Βότσαλα στην κεντροαριστερή λίμνη
kapsis

Παντελής Καψής

Βότσαλα στην κεντροαριστερή λίμνη

Στο ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος», την απάντηση, όπως πάντα, θα την δώσει η ίδια η ζωή

Με αυτή την έννοια το τι θα πουν η κ. Αχτσιόγλου και οι κ. Τεμπονέρας και Χριστοδουλάκης, δεν έχει μεγάλη αξία. Έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Οι όποιες εξελίξεις, αν υπάρξουν, θα δρομολογηθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Παρόλα αυτά η δημοσιοποίηση της εκδήλωσης ήταν φυσικό να προκαλέσει μια σχετική αναστάτωση στους κομματικούς μηχανισμούς. Το επίδικο του Ιουνίου βλέπετε δεν αφορά μόνο τα κόμματα αλλά και τα πρόσωπα. Τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Ανδρουλάκη οι οποίοι, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, παίζουν και το κεφάλι τους.

Για τον κ. Κασσελάκη τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αν δεν καταφέρει να συγκρατήσει τα ποσοστά του κόμματος του και πολύ περισσότερο αν χάσει τη δεύτερη θέση, τότε είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί μεγάλη εσωκομματική αμφισβήτηση. Το είπε ανοικτά και ο κ. Τεμπονέρας ο οποίος, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είναι και ο εμπνευστής της εκδήλωσης. Είναι φανερό ότι παίρνει από τώρα θέση για την επόμενη ημέρα. Να βρεθεί πρώτος στη γραμμή εκκίνησης για μια πιθανή νέα κούρσα ηγεσίας. Αν αυτή η τακτική θα του αποδώσει ή θα γυρίσει μπούμερανγκ, μένει να φανεί.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, μέχρι σήμερα, δεν έχει επιδείξει ανάλογες προθέσεις αμφισβήτησης της ηγεσίας. Μοιάζει μάλιστα να αιφνιδιάστηκε από τις αντιδράσεις στο κόμμα του. Έτσι τώρα λέει παντού ότι στη συζήτηση θα παρουσιάσει απλώς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης και ξερό ψωμί δηλαδή. Ίσως να το κάνει επειδή γνωρίζει ότι ο πρόεδρος του είναι από αυτούς που δεν αποδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν βέβαιο ότι ο πρώην γραμματέας είναι πια στη μαύρη λίστα του κ. Ανδρουλάκη.

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όμως τα πράγματα σε σχέση με τις ευρωεκλογές είναι κάπως πιο σύνθετα. Το πρόβλημα του δεν είναι τόσο η αμφισβήτηση από το κόμμα του όσο από την κοινωνία. Προφανώς πρώτος στόχος είναι η δεύτερη θέση. Αν σε αυτό αποτύχει δύσκολα θα μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία. Το αν θα πείσει ωστόσο ότι μπορεί να οδηγήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό που θα φέρει. Δευτερευόντως και από την απόσταση που θα έχει από τη Νέα Δημοκρατία. Αν τα κόμματα κινηθούν κοντά στα ποσοστά των σημερινών δημοσκοπήσεων, ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί στη δεύτερη θέση, τότε το ζήτημα των ηγετικών του προσόντων θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, ενδεχομένως πια και μεταξύ των μελών του κόμματος. Θα εμπεδωθεί η εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι η μόνη κυβερνητική λύση για τη χώρα.

Το αν αυτό θα οδηγήσει και σε συγκεκριμένες κινήσεις αμφισβήτησης ωστόσο, μένει να φανεί. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν οι πολιτικές προσωπικότητες που θα είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Στελέχη δηλαδή που θα είχαν το πολιτικό βάρος αλλά και την οργανωτική απήχηση για να διεκδικήσουν την ηγεσία. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ δίνει την εντύπωση ότι είναι απολύτως ικανοποιημένο από τη σημερινή του θέση. Οι βουλευτές του νιώθουν σχετικά σίγουροι για το μέλλον τους. Ακόμα και με μια μικρή αύξηση της δύναμης του κόμματος, ξέρουν ότι θα επανεκλεγούν και δεν είναι καθόλου έτοιμοι να μπουν σε μια νέα περιπέτεια αναζήτησης αρχηγού. Με αυτή την έννοια, το θέμα της εκδήλωσης δεν τους αφορά και δεν θα τους αφορά ούτε μετά τις εκλογές. Μόνο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα θα είναι τόσο αρνητικό που θα προκαλούσε σοκ, θα μπορούσε να υπάρξουν εξελίξεις.

Στην εκδήλωση παίρνει μέρος και η κ. Αχτσιόγλου. Η συμμετοχή της προκαλεί απορίες κι ίσως και μερικά ειρωνικά χαμόγελα. Οι αποχωρήσαντες του Σύριζα έκαναν καριέρα αντιπολιτευόμενοι το άνοιγμα του κ. Τσίπρα και υπερασπιζόμενοι την αριστερή καθαρότητα του κόμματος. Τώρα όμως συζητούν με το ΠΑΣΟΚ για την κεντροαριστερά. Άραγε να τους έχει συνεφέρει το δημοσκοπικό 2% που απολαμβάνουν; Σε κάθε περίπτωση η συμβολή της θα είναι διακοσμητική, σε μια εκδήλωση πάντως από την οποία δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ