papadopoulos_thanos

Πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα τέσσερις φορές σ΄ έναν αιώνα

Θάνος Παπαδόπουλος

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την παγκόσμια πρωτιά σε δύο κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής. Κατάφερε να κάνει εμφύλιους πολέμους και να χρεοκοπήσει πριν γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Η ανεξαρτησία της Ελλάδας αναγνωρίστηκε με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 1830. Αλλά οι Έλληνες αγωνιστές ξεκίνησαν τους εμφύλιους πολέμους ήδη από το 1823-1825, ενώ η χώρα χρεοκόπησε ήδη από το 1827. 

Συνολικά η Ελλάδα σε λιγότερο από δύο αιώνες ιστορία κατάφερε να χρεοκοπήσει τέσσερεις (4) φορές, ενώ αυτή η ουσιαστική χρεοκοπία είναι η πέμπτη και η χειρότερη.

Τις προηγούμενες φορές η πτώχευση είχε κάποια δικαιολογία σοβαρή. Για την τελευταία (2010) πτώχευση δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ήταν μια χρεοκοπία νεόπλουτων μικροαστών για χάρη των οποίων το κράτος και οι κυβερνήσεις του δανείστηκαν για ν΄ αποκτήσουν οι κομματικοί στρατοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σπίτια, αυτοκίνητα, καταθέσεις και να σκορπάνε το χρήμα σαν άρχοντες στα ….σκυλάδικα. 

1)
Τα Δάνεια της Ανεξαρτησίας. 
Το 1824 και το 1825 η επαναστατημένη Ελλάδα δανείστηκε από τράπεζες του Λονδίνου 2.800.000 στερλίνες με υποθήκη τις «Εθνικές γαίες». Το δάνειο ήταν ληστρικό, όπως και τα δάνεια που δόθηκαν την ίδια περίοδο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι Έλληνες εξαγόρασαν έτσι την υποστήριξη της Αγγλίας στην ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ένα μεγάλο μέρος το δανείου το άρπαξαν οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι του Λονδίνου, ένα μικρό μέρος το έφαγαν (μίζες) οι Έλληνες διαπραγματευτές. Το 20% του δανείου που έφτασε στην Ελλάδα χρηματοδότησε τον εμφύλιο πόλεμο και την κάθοδο των Ρουμελιωτών στην Πελοπόννησο. Το 1827 ο Ι. Καποδίστριας που είχε ήδη εκλεγεί κυβερνήτης, πριν κατέβει στην Ελλάδα, προσπάθησε να διαπραγματευτεί νέο δάνειο και ρύθμιση των παλιών δανείων, αλλά απέτυχε κι έτσι υπήρξε η πρώτη πτώχευση. 

2)
Η πτώχευση του Οθωνα (1843). 
Η έλευση της αντιβασιλείας των Βαυαρών και του Οθωνα στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από ένα δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων που εγγυούνταν οι Μεγάλες Δυνάμεις: Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία από 20 εκατ. η κάθε μία. 
Το 1833 είχαν δοθεί τα 40 εκατ. φράγκα αφού κρατήθηκαν τα τοκοχρεολύσια των προηγούμενων δανείων. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των μισθών των 5.000 Γερμανών αξιωματικών και στρατιωτών, αλλά και της γραφειοκρατίας του κράτους και τα έξοδα της Αυλής και των Ανακτόρων, της Φάλαγγας των διακεκριμένων κλπ. 
Το 1843 ο Οθων ζήτησε τα υπόλοιπα 20 εκατ. φράγκα αλλά οι Μεγάλες Δυνάμεις αρνήθηκαν. Έτσι συνέβη η δεύτερη χρεοκοπία και επιβλήθηκε ένας πρωτόγονος διεθνής οικονομικός έλεγχος που επέβαλε περικοπές δαπανών και μισθών και στον οποίο εκχωρήθηκαν όλοι οι εθνικοί πόροι για την εξυπηρέτηση των δανείων. Αποτέλεσμα όλης αυτής της αναταραχής ήταν η εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για τη θέσπιση Συντάγματος. Το Σύνταγμα ψηφίστηκε από την εθνοσυνέλευση της Αθήνας τον Μάρτιο του 1844. 

3) Η πτώχευση του 1893. 
Οι κυβερνήσεις Χαρίλαου Τρικούπη δανείστηκαν από το εξωτερικό 630 εκατ. δραχμές για να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας: Διάνοιξη Διώρυγας Κορίνθου, αποξήρανση Κωπαΐδας, δημιουργία σιδηροδρόμων, κατασκευή οδικού δικτύου 2.600 χιλιομέτρων, γεφυρών, λιμανιών, κλπ. Ενίσχυσε την παραγωγική και οικονομική κατάσταση της χώρας κι ανασυγκρότησε τον στρατό και τον στόλο ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι, εν αναμονή εξελίξεων. 
Η παράταση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και η σταφιφική κρίση στην Ελλάδα έριξαν έξω τα οικονομικά του κράτους που πλήρωνε το 40% του προϋπολογισμού για τόκους. Το 1892 ο Χ. Τρικούπης επανήλθε στην κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα περικοπής δημοσίων δαπανών και λιτότητας, ενώ ταυτόχρονα άρχισε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη ρύθμιση του χρέους. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αρνήθηκε να υπογράψει το Βασιλικό Διάταγμα και η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος μάλιστα μπήκε επικεφαλής διαδήλωσης κατά του Τρικούπη στο Πεδίον του Άρεως και ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε. Ο βλακώδης πόλεμος της Εθνικής Εταιρείας το 1897 έφερε τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ) το 1898, επειδή δανειστήκαμε 170 εκατ. χρυσά φράγκα για να πάρουμε πίσω τη Θεσσαλία. 

4) Η χρεοκοπία του 1932. 
Με την επάνοδό του στην κυβέρνηση το 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατάρτισε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να βάλει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά και να αποκαταστήσει 1,2-1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες (στέγη, εργασία, υποδομές κλπ). Το εξωτερικό χρέος της χώρας αυξήθηκε από 27,8 δισ. δραχμές το 1928 σε 32,7 δις. δραχμές το 1932. Η μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την Αμερική το 1929, η μείωση των εξαγωγών κάποιων γεωργικών προϊόντων, η μείωση των εμβασμάτων από Αμερική κλπ. έφεραν την πτώχευση της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1932. Τον επόμενο μήνα παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος κι αποχώρησε στο Παρίσι. 

Στις ρυθμίσεις που έγιναν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το σχέδιο Μάρσαλ κλπ., το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος διαγράφηκε κατά 93%. Το υπόλοιπο 7% εξοφλήθηκε από τις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Παπανδρέου. 

Το 1967 που ανέλαβε η χούντα με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου το δημόσιο χρέος ήταν 31,2 δισ. δραχμές και το 1974 παρέδωσε δημόσιο χρέος 114 δισ. δραχμές.

Τα τελευταία χρόνια η χούντα δεν μπορούσε να δανειστεί εύκολα κι αναγκάστηκε να  βάζει την Τράπεζα της Ελλάδος, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, να δανείζονται  για λογαριασμό της. Συμπέρασμα: η χούντα πενταπλασίασε το Δημόσιο Χρέος μέσα σε 7 χρόνια και 4 μήνες. 

Όπως γίνεται φανερό, οι τέσσερεις πτωχεύσεις του ελληνικού κράτους έγιναν για σπουδαίους εθνικούς και άλλους λόγους. Τα Δάνεια του Αγώνα έγιναν και για να μπει η Αγγλία στο παιχνίδι της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και χρησιμοποιήθηκαν στους εμφύλιους πολέμους. Τα δάνεια του Οθωνα έγιναν για να συγκροτηθεί όπως-όπως το ελληνικό βασίλειο. Τα δάνεια του Χ. Τρικούπη έγιναν για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό κράτος και να την αναπτύξουν. Τα δάνεια του Ελ. Βενιζέλου έγιναν για να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και ν΄ αναπτυχθεί η χώρα. Μόνο τα δάνεια της χούντας δεν έχουν δικαιολογία…. 

Υστερόγραφο: Να τι πάθαμε, κ. Ξυδάκη, με τη δραχμή: Τέσσερεις πτωχεύσεις πάθαμε με τη δραχμή και τα γρόσια! 
Στο επόμενο: «Η πέμπτη χρεοκοπία ήταν η χειρότερη από όλες»  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

ΣΧΟΛΙΑ (11)

@ Λούλης

Φίλος μελισσοκομος μου είπε ότι, οι μέλισσες που είναι οι εργατριες ,σκοτώνουν τους κηφηνες, γιατί έτσι είναι από τη φύση αυτό,για να λειτουργήσει σωστά η κυψέλη, το μεισσοσμηνος . Ε ! Λοιπόν, μου λέει, στην Ελλάδα ,γίνεται ακριβώς το αντίθετο ! Οι κηφηνες σκοτώνουν τις εργατριες μέλισσες, γιαυτό πάει η χώρα κατά διαόλου !!

Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΕΓΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΟΓΙΟΣΥΝΔΙΚΑΛΗΣΤΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΙΖΗΜΙΟΥΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΙ ΕΤΣΙ ΒΡΗΚΕ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΙΤΕΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΦΑΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΤΖΗΔΩΝ ΠΟΥ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ . Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΒΑΖΕΙ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ .ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΦΑΓΕΑ ΑΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΑΣΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΠΛΟΚ ΟΠΟΤΕ....ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΣ .ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟΛΑΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΑΒΑΝΤΕΣ ΠΕΡΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ... ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ... ΑΞΙΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΗΣΕ ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΡΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ .ΘΕΩΡΩ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΧΑΛΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ .ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΚΡΑΤΙΣΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΥΤΕ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΙΣΛΑΜΟΕΠΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ ΖΩΝΤΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ .ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΦΟΡΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΧΩΡΙΑ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ .Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚΟΙ ...ΜΑΣ ΧΑΝΤΑΚΩΣΑΝ .-

α

RE PALOYKARIA ENA SIMIOLOGIKO ...GIATI GRAFETE ME KEFALAE!!!

frou

ειπε αυτος που γραφει greeklish

α@

ΩΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΕΣΤΙΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΒΑΡΑΕΙ Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Η ΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΑ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ .ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ .ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΤΟΝΙΖΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΑ .ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΥΓΕΙ Η ΚΑΨΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙΣ ΝΑ ΤΣΟΝΤΑΡΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ...ΜΟΥΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΓΑΛΕΙΣ ΨΕΥΤΗ .

Π.Γ.

Και οι δεξιοί, και οι δεξιοί, μας χαντακωσαν !!

Αλέξανδρος Β.

Πολύ ωραίο άρθρο. Αυτού του είδους την ιστορία έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία μας, όπως και τους λόγους πτώσης του Βυζαντίου, που δεν είναι άλλοι από κακοδιοίκηση και διαφθορά. Θα ήταν βέβαια οξύμωρο, οι ανίκανοι να διδάξουν καλή ιστορία.

Δεν ακουει κάνεις με τίποτα.

Είναι γεγονός ως φαίνεται, τα δάνεια που λαμβάνονται κατά καιρούς, οδεύουν προς τις τσέπες της πολιτικής νομεκλατουρας με περίπου ένα 20% να καταληγουν για τον σκόπό που ελήφθησαν. Και εχουμε πάρα πολλές αποδείξεις. Πως έκαναν αυτές τις καταθέσεις και τούς τεράστιους λογαριασμούς, από τις λίστες τύπου Λαγκαρντ, καταθέσεις στις ξένες τράπεζες, αγορές ακινήτων, πλούτος γενικά που καταναλωνεται στο εξωτερικό, να μην φαίνεται στο εσωτερικό.Το έκανε και η νομεκλατουρα των πρώην ανατολικών κομμουνιστικων χωρών. Στο εσωτερικο νοικιαζουμε ένα σπιτάκι σε μια λαϊκή συνοικία π.χ. στην Κυψέλη και δειχνουμε ότι εμείς δεν κλέβουμε, ότι ζουμε φτωχικα, όπως ο λαός. Αλλά από κάτω δουλευουμε μυστικά, υπόγεια με ποικίλους τρόπους, π.χ. οι ΜΚΟ περνούν φωτιά, οι οφ σορ εταιρείες και τόσα άλλα. Αρκεί να βρεθεί χρημα, άσχετα αν θα το πληρωσει πολλές φορές αργότερα ο λαός. Τώρα θα μου πείτε ποιος λαός, όταν οι μισοί είναι πληρωμενοι ψηφοφοροι, και συνήθως μια από τις αιτίες των κατά καιρούς πτωχευσεων.Και δεν υπάρχει κανείς να πει, ρε μην κλεβετε, που πήγαν τα λεφτά. Κοινο μυστικό η εκάστοτε κυβέρνηση, αναλαμβάνει την διακυβερνηση της χώρας με λαφυρο τον κρατικό προυπολογισμο, και οι ατασθαλίες των προηγουμενων παραγραφονται δία νόμου, που ψηθισαν όλοι.Μόνο αν τα έχει φάει μόνος του και δεν φάγανε και οι άλλοι. Τοτε πάει δικαστήριο, αλλά και όποιος πάει, δεν του τα παίρνουν όλα. Φοβούνται τυχων αντίποινα. Και το αξίωμα, ομοιος ομοίω αεί πελαζει. Η δε σημερινη Βουλή, κατατάσσεται στις ποιο διεφθαρμενες της ιστορίας, που με αυτό το τεράστιο στρατό κατοχής, τους πληρωμένους ψηφοφορους, αποτελούν τον ορισμό της φτωχευσης και του ξανά δανεισμού. Τα ΜΜΕ τρομοκρατιμενα από τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον τους, το αναφέρουν σαν επιτυχία. Μία επιτυχια που έχει να κάνει με την μη πραγματοποιηση μεταρρυθμησεών , με την απάτη το ψεμα και ζητιανιά από τους εταίρους. Βεβαίως υπάρχει της πλειοψηφίας έγκριση, στην προσπάθειά, να διατηρήσουμε το καθεστώς αυτό, του δημοσιουπαλληλικου κατεστιμενου, τώρα που ειμαστε και στην ένωση, θα φιλοτιμηθουν να δινουν κάτι παραπάνω οι πλούσιοι λαοί, που εργαζονται σκληρά για αυτά που έχουν. Δεν βαριέσαι ποιος ακούει. ....

Μίλτος

Πολύ καλά τα λες αγαπητέ !! ΜΠΡΆΒΟ !!

ΒΑΓ

Η ΕΛΒΕΤΙΑ , ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ , Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ , Η ΙΤΑΛΙΑ , Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΟΥΤΕ ΕΚΑΝΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΟΥΤΕ ΧΡΕΟΚΩΠΗΣΑΝ !!!!ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ !!!

FREEMAN

Η Πατρίς ευγνωμονούσα | 26/07/2017 11:03 Σε ευχαριστούμε Εκλεγμένε ΕλληνοΑμερικανέ Πρωθυπουργέ , που το 2010 , ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ , μας κράτησες ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΗ όταν ΔεξιοΑριστεροί KαραμανλοΤσιπροΚαμένοΠάκηδες Πουτινοτσατσόνια πατριδοκάπηλοι ,ΠΟΛΙΟΡΚΟΎΣΑΝ το Κοινοβούλιο για να το κάψουν και σου έταζαν προσωπικά κρεμάλες , ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΡΙΣΚΑΡΕΣ την μετατροπή μας σε ΠουτινοKolόμπαρο . Η Πατρίδα θα σε ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία