Μάχη για τα δεδομένα μας

Μάχη για τα δεδομένα μας

Μια μάχη σχετικά με την πρόσβαση στα δεδομένα που συγκεντρώνουν τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα έχει ξεκινήσει μεταξύ μεγάλων εταιριών στην Ευρώπη κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για θέσπιση ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου

Automotive_data__3_
Ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες leasing, κάθετες μονάδες συνεργείων και πολλοί ακόμα φορείς που σχετίζονται με την αυτοκίνηση καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει κανόνες για δίκαιη πρόσβαση στα πολύτιμα δεδομένα που πλέον συγκεντρώνουν τα σύγχρονα οχήματα.
Στόχος όλων είναι ο έλεγχος πολύτιμων πληροφοριών που καταγράφονται και καλύπτουν πρακτικά τα πάντα, από τις συνήθειες οδήγησης και την κατανάλωση καυσίμου έως τη φθορά των ελαστικών και τις ανάγκες συντήρησης. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση υπηρεσιών που θα αποφέρουν κέρδος.
Παρόλο που η ΕΕ διαπραγματεύεται επί του παρόντος το νόμο για τα δεδομένα και ένα σχέδιο νόμου που διέπει τη χρήση δεδομένων καταναλωτών και εταιρικών δεδομένων, οι ασφαλιστές και άλλοι πιέζουν για ειδική ρύθμιση στον τομέα αυτοκινήτων.
Δέκα βιομηχανικοί όμιλοι απηύθυναν επίσης επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τον Ιανουάριο ζητώντας να σταματήσουν οι «επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις».
Εν τω μεταξύ, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως ο όμιλος Stellantis έχουν τα δικά τους σχέδια για δεδομένα. Μάλιστα ο όμιλος αναμένει να εισπράξει 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2030 από προϊόντα λογισμικού και συνδρομητικές υπηρεσίες. «Το να αφήνουμε δεδομένα στα χέρια των μεγάλων κατασκευαστών οχημάτων δεν ενισχύει κανέναν ανταγωνισμό» δήλωσε ο Christoph Lauterwasser, διευθύνων σύμβουλος του Allianz Center for Technology.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης