ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα
sourelis_panagiotis

Παναγιώτης Σουρέλης

Διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα

Ο ποταμός Ρουβίκωνας ήταν το όριο που χώριζε την Ιταλία από τη Γαλατία. Μετά από αυτόν, οι Ρωμαίοι στρατηγοί έπαυαν να έχουν τον έλεγχο του στρατού, ώστε να μη γίνουν απειλητικοί για τη Ρώμη. Όταν η Σύγκλητος διέταξε τον θριαμβευτή των γαλατικών πολέμων Ιούλιο Καίσαρα να παραιτηθεί από τη στρατιωτική διοίκηση και να επιστρέψει, εκείνος περιφρόνησε την εντολή και το 49 π.Χ. διέσχισε τον Ρουβίκωνα με τη 13η λεγεώνα, χαράσσοντας στο βιβλίο της Ιστορίας τη φράση “διέβη τον Ρουβίκωνα”.

Το κατόρθωμα του Ρωμαίου δικτάτορα και ο ιστορικός ποταμός, ενέπνευσαν μια - αρχικά - μικρή ομάδα ατόμων, που πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 2,5 χρόνια με την ονομασία “Ρουβίκωνας”. Και τι ειρωνεία: Συγκέντρωσαν για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας πραγματοποιώντας κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, στις 8 Μαρτίου 2015. Τότε ο Πάνος Λάμπρου, υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του “πολιτικά ακατανόητη” την κατάληψη των γραφείων, καθώς «έρχεται κόντρα σε έναν πολιτικό χώρο που έχει δώσει αγώνες για τα δικαιώματα».

Ο επόμενος που δεν κατάλαβε, ήταν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όταν την πρωταπριλιά του 2015, μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν στο προαύλιο χώρο της Βουλής και πέταξαν τρικάκια. “Προκλητική κι ακατανόητη η ενέργεια” είπε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναρωτήθηκε “είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;". Αν είχε μεγαλύτερη φαντασία, θα έστελνε τα παιδιά σπίτια τους με περιπολικό - ταξί. Ιδέα που είχαν δύο χρόνια μετά ο διάδοχός της Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας στερώντας μια κούρσα από το taxi beat.

Κάπως έτσι, με μια κυβέρνηση που δυσκολεύεται να καταλάβει τα αυτονόητα, διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα της λογικής και του κράτους δικαίου. Και αν στην αρχή την πλήρωσαν τα έδρανα των ειρηνοδικείων, οι υπολογιστές των συμβολαιογραφικών γραφείων και οι τζαμαρίες του Τειρεσία και μέσων ενημέρωσης, φτάσαμε σήμερα στο σημείο ο Ρουβίκωνας να τραμπουκίζει γιατρό μέσα στο νοσοκομείο “επειδή ήρθαν και μας είπαν ότι παίρνεις φακελάκι” και να “σηκώνουν” τα ράφια σούπερ μάρκετ επειδή η ιδιοκτησία “απέλυσε υπάλληλο λόγω εγκυμοσύνης”. Καταγγελίες που θα έπρεπε να ερευνήσει η δικαιοσύνη και όχι οι αυτόκλητοι Ρομπέν των Δασών, που αμφιβάλλω αν πήγαν τα κλεμμένα προϊόντα του σούπερ μάρκετ στο σπίτι της “απολυμένης εγκύου”.

Όμως το πιο ανησυχητικό από όλα δεν είναι η απάθεια της κυβέρνησης, αλλά η συμπάθεια μερίδας πολιτών που τελευταία εκφράζεται ολοένα και από περισσότερους. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να δικαιολογούν τις πράξεις του “Ρουβίκωνα” αλλά και να τις επικροτούν. "Όταν δεν υπάρχει κράτος και κάποιοι αλωνίζουν και δημιουργούν δικούς τους εθιμικούς νόμους, για να εξυπηρετήσουν προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, τότε αναπόφευκτα το γράμμα του κανονικού ψηφισμένου νόμου θα τον εφαρμόσουν οι πολίτες” ήταν ένα από τα μηνύματα αναγνώστη στο protothema.gr, αφήνοντας ωστόσο μια ελπίδα για επανένταξή του στη λογική, κλείνοντας με τη φράση “αν αδικώ και γράφω αρλούμπες χίλια συγνώμη”.

Εκτός όμως από τα μέλη του Ρουβίκωνα με τις... πολιτιστικές ανησυχίες -μη γελάτε, κεντρικά μέλη του έχουν ιδρύσει τον “Πολιτιστικό Σύλλογο Εργαζομένων Αθήναιον”, με σήμα το αστέρι των αναρχικών και στη μέση το γράμμα «Ρ»- που καθημερινά αυξάνονται, άρχισαν να εμφανίζονται και οι μιμητές του. Το “Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF) - Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων” ξεφούσκωσε τα λάστιχα ενός χασάπη και έσπασε την τζαμαρία του καταστήματος, για να μάθε να πουλάει “νεκρά και τεμαχισμένα ζώα”. Και αύριο, τι; Ντου στα σουβλατζίδικα, στα pet shops και στις κυρίες που κρατούν δερμάτινες τσάντες;
Κλείσιμο

Κάποια στιγμή αυτή το “αστείο” θα πρέπει να τελειώσει, πριν δούμε τον Ρουβίκωνα όχι έξω από τη Βουλή, αλλά μέσα και μάλιστα με ψήφο πολιτών. Το πρώτο δεν είναι δύσκολο, το δεύτερο καθόλου απίθανο. Τις αποδείξεις από τα “κατορθώματά” τους έχουν φροντίσει οι ίδιοι να αναρτήσουν στο διαδίκτυο, ενώ τα ονομαπετώνυμα και οι διευθύνσεις τους είναι γνωστές. Και αν η κυβέρνηση δεν τις θυμάται, ας ρωτήσει τον ταξιτζή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK