Δίψα της κοινωνίας για μεταρρυθμίσεις
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Δίψα της κοινωνίας για μεταρρυθμίσεις

Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος με τον πρωθυπουργό, πρέπει να του αναγνωρίσει πως πολιτεύεται τολμηρά και με αυτοπεποίθηση

Η πολιτική του πρακτική τους έξη μήνες μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του δείχνει αποφασιστικότητα, θάρρος, μεταρρυθμιστική λογική, πρόθεση να «σπάσει αυγά», αγνόηση του «πολιτικού κόστους».

Πολλώ μάλλον αφού:

- Όλα γίνονται πολύ κοντά στην εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών και είναι ορατός ο κίνδυνος να εισπράξει προσωπικά και ως παράταξη την αποδοκιμασία όσων θεωρούν ότι θίγονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, λόγω και της χαλαρότητας της ψήφου.

- Κάποια από τα θέματα που ανοίγουν, προβληματίζουν έως και διχάζουν και την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Υιοθετεί, προφανώς, τη σοφή πρακτική που δεν ακολούθησαν οι προκάτοχοί του στον πρωθυπουργικό θώκο, ότι τα δύσκολα θέματα και οι μεταρρυθμίσεις που πρεσβεύει ως αναγκαίες η κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να «ανοίγουν» και να «περνάνε» στην αρχή της κυβερνητικής θητείας. Μέχρι το τέλος της τετραετίας είτε θα έχουν ξεχαστεί, είτε θα έχουν αποδώσει και οι επιλογές θα έχουν δικαιωθεί.

Άνοιξαν ευθύς αμέσως μετά την εγκατάσταση της Κυβέρνησης, πολλά θέματα- μέτωπα. Κάποια νομοθετήθηκαν ήδη και κάποια δρομολογήθηκαν για τις προσεχείς εβδομάδες. Θέματα δύσκολα που συνάντησαν την αντίδραση τμημάτων της κοινωνίας, είτε γιατί «ακούμπησαν» κάποιους που ένοιωσαν να θίγονται τα συμφέροντά τους, είτε γιατί ξένισαν την Ελληνική κοινωνία εθισμένη στον συντηρητισμό και την παγιωμένη λογική «να μην θίγονται τα κακώς κείμενα».

Έγιναν, για να τα θυμόμαστε:

- Εργασιακός νόμος που έδωσε τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης, έκανε διαρρυθμίσεις στο χρόνο εργασίας, επανάφερε τις κομμένες τριετίες κλπ. Παρά την σφοδρότατη αντίδραση των εργατοπατέρων.

- Φορολογικός νόμος, με στόχο την αποτελεσματικότερη προσπάθεια περιστολής της φοροδιαφυγής με τεκμαρτή φορολόγηση όσων ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν ελάχιστα, περιορισμό της κυκλοφορίας του μαύρου χρήματος, ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των συναλλαγών και των ελέγχων. Παρά τις σφοδρότατες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κλείσιμο
- Μεταναστευτικός νόμος, με αναμόρφωση της διαδικασίας μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων πολλών κλάδων της οικονομίας που αδυνατούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε μόνιμο και εποχιακό προσωπικό. Παρά την αντίδραση των «εθνικολαϊκιστών», δεξιά κι αριστερά

- Τακτοποίηση των θεμάτων στις σχέσεις των Ομόφυλων ζευγαριών, ειδικά με τα παιδιά που σχετίζονται με αυτά. Με σφοδρές και από πολλές κατευθύνσεις αντιδράσεις κοινωνικών φορέων και ομάδων, αλλά και επωνύμων του κυβερνώντος κόμματος.

- Θεσμοθέτηση της δυνατότητας λειτουργίας στη χώρα παραρτημάτων μεγάλων ιδιωτικών πανεπιστημίων του εξωτερικού. Παρά την αντίδραση της αναχρονιστικής «αριστερής διανόησης» και του εγχώριου πανεπιστημιακού κατεστημένου που προτιμάνε να καταξοδεύονται οι Έλληνες στέλνοντας τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

- Σχέδιο για την αυστηρή και συστηματική εποπτεία και υλοποίηση απαγόρευσης της αυθαίρετης δόμησης, κατεδαφίσεις, εξορθολογισμό της οργανωμένης δόμησης κλπ.

- Νομοσχέδιο για τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου και τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων.

Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας, ενοποίηση των Δικαστηρίων στους ίδιους νομούς και μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης με στόχο τον περιορισμό και την καταστολή της έξαρσης των φαινομένων ανομίας και του εμφανούς αισθήματος ατιμωρησίας, με αντίδραση νομικών και τοπικών φορέων.

Ψηφιοποίηση και διευκόλυνση υπογραφής των συμβολαίων, με μεγάλη αντίδραση των συμβολαιογράφων.

Επιβεβαίωση και στη μεσανατολική σύρραξη του πάγιου προσανατολισμού της χώρας στην Ευρώπη και το δυτικό κόσμο. Παρά την αντίδραση των πάσης φύσεως και αποχρώσεων «αριστερών» που υιοθετούν – «οι προοδευτικοί δημοκράτες» - συνοδοιπόροι των ακροδεξιών, το ρατσιστικό αντισημιτισμό μέχρι και τους Χούθι, τους πειρατές των Ελληνικών πλοίων.

Σκληρά μέτρα και πρόστιμα στις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν και επιτείνουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Όλα τα παραπάνω είναι, λιγότερο ή περισσότερο, τολμηρές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην αλλαγή παγιωμένων αντιλήψεων της κοινωνίας και των πολιτών για τη νομιμότητα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Στοχεύουν, προεχόντως, στην εξάλειψη της κατεστημένης νοοτροπίας για την ατιμωρησία και τον άκρατο και άναρχο δικαιωματισμό. Νοοτροπίας που εν πολλοίς εμφύτευσε στην Ελληνική Κοινωνία η δήθεν αριστερή διακυβέρνηση, ειδικά του Σύριζα και του Πασόκ, αλλά και, κατά καιρούς, πολλών «δεξιών» θιασωτών του λαϊκισμού.

Το σημαντικότερο όμως, προς ώρας, είναι, το δείχνουν καθαρά οι σχετικές μετρήσεις, ότι οι τολμηρές αυτές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, δεν αλλάζουν το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, δεν κάμπτουν το φρόνημα όσων στηρίζουν την παράταξη που κυβερνάει. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ανυπαρξία εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης από την παραπαίουσα αντιπολίτευση και την ανεπαρκή ηγεσία της. Οφείλεται κυρίως - κι αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα - στην δίψα της κοινωνίας για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, βαθιές τομές στο κοινωνικό αδιέξοδο που βιώνει.

Κλείσε τα αυτιά στις σειρήνες, το λαϊκισμό και τα κοράκια που κρώζουν, κ. πρωθυπουργέ. Συνέχισε - μαζί με όσους από τους συνεργάτες σου θέλουν, αντέχουν και μπορούν - την αφαίρεση με κοφτερό μαχαίρι των αποστημάτων, αγκυλώσεων, δυσλειτουργιών, αναχρονισμών και ανισορροπιών από το σώμα της κοινωνίας που την εμποδίζουν να προχωράει μπροστά.

Το ραντεβού σου είναι με την ιστορία.

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα