Bullying; Ποιο bullying;
mpoyroysis

Κώστας Μπουρούσης

Bullying; Ποιο bullying;

Για τα κοινωνικά δίκτυα το bullying είναι σαν το θάνατο – εντάξει, το θάνατο διάσημων, ημιδιάσημων ή ακροθιγώς γνωστών προσώπων. Μόλις υπάρξει έστω υπόνοια ή νύξη του, ένα τεράστιο κύμα ακτιβιστών εν προκειμένω του πληκτρολογίου (ναι, ξεδιάντροπα σχήμα οξύμωρο) αφήνει για λίγο το σκρολάρισμα στο διηνεκές, την αυτοαποθέωση και τον παραμορφωτικό καθρέφτη μέσα από τον οποίο προβάλει την ζωάρα του και αποψολογεί βαρύγδουπα, εννοείται στο πόδι και συνήθως χωρίς κανένα νόημα ή αντίκρισμα – απλά και μόνο για να μη λείψει από το οιονεί πάρτι. Όχι ότι δίνει δηλαδή και κανείς δεκάρα στην πραγματικότητα.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της καμπάνιας κατά του σχολικού εκφοβισμού από το Υπουργείο Παιδείας κάθε σοσιαλμιντιακό feed που έχει κάνει την εσυναίσθηση παντιέρα και τη συμπερίληψη ψωμοτύρι – τι; δεν πιστεύω να είστε τίποτα βασικοί που δε χρησιμοποιείτε τις παραπάνω λέξεις σαν οδοντόκρεμα πρωί και βράδυ ασχέτως του τι πράττετε και πώς συμπεριφέρεστε;- γέμισε από μικρά αποσπάσματα και σύντομα σπαράγματα του 3 λεπτών και 30 δευτερολέπτων βίντεο που κυκλοφορεί από χθες και λειτουργεί ως προπομπός της καμπάνιας https://stop-bullying.gov.gr .

Κοινώς πήξαμε στην ευαισθησία, τις ρηχά βαθιές (ή βαθιά ρηχές, το ίδιο κάνει) καταθέσεις ψυχής και τα δάκρυα που θα τα αδικούσε κανείς εάν τα χαρακτήριζε απλώς κροκοδείλια. Οι σημερινοί ενήλικες, δηλαδή τα παιδιά του χθες ανέτρεξαν σαν κοπάδι από πρόβατα που μπέρδεψε το τριφύλλι με την κάνναβη σε δικές τους βιωματικές ιστορίες. Θυμήθηκαν τότε που και οι ίδιοι ήταν ανήλικοι, που ενδεχομένως υπέστησαν βία από συμμαθητές και συνομήλικους, που υπήρξαν θύματα ή συνέτρεξαν θύματα bullying, αναμένοντας προφανώς κάποιος να τους επιβραβεύσει με ένα like, μια καρδούλα, ένα share, βρε αδελφέ. Εντάξει, παιδιά. Όλοι δικαιούστε να είστε ή να καμώνεστε τους influencers, μη σπρώχνεστε. Για όλους υπάρχει ένα ξεροκόμματο για να ξεγελάσουν την (ακόρεστη) πείνα της επιδραστικότητας.

Θα νόμιζε πάντως κανείς φυλλομετρώντας stories στο Instagram ή ιστορίες γραμμένες σε σπασμένα ή καθόλου ελληνικά στο Facebook και το X (πρώην Twitter) πως ζούμε σε μια χώρα και αναπνέουμε σε μια κοινωνία όπου οι θύτες βίας, ενήλικοι ή ανήλικοι, σπανίζουν τόσο, όσο σας πούμε η κοινή λογική και το μέτρο. Ποιος στην ευχή εκπαιδεύει και μαθαίνει στα σημερινά παιδιά τη βία και ποιος τέλος πάντων την επωάζει και την υποθάλπει, αφού όλοι μας παραδεχόμαστε μ’ ένα στόμα μια φωνή πως υπήρξαμε κάποτε θύματά της; Ή μήπως νομίζουμε ή πείθουμε τον εαυτό μας πως υπήρξαμε απλά και μόνο για την έξωθεν καλή μαρτυρία των κοινωνικών δικτύων; Γιατί έτσι πρέπει;

Πραγματικά δε θέλω ούτε να υποτιμήσω, ούτε να υποβαθμίσω τη δράση του Υπουργείου Παιδείας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ανηλίκων– κι ας ήρθε σε ώρα ΠΑΣΟΚ, ήτοι με χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση, κι ας έχει το χιλιοτραγουδισμένο βίντεο μόλις εννιά χιλιάδες like, την ώρα που το τρέιλερ για τη δεύτερη σεζόν του «Maestro» που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα σωρεύει δεκάδες χιλιάδες. Δε θα ήταν ωστόσο κακή ιδέα και μια καμπάνια για τη φιλαυτία – ή κατά το κοινώς λεγόμενο ατενσιοχοριλίκι- των ενηλίκων ιθαγενών των κοινωνικών δικτύων. Αυτή την αχαρτογράφητη, σιωπηρή μάστιγα που καμουφλάρεται πια ως κανονικότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ