδυνο που διατρέχουν. Ναι κυρία μου σ' εσάς απευθύνομαι μπορεί να είστε εσείς αύριο στο διάβα ενός κουζουλού! Πρέπει να υπάρξει κοινωνική ευαισθητοποίηση να μιλήσουν όσοι γνωρίζουν, σε όσους βλέπουν ότι "ζουν επικινδύνως". Βλέπεις το μεθυσμένο να ετοιμάζεται να οδηγήσει: Σταμάτησέ τον! Αδιαφορώντας και αφήνοντάς τον "να φάει το κεφάλι του" μπορεί να σκοτώσει κάποιο δικό σου άνθρωπο την κακιά στιγμή. Μην ξεκινάς κουρασμένος να οδηγήσεις, δεν είσαι υπεράνθρωπος. Αν γίνει το κακό δε διορθώνεται. Η συντήρηση του αυτοκινήτου, ελαστικά, φρένα, αμορτισέρ, σύστημα διεύθυνσης, κινητήρας είναι κομβικής σημασίας.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πολύ πιο ασφαλή, δείτε εδώ ένα τεστ πρόσκρουσης που έκαναν οι Νεοζηλανδοί ανάμεσα σε δυο Toyota Corolla μια του 1998, και μια του 2015. Τα συμπεράσματά τους αυτονόητα για όσους ασχολούμαστε με το χώρο το αυτοκινήτου, σοκάρουν!

Είναι καιρός να ξεφύγετε από: "Εγώ ξέρω να οδηγώ" και ν' αναρωτηθείτε μέσα σας, μόνοι σας, που αποκτήσατε αυτή τη γνώση; Σας την χάρισε ο Θεός; Εμπειρικά; Σας δίδαξε κάποιος πιστοποιημένος φορέας; Περάσατε από σχολές ασφαλούς οδήγησης; Πράγματι τα καταφέρνετε στο δυναμικό έλεγχο του αυτοκινήτου με τιμόνι και γκάζι; Πόση εμπειρία έχετε στην πίστα σε οριακές καταστάσεις; Δεν αμφιβάλλει κανείς για το ταλέντο σας, δεν αρκεί όμως αυτό, πιστέψτε με!

Προσωπικά θεωρώ πως το 90% των ενεργειών που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια, στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα αφορούν σε πράγματα που προηγούνται της εκκίνησης του κινητήρα. Έχουν να κάνουν με την παιδεία, την εκπαίδευση, τις υποδομές. Μετά τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιχάλη σας παρακαλώ ειδικά εσείς οι Κρητικοί διαδώστε αυτό το κείμενο, ή έστω πείτε τουλάχιστον σ' έναν γνωστό σας: "Μην οδηγείς, πιωμένος, κουρασμένος, υπό επήρεια ουσιών, με υπέρμετρη ταχύτητα, ή επιθετικά. Ζώνη ασφαλείας, κράνος, αμυντική οδήγηση". Αν το κάνετε θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ (59)

Διονύσης

Δυστυχώς Κρητικοί και τιμόνι είναι πολλές φορές κακός συνδιασμός! Όσο για το ΒΟΑΚ έχουν την απαίτηση να είναι χωρίς διόδια. Δηλαδή να πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι 1,5 δις για να έχουν δρόμο της προκοπής...

Βαγγελης

ειναι θεμα Παιδειας και κομπλεξισμου! Επιστροφη διακοπων απο Βονιτσα προς Αμφιλοχια. Επαχριακος δρομος. Στο αυτοκινητο δυο σηματα για παιδια... Αγοραιο ταξι μας προσπερναει πανω ακριβως σε τυφλη στροφη. Στο αντιθετο ρευμα ερχεται αυτοκινητο. Αν δεν εκοβα ταχυτητα πολυ και δεν πηγαινα δεξια οσο παει θα ειχαμε γινει μυλος. Το ΖΩΟ ο ταξιτζης (δεν ειναι ολοι ετσι...ξερω καποιους που ειναι κυριοι και καλυτεροι οδηγοι απο μενα) πρεπει να τον τιμωρησουν επαγγελματικα.. να του παρουν την αδεια και να ψοφισει απο την πεινα. Εν τω μεταξυ καπου σταματησε και τον περασα και μετα ξαναπερασε με σχεδον ιδιες δυνθηκες.. Εκει δεν φταιει ο δρομος. Φταιει το ΖΩΟ.

το καπετανιλικι...

που έχει ο Κρητικός είναι το αίτιο.

@το καπετανιλίκι των κρητικών φταίει...

Μονο που το τελευταίο δυστύχημα το έκανε ..Γεωργιανός και ανευ άδεια οδήγησης στο Ελλαδιστάν!!!!

ΜΑΡΙΟΣ

Η Κρήτη έχει τους χειρότερους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Μην ψάχνετε να βρείτε τι φταίει!

ANTONIO

Μπράβο, με πέντε λέξεις βρήκες την πηγή του κακού, φταίνε οι δρόμοι πάει και τελείωσε , από αυτό που γράφεις κατάλαβα πόσο άσχετος είσαι με την οδήγηση , ο καλός οδηγός προσαρμόζει πάντα τον τρόπο που οδηγεί με την κατάσταση του δρόμου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν , εάν έφταιγαν οι δρόμοι τότε θα έπρεπε να είχαν σκοτωθεί όλοι οι κρητικοί , επίσης να μην ξεχάσουμε πούμε και για τους ελληνάρες αγρότες που καμαρώνουν τα δεκάχρονα τέκνα τους να οδηγούν τρακτέρ και αγροτικά!! Αθάνατη Ελλάδα !!

ΜΑΡΙΟΣ

Οι τουρίστες που κάνουν και αυτοί ατυχήματα, δεν έχουν οδηγική παιδεία; Είναι και αυτοί άσχετοι και δεν προσαρμόζονται;

@ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΟΙ...λέμε!!!!!

Στην Κρήτη δυστυχώς βρίσκονται οι χειρότεροι οδηγοί ...προστίθενται και οι τουρίστες/χελώνες(!) αφού δεν ξέρουν τους δρόμους..πλακώνου και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα οδηγοί λογω καλοκαιριού..και αντε ψάξε μετά για παιδεία(!) και ..σωστή ενημέρωση!!!

ΧΩΡΙΚΟΣ

Έτυχε να συμβεί στην Κρήτη.....υποδομές στο νησί είναι ανέκδοτο αφού τα λεφτάκια πανε στην Ελλάδα όπου είναι απαραίτητα τα έργα για να υπάρχει Ευρωπαικών προδιαγραφών οδικό δίκτυο.Οδική σύνδεση βορρά νοτου νομος ηρακλείου ξεκινησε το εργο το 1912 και συνεχίζει. Αέναον ονομάζεται.Τωρα όσον αφορά αυτά που σχολιάζετε για τους Κρητικούς λυπούμαι που σας απογοητευω αλλα η μαγκιά και η ασυδοσία δεν ειναι αποκλειστικότητα μας. Η φιλοξενία και το καλωσόρισμα/υποδοχη με μια ρακί ναι ειναι.Οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες όλων των παρατάξεων που λυμαίνονται την εξουσία ειναι και κωφοι και αδιάφοροι για την Κρήτη. Εχει απολυτο δίκιο ο Λιονάκης που φωνάζει. Είθε να συνεχίσει και να βρεί ευήκοα ότα. Οδηγική παιδία ΜΗΔΕΝ απο την άλλη.Το Βέλγιο έχασε την πρωτιά απο τους Ελληνες οδηγούς αγώνων ταχύτητας.

Ρ.W.

Όχι δεν είναι σε πόλεμο. Απλώς έχεις πολλούς μ@λ@κες....

Ζηλιάρηδες

Καλά ολες τις κοπελιές σας εχουν φάει οι λεβέντες της Κρήτης και βγαζετε τη χολή σας; Τιποτα απο αυτα που γράφετε δεν ισχύει στο βαθμό που τα γράφετε. Το αντίθετο, οι κρητικοί σέβονται τους συνανθρώπους τούς περισσότερο από κατοικους αλλων περιοχών.

Donald

Κατούρα και λίγο

Duck

Απατημένος ?

αρης

Οσο και να την αγαπάμε την Κρήτη, είναι η Μέκκα της παραβατικότητας! Ο καθένας κάνει ότι θέλει, όπως θέλει, όπου θέλει, αστυνόμευση ανύπαρκτη.. Αυτός ο άθλιος ΒΟΑΚ ίδιος και απαράλλακτος για δεκαετίες με δήθεν βελτιώσεις πόσα χρόνια τον συζητάνε! Και να πεις ότι δε μας δίνει χρήματα η ΕΕ; οι τουρίστες με τα νοικιάρικα αυτοκίνητα, μετανιώνουν τη στιγμή που τα νοίκιασαν..

Σιγά

Σιγά ρε μεγάλε που εγινε και Μέκκα παραβατικότητας ενω στην υπολοιπη Ελλάδα είναι όλοι "ελβετοι". Ξυπνα πριν να είναι αργά.

@εν μέσω συνωστισμού όλα...γίνονται!!!!

Οποιος μετανοιώνει που'ρχεται Κρήτη καλά θα κάνει να μην ξανάλθει μα το .."μοναστήρι"να'ναι καλά κι από..τουρίστεςςςςς!!!!!!!

Bonaparte

Έτσι που οδηγάνε, με τα αυτοκίνητα και τους δρόμους που έχουν και με τις ρακιές που πίνουν, είναι θαύμα που δεν έχουν μείνει μόνο κατσίκια και ελιές πάνω στο νησί. Μιλάμε για γίδια, όχι αστεία. Πάω συχνά γιατί μου αρέσει η φύση, η μουσική και η κουλτούρα, αλλά τρέμει το φιλοκάρδι μου όταν βγω σε δρόμο. Κοιτάω δε να κυκλοφορώ όσο λιγότερο γίνεται.

ANTONIO

"Έτσι που οδηγάνε, με τα αυτοκίνητα και τους δρόμους που έχουν και με τις ρακιές που πίνουν.." Δηλαδή εάν είχαν καλούς δρόμους θα μπορούσαν να οδηγούν όπως γουστάρουν και να πίνουν όσες ρακιές θέλουν !!!

μψ

κ λιγοι σκοτωνονται οπως πανε στο δρομο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Yaris

Οι πωλήσεις λιανικής, των ιδιωτών δηλαδή αγοραστών αυτοκινήτου, σημειώνουν φέτος σημαντική άνοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δείτε ποια είναι τα πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα ανά κατηγορία.

car_legend

Σε παγκόσμια πρώτη, το Θέμα και το CAR παρουσιάζουν: CAR LEGENDS - Γίνετε οι πρώτοι στον κόσμο που θα την αποκτήσετε, με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ- Μια συλλεκτική σειρά πολυτελών Λευκωμάτων με την ιστορία των πιο επιδραστικών εταιρειών αυτοκινήτου στον κόσμο.

1
Nissan_NAVARA_AT32__7_

Με την ειδική έκδοση Navara OFF-ROADER AT32, το δημοφιλές pickup της Nissan αποκτά ακόμα περισσότερες δυνατότητες σε εκτός δρόμου κομμάτια.

diesell_off_empty

«Stop» στην κυκλοφορία των παλιών ντίζελ που ταξινομήθηκαν και κυκλοφορούν παράνομα θα επιχειρήσουν να βάλουν τα συναρμόδια υπουργεία. Δείτε το σχέδιο δράσης που θα μπει σε εφαρμογή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.