Οι εκλογές ως αναπτυξιακή ευκαιρία
kalantzakoy

Ιωάννα Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη

Οι εκλογές ως αναπτυξιακή ευκαιρία

Τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύεται περίτρανα η αλήθεια ενός άτυπου δόγματος. Η οικονομία είναι-σε μεγάλο βαθμό-ζήτημα ατομικής και, κατ’ επέκτασιν, συλλογικής ψυχολογίας.

Η εντυπωσιακή επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές και η επίσπευση εθνικών εκλογών, υπό συνθήκες που προοιωνίζονται το ίδιο αποτέλεσμα, αρκούσαν για να τονώσουν το Χρηματιστήριο, την απόδοση των ελληνικών ομολόγων και την εμπιστοσύνη των αγορών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Και όλα αυτά, χωρίς καμία ρυθμιστική επέμβαση, απλώς υπό το κράτος μιας θετικής προσδοκίας.

Η προσδοκία αυτή δεν είναι ανεδαφική, ακριβώς γιατί βασίζεται στα δείγματα γραφής του επόμενου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκροτημένος, ρεαλιστής, με γνώση των αγορών από επαγγελματική εμπειρία στην αριστεία του ιδιωτικού τομέα, συνειδητοποιεί ότι η εμπιστοσύνη δεν οικοδομείται με παροχολογία, αλλά με κοστολογημένες προτάσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα και απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις. Όλα όσα περιγράφονται, δηλαδή, στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ: μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, δικαιότερη κατανομή των βαρών, παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις.

Ακόμη και η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων με την απλούστευση διαδικασιών, δηλαδή μέτρα χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση ή επικινδυνότητα, έχουν συχνά ουσιώδες αναπτυξιακό πρόσημο. Τι άραγε εμπόδισε τον κ. Τσίπρα από το να τα λάβει;

Η επικείμενη αλλαγή δεν είναι μόνο προγραμματική. Είναι και βαθιά αλλαγή αξιών και ήθους. Η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε, μεταξύ άλλων, γιατί ανέκαθεν θεωρούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία ταξικό κακό. Την ανεχόταν, γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, χωρίς ποτέ να τη διευκολύνει, να την ενθαρρύνει, πόσω μάλλον να την επιβραβεύει. Η επόμενη κυβέρνηση όχι μόνον είναι απαλλαγμένη από αυτά τα σύνδρομα. Είναι και αποφασισμένη να τα πολεμήσει σκληρά.

Η επένδυση του Ελληνικού, η μεγαλύτερη που σχεδιάζεται στη χώρα ύψους 7 δισ. ευρώ, αποτελεί καίριο παράδειγμα της καθυστέρησης και αποθάρρυνσης των επενδύσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση. Έχει αποκτήσει συνεκδοχικά τα χαρακτηριστικά εκείνα στα οποία συμπυκνώνεται όλη η κακοδαιμονία του ελληνικού κρατισμού και της αντιαναπτυξιακής νοοτροπίας.

Η προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις για την άμεση εκκίνηση των έργων θα ληφθούν κατά την πρώτη εβδομάδα της θητείας της νέας κυβέρνησης και ότι στις νέες επενδύσεις θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις ταχείας αδειοδότησης υπό την άμεση επίβλεψη του γραφείου πρωθυπουργού και σύντομη εκδίκαση όλων των τυχόν προσφυγών δίνει το μήνυμα του αναπτυξιακού και επενδυτικού κύματος που επιθυμεί να φέρει στη χώρα η Νέα Δημοκρατία. Η δέσμευση του κ.Μητσοτάκη υπηρετεί και σε επίπεδο συμβολισμού το νέο θετικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK