koutsourelis_kostas

Οι Καταλανοί κι εμείς

Κώστας Κουτσουρέλης

1. Η αυτοδιάθεση ενός λαού είναι ζήτημα αποκλειστικό της δικής του βούλησης. 

Δεν εξαρτάται από τις πρότερες συνθήκες (καταπίεση, κακοδιοίκηση, άρνηση ατομικών ελευθεριών και τα συναφή.) Δεν χρήζει καν ειδικής αιτιολόγησης: ένας λαός θέλει να πάρει την τύχη του στα χέρια του - αυτό αρκεί.

2. Αληθεύει βεβαίως ότι στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης συνδέεται με την άρση του καθεστώτος της αποικιοποίησης. Oμως «αποικιοποιήσεις» γνωρίζει η Ιστορία πολλών ειδών. Εύκολα βρίσκει κανείς ερείσματα στη σχετική βιβλιογραφία αν θέλει να ερμηνεύσει έτσι τη σχέση της Ισπανίας με την Καταλονία, του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Σκωτία, της Τουρκίας ή του Ιράν με τους Κούρδους κ.ο.κ. Κάθε λαός που ποθεί την αυτοδιάθεση αλλά του την αρνούνται, de facto τελεί υπό συνθήκες προσόμοιες.

3. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης δεν συνεπάγεται αυτομάτως ανεξαρτησία. Συνεπάγεται το δικαίωμα ενός λαού να αποφασίσει αν την επιθυμεί. Οπως η περίπτωση των Κεμπεκουά και των Σκώτων έδειξε, μια συλλογικότητα μπορεί τελικά να αποφασίσει δημοκρατικά ότι δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητάς της να ανεξαρτητοποιηθεί. Εχουμε άλλη περίπτωση όπου ένας λαός (οι Πορτορικανοί) αποφάσισε να αρνηθεί την ανεξαρτησία του και να προσχωρήσει σε άλλο κράτος, εν προκειμένω τις ΗΠΑ (αν και αυτές δεν έχουν αποδεχθεί την προσφορά). Και αυτές οι αποφάσεις από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης απορρέουν.

4. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης δεν ακυρώνεται από την καταχρηστική του επίκληση. Προφανώς και κάποιοι θα επικαλεστούν το καταλανικό παράδειγμα ώστε να ανακινήσουν αλυτρωτισμούς και εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος άλλων (όπως ενδεχομένως η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία). Αυτό όμως το κάνουν ούτως ή άλλως και χωρίς το πρόσχημα της προστασίας των ομοεθνών (λ.χ. στο Αιγαίο). Τα μαχαίρια δεν αποσύρονται από την αγορά επειδή κάποιοι τυχαίνει να χάνουν τη ζωή τους από αυτά. Και ορθώς!

5. Η επίκληση του κινδύνου του κατακερματισμού ή του «εκβαλκανισμού» της διεθνούς κοινότητας από την αύξηση των ανεξάρτητων εθνικών κρατών είναι επιχείρημα χωρίς περιεχόμενο. Οσοι το προβάλλουν θα πρέπει να εξηγήσουν λ.χ. γιατί η υφήλιος των 50 κρατών του 1948 ήταν πιο ειρηνική, προηγμένη και ευνομούμενη από τον σημερινό πλανήτη των σχεδόν 200 κρατών. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, απλώς κινδυνολογούν.

6. Εντελώς έωλο είναι και το επιχείρημα ότι η Ευρώπη τείνει προς την πολιτική της ενοποίηση, άρα η αυτοδιάθεση των Καταλανών είναι εγχείρημα «αναχρονιστικό». Ηταν αναχρονιστική λοιπόν η ένωση των δύο Γερμανιών; Η δημιουργία οχτώ νέων εθνικών κρατών από την πρώην Γιουγκοσλαβία; Το βελούδινο διαζύγιο Τσέχων και Σλοβάκων; Γιατί οι οπαδοί της ενωμένης Ευρώπης δεν αντιτάχθηκαν τότε σε αυτά, και στο αίμα που ενίοτε χύθηκε εξ ονόματός τους;

7. Ο κυριότερος αντίπαλος σήμερα της αυτοδιάθεσης των λαών δεν είναι τα κράτη που τους καταπιέζουν. Αλλά τα ποικίλα διεθνιστικά ιδεολογήματα, «φιλελεύθερης» ή «προοδευτικής» κοπής. Είναι αυτά που, ως άλλη Ιερά Συμμαχία, βλέπουν τον One World που οραματίζονται να κινδυνεύει από τα εθνικά κινήματα και που γι’ αυτό, κάποτε και συνειδητά, νομιμοποιούν και υποστηρίζουν την καταπίεση.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Petropoulos K.

"Εντελώς έωλο είναι και το επιχείρημα ότι η Ευρώπη τείνει προς την πολιτική της ενοποίηση, άρα η αυτοδιάθεση των Καταλανών είναι εγχείρημα αναχρονιστικό. Ηταν αναχρονιστική λοιπόν η ένωση των δύο Γερμανιών; Η δημιουργία οχτώ νέων εθνικών κρατών από την πρώην Γιουγκοσλαβία; Το βελούδινο διαζύγιο Τσέχων και Σλοβάκων; Γιατί οι οπαδοί της ενωμένης Ευρώπης δεν αντιτάχθηκαν τότε σε αυτά, και στο αίμα που ενίοτε χύθηκε εξ ονόματός τους;" Έτσι ακριβώς.

Άνοιγεις πληγές

Να μην πάμε μακρυά. Να πούμε για την δική μας περίπτωση, που ως συνήθως, τα μέσα ενημέρωσης κανουν ότι κάνουν πάντα. Το λεγόμενο μοκο.Δεν υπάρχει για μας τετοιο θεμα. Μα λεω για τον ντοπιο στρατο κατοχής, την δικτακτόρια του κοινοβουλίου, τις εκαντοτανδες χιλιάδες των κομματικών στρατων, που δεν δουλεύουν και πληρώνονται από τον προυπολογισμό, γιατί είναι οι απ'αμοιβή ψηφοφοροι των κομμάτων της Βουλής. 62% στο δημοψηφησμα. Εμείς το υπόλοιπο 38% ζητάμε αυτονομία να χωρίσουμε, να μην ήμαστε δούλοι του δημοσιουπαλληλικου κατεστημένου, να μη συντηρουμε τόσους πολλούς, τα γιουσουφάκια των κομματων της Βουλής. Με τον κόπο μας με τον ιδρώτα μας με τον αγώνα μας. Ανεξαρτησία εκατό φορές. Κάτω ο πελατειακος φασισμός, αλλά όλοι βολεμενοι στο τζάμπα, στην ξάπλα, δουλεύουν οι κολιγοι για αυτούς, ο ιδιωτικος τομέας. Και οι φεουδαρχες πολιτικοί με τους επιστατες τους τους δημόσιους, εισπρατουν. Φασίστες καθαρματα.

ΕΝΙΑΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

Συμφωνω, ομως οι καταλανοι το 1977 ψηφισαν με ελευθερη βουληση το ισχυον συνταγμα της Ισπανιας, που τωρα ο Ραχοι και τα λοιπα ισπανικα κομματα ευλογα αξιωνουν την εφαρμογη του. Οσον αφορα στα, οικονομικης φυσης, επιχειρηματα της λεγομενης κυβρρνησης τους, οι καταλανοι (1/6 του ισπανικου πληθυσμου) αναπτυχθηκαν αντλωντας πολλα οικονομικα οφελη στο πλαισιο της εκβιομαχανησης της ενιαιας Ισπανιας και αν προκειται να βαδισουν μονοι τους, θα πρεπει να επιστρεψουν την αναλογια (5/6) στους λοιπους Ισπανους. Γι αυτο δεν λενε τιποτε, κσθοσον, ως φαινεται, πρεσβευουν: ΤΑ ΕΜΑ ΕΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑ ΕΜΑ. Τελος, στο λεγομενο δημοψηφισμα (παρανομο κατα το Συνταγμα, που ψηφισαν και οι ιδιοι) ισχυριζονται οτι ψηφισε μονο το 43/100 του πληθυσμου. Τουτο, αν ισχυει, σιγουρα οφειλεται στα απαγορευτικα μετρα που ελαβε ο Ραχοι, ομως αν δεν γινει δημοψηφισμα με ελευθερη συμμετοχη ολων (υποθετικα, αφου ενα τετοιο δημοψηφισμα τωρα ειναι παρανομο), δεν μπορει να διαγνωσθει ποσοι καταλανοι επιθυμουν ανεξαρτησια. Τις προαλλες διαδηλωσαν στη Βαρκελωνη υπερ της ενιαιας Ισπανιαε περι τις 300.000 πολιτες, γεγονος που ελαχιστα προβληθηκε στα δικα μας ΜΜΕ.

Γιαννης Δαροπουλος

Η πιο ουσιαστικη και αληθινη (κατα την γνωμη μου) προσεγγιση στο καταλανικο ζητημα! Επισης θα ηθελα να υπενθυμισω, στο επιχειρημα οτι παραβιαζεται το ισπανικο συνταγμα και η νομιμοτητα που απορρεει απο αυτο, οτι τα συνταγματα γραφτηκαν απο ανθρωπους και δεν ειναι οι πλακες του Μωυση με τις δεκα εντολες! Πανω απο τα συνταγματα ειναι ο Λαος και η βουληση του!!!

Εθνικιστης

Ποιος εισαι ρε κουτσουρελη? Μπραβο σου .Ακριβως αυτα πρεσβευει η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ . Λοιπον εισαι με με μας τους Εθνικιστες και δεν το ξερεις .ΖΗΤΩ οι νεοι ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΙ,ΖΗΤΩ Η ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ .ΚΑΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΣΗ. Γα.ω την Ευρωπαικη ενωση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία