Οι "επικίνδυνοι" ανταγωνιστές της Ford

Οι "επικίνδυνοι" ανταγωνιστές της Ford

Η ηλεκτροκίνηση επέτρεψε στη Ford να αναδιοργανωθεί και να μεταβάλλει την γκάμα των μοντέλων της. Από ποιον ανταγωνισμό όμως απειλείται;

230529135030_Ford-Explorer

Τα αμιγώς ηλεκτρικά καινούργια μοντέλα της έχουν αρχίσει να αυξάνονται αριθμητικά και την εντάσσουν στο νέο πεδίο ανταγωνισμού που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως.
Ο ανταγωνισμός είναι έντονος πλέον και προέρχεται από τις περισσότερες ηπείρους της Γης. Ωστόσο, τα στελέχη της εταιρείας δεν φαίνεται ανησυχούν τόσο για τις αμερικανικές όσο και για τις ευρωπαϊκές ή τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στους Κινέζους κατασκευαστές, όπως δήλωσε ο Τζιμ Φάρλι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ford. Όπως είπε, αυτό που τους προβληματίζει είναι η ανάπτυξη και η εξάπλωση εταιρειών όπως η SAIC, η Geely, η BYD και η Great Wall και όχι η Toyota ή η General Motors.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ που διοργάνωσε η Morgan Stanley, ο Φάρλι τόνισε σχετικά: «Οι Κινέζοι θα είναι η κινητήριος δύναμη. Πώς να τους κερδίσεις αναφορικά με το κόστος παραγωγής όταν η οικονομία κλίμακάς τους είναι πέντε φορές καλύτερη από τη δική σου»;

Το κορυφαίο στέλεχος της Ford επισήμανε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν επιταχύνει την παραγωγή τεχνολογίας και καινούργιων αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων, ενώ η BYD έχει θέσει ως στόχο να ξεπεράσει την Tesla σε παγκόσμιες πωλήσεις εφέτος.

Το 2022 οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες εξήγαγαν συνολικά περίπου δύο εκατομμύρια καινούργια οχήματα, ενώ η πρόβλεψη για το 2023 είναι να φτάσουν τις τρία εκατομμύρια μονάδες. Εκτός από την παραγωγή αυτοκινήτων, αυτό που προβληματίζει επίσης τους ανθρώπους της Ford είναι η τεχνογνωσία που έχουν οι Κινέζοι στην παραγωγή μπαταριών.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters o Τζιμ Φάρλι (φωτογραφία) είπε αναφερόμενος σε αυτό: «Στις ΗΠΑ, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Εάν η τεχνολογία μπαταριών που έχουμε εδώ εμπλακεί στις πολιτικές αποφάσεις, οι πελάτες θα μπερδευτούνν πραγματικά».

Ο Φάρλι, το επισήμανε αυτό επειδή η Ford ήδη χρησιμοποιεί μπαταρίες της (κινεζικής) CATL, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία για να κατασκευάσει αυτή ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών της στο Michigan (ΗΠΑ).


Όμως, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχει ελέγχει τους όρους της συμφωνίας για την περίπτωση που είναι εις βάρος της χώρας.

εν έχει ξεκαθαρίσει εάν τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζει η Ford σε συνεργασία με την SAIC στην Κίνα και τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ, πρέπει να επωφελούνται από την κρατική επιδότηση των 7.500 δολαρίων (περίπου 7.000 ευρώ) για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου ή όχι.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης