LIVE

Κορωνοϊός

ksenofon-kontiadis

Εμβολιασμός και Σύνταγμα

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης

Kατά κανόνα ο εμβολιασμός, ως ιατρική πράξη με πιθανές παρενέργειες, προϋποθέτει την ενημερωμένη συναίνεση του ατόμου. 

Μια σημαντική εξαίρεση στον κανόνα αυτό έθεσε η πρόσφατη απόφαση 2387/2020 του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν σύμφωνες με το Σύνταγμα οι σχολικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του COVID-19, τίθεται το ερώτημα αν το κράτος ή και ιδιώτες, όπως ιδίως οι εργοδότες, μπορούν να υποχρεώσουν άμεσα ή έμμεσα συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού ή και όλους μας να εμβολιαστούμε.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας υπερισχύει της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για τη δημόσια υγεία.
Κρίσιμο είναι να αποσαφηνιστεί από την ιατρική επιστήμη αν όσοι εμβολιαστούν δεν θα μεταδίδουν πλέον τη νόσο. Ωστόσο, ανεξαρτήτως αν οι εμβολιασθέντες συνεχίζουν ως φορείς να μεταδίδουν τη νόσο, το αν θα εμβολιαστούν δεν αφορά μόνο τους ίδιους.
Η συναίνεση στον εμβολιασμό δεν επιδρά μόνο στο υποκείμενο της απόφασης, επειδή η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας είναι αναγκαία για να λειτουργήσει πάλι η οικονομία. Αρα ακόμη και αν όσοι εμβολιαστούν συνεχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο, η προστασία που το εμβόλιο προσφέρει στους ίδιους έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξομάλυνση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Μπορεί συνεπώς το κράτος να επιβάλει τον εμβολιασμό;
Μια πρώτη απάντηση είναι ότι αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητο για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως για εκείνους που εργάζονται σε υπηρεσίες υγείας ή σε χώρους όπου έρχονται σε άμεση επαφή με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.
Οσοι αρνούνται να εμβολιαστούν είναι προφανές ότι θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ευάλωτων ανθρώπων, άρα για αυτούς μπορεί να θεωρηθεί εύλογη κύρωση η απομάκρυνση από την εργασία. Θα μπορούσε να επιβληθεί γενική υποχρέωση εμβολιασμού όλου του πληθυσμού; Σκόπιμο είναι να διευκρινιστεί ότι υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει εμβολιασμό με την άσκηση φυσικής βίας, ούτε με την επιβολή προστίμων για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν. Κάτι τέτοιο θα έθιγε τον πυρήνα του δικαιώματος του αυτοκαθορισμού. Υποχρεωτικότητα μπορεί όμως να σημαίνει απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού, περιορισμό στη φοίτηση σε σχολεία και πανεπιστήμια ή απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Οσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και όσοι θέλουν να διαφυλάξουν ως ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο αν εμβολιάστηκαν μπορούν να το επιλέξουν. Στο πλαίσιο όμως της οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης, η άρνηση εμβολιασμού είναι συνταγματικά ανεκτό να επιφέρει συγκεκριμένες έννομες συνέπειες υπό συνθήκες πανδημίας.
Θα μπορούσε να υποχρεώσει ο εργοδότης, χωρίς προηγούμενη κρατική ρύθμιση, τους εργαζομένους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις να εμβολιαστούν ασκώντας το διευθυντικό δικαίωμα; Θα μπορούσε ενδεχομένως να απολύσει τους εργαζομένους που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν ή να παράσχουν πληροφορίες για το αν εμβολιάστηκαν; Η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Για να μην υπάρχουν δικαστικές αμφισβητήσεις, ορθότερο θα ήταν ο νομοθέτης να ορίσει σε ποιους κλάδους και επαγγέλματα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων. Ακόμη όμως και χωρίς τέτοια ρητή ρύθμιση, εφόσον προβλέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζομένους σε δημόσια νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, αντίστοιχη απαίτηση μπορεί να εγείρει και ο εργοδότης έναντι των εργαζομένων σε αντίστοιχες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Spyros

Η καλή μας δημοκρατια, σας το πάει λαού λαού για ολοκληρωτικό φασισμό. Χρησιμοποιώντας τους εξυπνους ηλιθιους, δλδ τους διορισμενους του ΣτΕ που δουλειά τους είναι να νομιμοποιουν τα νομοθέτημάτα και τις ενέργειες της κυβέρνησης πάνε να επιβάλλουν καταναγκαστικο εμβολιασμό με ένα περίεργο κατασκεύασμα στον πληθυσμό και με άγνωστες τις μακροπροθεσμες παρενέργειες! Πάντα το έλεγα ότι το αυγό του κάθε φασισμού είναι η δημοκρατία. Σκεφτείτε απλά τα λαμογια που μας κυβερνούν διαχρονικά πόσα εγκλήματα κάνουν εις βάρος του κοσμάκη από την υπερφορολογηση έως τα καταναγκαστικο νομοθέτημάτα. Σκεφτείτε ότι εσείς κινδυνεύετε να πάτε φυλακή με τον περίεργο αντιρατσιστικο νόμο αλλά δεν κινδυνεύει ποσώς ένας γύφτος 'η ένας λαθρομεταναστης για τις παρανομίες του που ένας άλλος νόμος έχει υποβιβασει σε απλά πλημεληματα. Νέα Τάξη Πραγμάτων λέγεται και δεν είναι σενάριο συνομωσιολογιας. Σίγουρα το έχετε ακούσει από Κλίντον, Μπους, Ομπαμια, κλπ. Φασισμος=ΝΤΠ, απλά εδώ οι δικοί μας ακολουθούν οδηγίες.

μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα

τα παιδιά του σχολείου είναι σωστό να εμβολιάζονται με τα ασφαλή και δοκιμασμένα παιδικά εμβόλια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για να προστατευτούν και δεν είναι δικαίωμα των γονιών να τα εκθέσουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο. Οι ενήλικοι δεν είναι λογικό να εμβολιάζονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με το αδοκίμαστο εμβόλιο mRNA και είναι δικαίωμά τους να μείνουν απροστάτευτοι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για γκούλαγκ

Μην τρελαίνεσαι καλέ μου άνθρωπε! Δεν υπάρχουν φακελλάκια στην Ελλάδα.

ΤΙ θέλεις, κρατική βεβαίωση εμβολιασμού; Έγινε ! Μιλάμε για το κράτος όπου λάμβανε επίδομα τυφλού η μισή νήσος Λευκάδα, πανδημία κι εκεί, το 50% του πληθυσμού ήταν τυφλοί τερματοφύλακες, τυφλοί ταξιτζήδες, κλπ. Κι εκεί έδωσαν κρατικές ιατρικές βεβαιώσεις τα κρατικά νοσοκομεία και οι γιατροί του δημοσίου και δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς, ούτε γιατρός, ούτε ''τυφλός''. Ούτε καν τα κλεμμένα λεφτά των επιδομάτων δεν επέστρεψαν. Και θα κολλήσουμε τώρα σε μια βεβαίωση χωρίς καν χρηματικό όφελος για τους εμπλεκόμενους, που δεν είναι καν απάτη με σκοπό το κέρδος; Αστεία πράγματα. Η πλέρια δημοκρατία της Μεταπολίτευσης θα θριαμβεύσει και πάλι, έχω εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ.

Ρε φίλε, κάνε μια βόλτα από Ασπρόπυργο και μετά μίλα

Με 2-3 εκατομμύρια λάθρο, ρομά και λοιπούς ανυπότακτους σε κάθε έννοια νόμου, εσύ νομίζεις ότι θα αναγκάσεις τους άλλους μισούς να κάνουν κάτι; ΑΝΟΜΙΑ σημαίνει ΑΝΟΜΙΑ για ΟΛΟΥΣ. Μάζεψε πρώτα τους Ρομά, διώξε μερικά εκατομμύρια λάθρο και μετά τα ξαναλέμε.

Δεύτερη η Ελλάδα σε αντιεμβολιαστές μετά την Νιγηρία, καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μα αν δεν θέλατε Νιγηρία, τότε γιατί φέρνετε Νιγηριανούς;

Επιτέλους απεξάρτηση από το κράτος και τον εξαναγκασμό του

Μεγαλύτερο μάθημα και διαφήμιση του φιλελευθερισμού από τα σταλινικά άρθρα σας δεν υπάρχει, ειδικά στο σημείο που μιλάτε για τον εμβολιασμό ΠΑΙΔΙΩΝ με αδοκίμαστα εμβόλια καινοφανούς τεχνολογίας mRNA. Θα κάνετε όλους τους γονείς να γραφτούν στο Rothbard institute, θα γεμίσουν τα ιδιωτικά σχολεία και θα καταποντιστεί η Μεταπολίτευση του καταναγκασμού και των υπερφόρων. Συνεχίστε έτσι, δυνατά και σταλινικά!

Σκότωσε τον Στάλιν που κρύβεις μέσα σου

Όσο επιζούν τέτοιες σταλινικές νοοτροπίες, η χώρα δεν θα σηκώσει ποτέ κεφάλι. Ευτυχώς ο Μητσοτάκης, σε μία σπάνια έξαρση φιλελευθερισμού, απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας.

Η παγκοσμιοποιηση θα μας φαει λαχανο

Ποσο δικιο ειχε ο Χριστοδουλος

μπορεί όμως να σημαίνει περιορισμό στη φοίτηση σε σχολεία ή πρόσβασης σε δημόσιους χώρους.

ΕΡΩΤΩ και απάντηση ΔΕΝ έχω λάβει ακόμα: Η απαγόρευση πρόσβασης σε κρατικές υποδομές συνοδεύεται από την -αυτονόητη για τον οποιονδήποτε πρωτοετή φοιτητή νομικής Αγουλινίτσας- ταυτόχρονη απαλλαγή από την υποχρέωση χρηματοδότησής τους μέσω των φόρων; Αν όχι, παραβιάζεται η αναλογικότητα και η ισονομία. Αν ναι, που υπογράφω ότι δεν θέλω ούτε το εμβόλιο, ούτε τους φόρους και τις παροχές του ''κράτους'' σας;

ΟΥΡΑΚΟΤΑΓΚΟΣ

Φώντα αλλαξε φωτό σε παρακαλώ

LOL

χαχαχαχα (να αλλάξει και εγκέφαλο όμως)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία