F1 - Μπαχρέιν: Απευθείας μετάδοση, 3η μέρα δοκιμών εξέλιξης (upd)!

F1 - Μπαχρέιν: Απευθείας μετάδοση, 3η μέρα δοκιμών εξέλιξης (upd)!

Απερίσπαστες από τον καιρό καθώς η θερμοκρασία στην έρημο του Μπαχρέιν παραμένει σταθερή στους 25 βαθμούς Κελσίου οι ομάδες συνεχίζουν και θα ολοκληρώσουν αύριο την προετοιμασία τους ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος στις 16 Μαρτίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

F1 - Μπαχρέιν: Απευθείας μετάδοση, 3η μέρα δοκιμών εξέλιξης (upd)!
Μπαίνω στον πειρασμό να περιγράψω το σκηνικό που έχει στηθεί, συνειδητά από τους γηγενείς στην έρημο του Σακχίρ. Αεροδρόμιο, πίστα, ξενοδοχείο, όλα στην ίδια ευθεία σε απόσταση λιγότερο από 30 λεπτά. Το ξενοδοχείο από την πίστα απέχει μόλις 3km. Μένουμε μαζί με αρκετές ομάδες είδαμε ανθρώπους από την Ferrari, τη McLaren, τη Lotus, τη Williams.

Κλείσιμο
Σήμερα το πρωί είδαμε τους Γκροζάν και Μπότας ν' αναχωρούν για την πίστα τη στιγμή που πολλοί μηχανικοί της McLaren επέστρεφαν από τη βραδινή βάρδια εξουθενωμένοι. Όπως αναφέραμε και χτες η νέα τεχνολογία που φέρουν τα μονοθέσια έχει αυξήσει δραματικά τις ώρες δουλειάς των μηχανικών, έτσι οι ομάδες έχουν δυο βάρδιες και τα πιτ στο BIC δεν αδειάζουν σχεδόν ποτέ. Χτες βράδυ συναντήσαμε στο ασανσέρ το νέο επικεφαλής της McLaren, Έρικ Μπουλιέ που μέχρι πρότινος ήταν στην ίδια θέση στη Lotus ενώ σήμερα νωρίς το πρωί έφτασαν σχεδόν την ίδια ώρα, ίσως με την ίδια πτήση(;) ο Σαμ Μάικλ (αγωνιστικός διευθυντής της McLaren) και ο Στέφανο Ντομενικάλι (αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari). Προφανώς επέλεξαν κάποια βραδινή πτήση χτες από Ευρώπη φεύγοντας αργά από την έδρα των ομάδων τους σε Αγγλία, Ιταλία και αναπόφευκτα συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο μεταστάθμευσης.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πήγαν στο Μπαχρέιν για ένα και μόνο λόγο. Γιατί ο καιρός αυτή την εποχή είναι παρόμοιος, με αυτόν που θα συναντήσουν το καλοκαίρι στις πίστες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.  



Μιλώντας σχετικά με τον αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, Πωλ Χέμπερι καταγράψαμε:
"Για μας δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε δοκιμές στη Βαρκελώνη αυτό τον καιρό. Προτιμήσαμε να έρθουμε εδώ αντί να πάμε για παράδειγμα στο Άμπου Ντάμπι λόγω της διαμόρφωσης της πίστας που έχει γρήγορες καμπές και τραχύ οδόστρωμα. Αντίθετα στο Yas δεν υπάρχουν γρήγορες καμπές και το οδόστρωμα είναι εξαιρετικά λείο".

Στη McLaren η χθεσινή βραδινή βάρδια ήταν μεγαλύτερη από το σύνηθες. Χτες ο Τζένσον Μπάτον έχασε πολύτιμο χρόνο στην πίστα καθώς η ΜΡ4/29 έβγαλε πρόβλημα στο κιβώτιο. Τελικά ο Βρετανός συμπλήρωσε 52 γύρους και λίγο πριν φύγουμε από τα πάντοκ τον ακούσαμε να λέει: "Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε. Η βάση μας είναι καλή, το σχέδιο του μονοθεσίου είναι σωστό  και νιώθω ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική. Το νέο αεροδυναμικό πακέτο που θα χρησιμοποιήσουμε στον πρώτο αγώνα ελπίζω να μας βοηθήσει να μειώσουμε τη διαφορά που έχουμε από τις κορυφαίες ομάδες αυτή τη στιγμή. Αισθάνομαι πως υστερούμε περισσότερο απ' ότι εκτιμούσαμε αλλά δεν ανησυχώ. Το μονοθέσιό μας δίνει πολύ καλή αίσθηση όταν το οδηγείς. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά τη μονάδα ισχύος και ξέρουμε πως χρησιμοποιείται σωστά το ERS, όμως μας λείπει η ταχύτητα. Όμως αυτό είναι αναμενόμενο καθότι το μονοθέσιο μας έχει το βασικό αεροδυναμικό πακέτο. Όσον αφορά στο αναβαθμισμένο, κάποια κομμάτια θα τα δοκιμάσουμε εδώ αλλά όχι όλα. Ελπίζω όταν τα τοποθετήσουμε όλα στην Αυστραλία ν' αποδειχτούμε ανταγωνιστικοί".



Ο Τζένσον Μπάτον (δεξιά) με τον Έρικ Μπουλιέ (διευθύνων σύμβουλος της McLaren) στα πιτ της ομάδας.

Είναι αλήθεια πως η εικόνα της McLaren αλλά και των εμφανίσεων των μελών της ομάδας όπου λάμπουν δια της απουσίας τους οι χορηγοί, σοκάρει, όμως η ομάδα είχε πέρυσι μια κακή χρονιά, ενώ ολοκληρώθηκε και η πολυετής συνεργασία της με διεθνή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Το ίδιο λίγο πολύ συμβαίνει και με τη Williams χτες είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το Φελίπε Μάσα: "Για μένα είναι ευτύχημα πως κατάφερα να συμπληρώσω πολλούς γύρους γιατί είχε χάσει μια μέρα. Είμαι ικανοποιημένος με την πρόοδό μας. Στόχος μου είναι πάντα να κερδίζω στον αγώνα, γι' αυτό αγωνίζομαι. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ξανά αλλά γι' αυτό παλεύω". Ο Μάσα σήμερα πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο ημέρας χρησιμοποιώντας την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli. Μάλιστα η συγκεκριμένη επίδοση του Βραζιλιάνου είναι και η καλύτερη που έχει επιτευχθεί τις επτά αυτές μέρες στο Μπαχρέιν.

Στην Toro Rosso είδαν χτες τη μέρα να εξελίσσεται καλύτερα από τις υπόλοιπες, μιλώντας με τον Γάλλο, Ζαν Έρικ Βερν θελήσαμε να μάθουμε τι αίσθηση δίνει ένα φετινό μονοθέσιο οδηγώντας το: "Η μονάδα ισχύος έχει πολύ μεγαλύτερη ροπή και οι πίσω τροχοί σπινάρουν πολύ πιο εύκολα οπότε χρειάζεται προσοχή. Μερικές φορές η ανάκτηση ενέργειας είναι τόσο έντονη που αισθάνεσαι σα να έχεις τραβήξει χειρόφρενο. Πλέον δε χρειάζεται να φτάσεις στον κόφτη για ν' αλλάξεις ταχύτητα αλλά παραμένει το ίδιο σημαντικό να κάνεις την αλλαγή τη σωστή στιγμή. Εννοώ και στο κατάλληλο σημείο στην πίστα και στην ενδεδειγμένη περιοχή στροφών". Ο νεαρός Ρώσος Δανιήλ Κβιάτ που μιλά άπταιστα 6 γλώσσες συμπλήρωσε σήμερα μόλις 41 γύρους.



Ο Ράικονεν ολοκλήρωσε τις δοκιμές με τη Ferrari.
Ο Φινλανδός νικητής πέρυσι στο Άλμπερτ Παρκ με τη Lotus επιχείρησε προσομοίωση αγώνα όπως έκανε χτες ο Αλόνσο. Τα κατάφερε και είχε και χρόνο για μερικά πιο γρήγορα περάσματα στο τέλος της ημέρας.

Μιλώντας σχετικά ο Ράικονεν τόνισε: «Ήλπιζα να συμπληρώσω περισσότερους γύρους αλλά δεν ήταν εύκολη μέρα. Χάσαμε χρόνο το πρωί προσπαθώντας να επιδιορθώσουμε ένα σύνδεσμο αλλά καταφέραμε να κερδίσουμε λίγο έδαφος το απόγευμα. Κάνοντας προσομοίωση αγώνα μπορέσαμε να πάρουμε πληροφορίες για την κατανάλωση καυσίμου και τη φθορά των ελαστικών παρότι ο άνεμος ήταν πρόβλημα. Θα ήθελα να μπορούσα να πω ότι πάμε καλύτερα. Απομένει μια μέρα προετοιμασίας αύριο με το Φερνάντο πριν την Μελβούρνη».



Στη Red Bull έπιασε δουλειά ο παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ
στη θέση του Ντανιέλ Ρικιάρντο. Ο 25χρονος Γερμανός δεν είχε την ευκαιρία να συνεχίσει όσα έκανε ο Αυστραλός καθώς η RB10 σήμερα δεν έλεγε να βγει από τα πιτ. Στην πρώτη του προσπάθεια ο Φέτελ έμεινε στα μισά του γύρου και μετά από 3 ώρες στη δεύτερη προσπάθεια δεν μπόρεσε να βγει καν από το pitlane. Μετέπειτα οι μηχανικοί της Red Bull έκλεισαν τις πόρτες στο γκαράζ και δεν επιχείρησαν άλλη έξοδο. Έτσι ο Φέτελ σήμερα δεν έκανε ούτε ένα γύρο.

Μετά το τέλος της ημέρας ο Φέτελ μιλώντας τόνισε:
«Περιμέναμε αυτή η βδομάδα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Αλλά δε συνέβη αυτό. Δε χρειάζεται να γινόμαστε συναισθηματικοί αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα – βήμα. Ξέρουμε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στην ομάδα από την πλευρά της Renault και την πλευρά μας. Συνεργαζόμαστε πέντε χρόνια τώρα και ήταν φανταστικά. Είχαμε δύσκολες μέρες και περιόδους όπως όταν έσπασε ο κινητήρας στην Κορέα το 2010 και παραλίγο να κρίνει το πρωτάθλημα. Υπήρξαν σφάλματα από την πλευρά μας και από την πλευρά μου ως οδηγού. Είμαστε ομάδα και αυτά συμβαίνουν. Δεν υπάρχει λόγος να τα βάψουμε μαύρα. Περνάμε δύσκολες στιγμές το ξέρουμε και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βγούμε απ’ αυτό. Κάποια πράγματα θα λυθούν γιατί στην Αυστραλία θα έχουμε νέα εξαρτήματα. Προφανώς αντιμετωπίσαμε πολλά και είχαμε έλλειψη ανταλλακτικών εδώ στο Μπαχρέιν. Θα είναι καλύτερα στην Αυστραλία. Το μονοθέσιο είναι καλό, σίγουρα δεν έχει το κράτημα που είχε το περσινό αλλά δεν είναι κακό. Ποντάρω σ’ αυτό».



Σύσσωμο το επιτελείο των πρωταθλητών συσκέπτεται: Διακρίνονται από αριστερά, ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, ο σύμβουλος Χέλμουτ Μάρκι, ο τεχνικός διευθυντής Άντριαν Νιούι και ο αρχιμηχανικός Πωλ Μόναχαν.

Στη Mercedes μετά από δυο μέρες με κάποια προβλήματα είδαν σήμερα το Νίκο Ρόσμπεργκ στην τελευταία του μέρα δοκιμών να μένει από μονάδα ισχύος. Ο Γερμανός περίμενε το πρωί υπομονετικά ν’ αλλάξουν οι τεχνικοί τη μονάδα και στο τέλος της ημέρας με την πολύ μαλακή γόμα επιχείρησε έναν γρήγορο γύρο που τον έφερε στο ίδιο επίπεδο με το Μάσα.
Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών ο Ρόσμπεργκ είπε: «Ήταν μια απίστευτη προσπάθεια για την ομάδα και είμαι χαρούμενο για τη δουλειά που έγινε. Η νυχτερινή βάρδια εντόπισε έναν περίεργο ήχο στον κινητήρα ενόσω δούλευε σ’ αυτόν και αποφάσισαν να τον αλλάξουν. Αυτό πήρε κάποιες ώρες έτσι χάσαμε σχεδόν όλο το πρωί αλλά τελικά συμπληρώσαμε πάνω από 100 γύρους σε μια χρήσιμη τελευταία μέρα δοκιμών για μένα όπου έμαθα πολλά πράγματα. Είχα ένα θέμα με τις συνθήκες καθώς φύσαγε και η άμμος σε κάποιες στροφές χαλούσε την πρόσφυση. Γενικά οι χειμερινές δοκιμές πήγαν για μας καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνω λίγη δουλειά στον προσομοιωτή στο εργοστάσιο και ανυπομονώ να βρεθώ ξανά στο μονοθέσιο στην Αυστραλία».



Ο Νίκο Ρόσπεργκ μιλά στους δημοσιογράφους.

Η Lotus είχε για πρώτη φορά αυτό το 4ημερο το Γκροζάν
στο τιμόνι αλλά ο Γάλλος συμπλήρωσε μόλις 33 γύρους. Το πρόβλημα αυτή τη φορά ανέκυψε στο βασικό ηλεκτροκινητήρα (MGU-K) και δεν υπήρχε χρόνος να διορθωθεί. Μετά την ολοκλήρωση της ημέρας ο Γκροζάν ήταν προβληματισμένος: «Δεν είμαστε έτοιμοι. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να δοκιμάσουμε πριν πάμε στη Μελβούρνη αλλά δεν προλαβαίνουμε μέσα σε λίγες ώρες που ολοκληρώνονται οι δοκιμές. Θα κάνουμε βέβαια ότι μπορούμε. Δε θα είμαστε σε τέλεια κατάσταση ούτε στη Μελβούρνη ούτε στη Μαλαισία. Θα ήταν ωραία να πάρουμε κάποιους βαθμούς αλλά το πιο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να προοδεύσουμε. Ειλικρινά όμως δε νομίζω πως θα είναι για κάποιον μια βατή χρονιά. Η δουλειά στα φετινά μονοθέσια είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Αν έχεις μια μικρή διαρροή ή χρειάζεται για παράδειγμα ν’ αλλάξεις μια μπαταρία είναι 3 ώρες δουλειά. Οι αλλαγές στους κανονισμούς είναι πολύ μεγάλες και υπάρχει τεράστιος φόρτος εργασίας για μας αλλά και τους κατασκευαστές κινητήρων. Όσα περισσότερα χιλιόμετρα διανύεις τόσο περισσότερα ανακαλύπτεις και διορθώνεις. Εμείς σίγουρα δεν είμαστε σε ιδανική κατάσταση».
Η Lotus είναι η ομάδα με τα λιγότερα χιλιόμετρα απ’ όλες τις κορυφαίες ομάδες πλην Caterham και Marussia.



O Γκροζάν μπλοκάρει τους τροχούς της Ε22


Συνολικά οι σημερινοί χρόνοι ήταν:

Θέση Πιλότος           Ομάδα                 Χρόνος      Διαφορά Γύροι

 1.  Felipe Massa      Williams-Mercedes     1m33.258s           99

 2.  Nico Rosberg      Mercedes              1m33.484s  +0.226s  103

 3.  Kimi Raikkonen    Ferrari               1m35.426s  +2.168s  87

 4.  Kevin Magnussen   McLaren-Mercedes      1m35.894s  +2.636s  88

 5.  Daniil Kvyat      Toro Rosso-Renault    1m36.113s  +2.855s  81

 6.  Nico Hulkenberg   Force India-Mercedes  1m36.205s  +2.947s  115

 7.  Jules Bianchi     Marussia-Ferrari      1m37.087s  +3.829s  78

 8.  Marcus Ericsson   Caterham-Renault      1m38.083s  +4.825s  117

 9.  Romain Grosjean   Lotus-Renault         1m42.166s  +8.908s  33

10.  Adrian Sutil      Sauber-Ferrari                            1

11.  Sebastian Vettel  Red Bull-Renault                          0

 

Ο Σούτιλ ένιωσε τον κινητήρα να σπάει στην αρχή της ημέρας και δεν μπόρεσε να βάλει χρονομετρημένο γύρο σήμερα. Στη Sauber αποφάσισαν να του δώσουν αύριο τη μισή μέρα για να κάνει δοκιμές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης