Η νέα Lotus θα είναι ακόμη πιο άσχημη

Η νέα Lotus θα είναι ακόμη πιο άσχημη

Από τη βρετανική ομάδα έδωσαν σήμερα - αιφνιδιαστικά - πιθανόν για κόντρα στην παρουσίαση της McLaren μια πρώτη εικόνα του νέου τους μονοθεσίου.

Η νέα Lotus θα είναι ακόμη πιο άσχημη
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι βέβαια το ρύγχος. Η μύτη είναι χωρισμένη σε δυο μέρη σα δικριάνι και αυτό επηρεάζει πολύ αρνητικά την αρμονία στην όψη του μονοθεσίου.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε οι φετινοί κανονισμοί προβλέπουν την μείωση της απόστασης
Κλείσιμο
της μύτης του μονοθεσίου από το κατώτατο σημείο αναφοράς του μονοθεσίου στα 185mm από τα 550mm που ήταν πέρυσι. Αυτό προφανώς υποχρεώνει τους σχεδιαστές να σχεδιάσουν χαμηλό ρύγχος. Την ίδια στιγμή η βάση της μύτης του μονοθεσίου επίσης μειώνεται στα 525mm από τα 550mm πράγμα που σημαίνει ότι τα πόδια του οδηγού θα πάνε λίγο πιο κάτω ενώ το σώμα του μονοθεσίου παραμένει στα 625mm.

Η λογική πίσω απ’ αυτές τις αλλαγές των κανονισμών
είναι η αύξηση της παθητικής ασφάλειας. Οι άνθρωποι της FIA θέλουν να εξασφαλίσουν πως σε μια περίπτωση πλαγιομετωπικής σύγκρουσης υπό γωνία 90 μοιρών δε θα χτυπήσει η μύτη του ενός μονοθεσίου το κεφάλι του οδηγού του άλλου μονοθεσίου.

Οι σχεδιαστές βέβαια συνεχίζουν να επιδιώκουν την διοχέτευση
όσο το δυνατόν περισσότερου αέρα με ομαλή ροή στο κάτω μέρος του μονοθεσίου και την επιτάχυνση αυτού έως το πίσω μέρος. Αυτό αποτελεί κομβικό στοιχείο στην αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου. Για την διοχέτευση μεγαλύτερου όγκου αέρα απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση του ρύγχους από το έδαφος και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση για χαμηλό ίχνος (185mm) της μύτης. Αυτό οδηγεί σε σχέδια όπως το εικονιζόμενο της Lotus με δυο ακμές αντί για μύτη. Οι σχεδιαστές ουσιαστικά εδώ προσπαθούν να εναρμονιστούν με τον κανονισμό ελαχιστοποιώντας την μετωπική επιφάνεια της μύτης όσο επιτρέπουν οι προδιαγραφές των crash test. Ταυτόχρονα έχουν κρατήσει το ρύγχος όσο πιο ψηλά γίνεται για τους προαναφερθέντες αεροδυναμικούς λόγους.

Η Lotus όπως έχει ανακοινώσει ήδη δε θα βρίσκεται στο πρώτο 4ημερο δοκιμών εξέλιξης στη Χερέθ. Για λογαριασμό της θα αγωνίζονται φέτος οι Παστόρ Μαλντονάντο και Ρομέν Γκροζάν.

Για περισσότερα διαβάστε εδώ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης