Ζήτησε κανείς lockdown;
giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Ζήτησε κανείς lockdown;

Τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται μια συζήτηση – και τροφοδοτείται από επίσημα χείλη με αναρτήσεις στο facebook- για το πως θα αναχαιτιστεί το νέο, έμφορτο με την Όμικρον, κύμα της πανδημίας μέσα στις γιορτές.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εν τω μεταξύ αλλάζουν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά άλλοθι για την μη έγκαιρη πρόβλεψη της νέας συνθήκης σε ένα από τα «τεύχη» της πανδημίας, δεν γίνονται εύκολα αποδεκτά, ειδικά από συμπολίτες μας που νιώθουν περισσότερο απροστάτευτοι από τους προφανείς κινδύνους. Δεν είναι απλό για τον κάθε πολίτη που δηλώνει ενημερωμένος να ακούει την μία ημέρα ότι ισχύει το χ πλάνο και την επομένη να μαθαίνει ότι θα ισχύσει το ψ πλάνο και έχει ο ..Θεός.

Ούτε μπορεί κάποιος που ουδέποτε ζήτησε ξανά lockdown (δεν ακούστηκε άλλωστε καθαρά σχετικό αίτημα από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης), να ακούει επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να συμβεί- έστω και αν τα 22 χιλιάδες κρούσματα της χθεσινής ημέρας προκάλεσαν μίνι-σοκ σε όσους δεν ανέμεναν το νέο ρεκόρ. Υπό αυτήν την έννοια ούτε ο κ. Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, θα χρειαζόταν 1023 λέξεις για την ανάρτησή του στο fb, με την οποία εξηγεί γιατί χρειάζονται στοχευμένα μέτρα και όχι οριζόντια.

Χρειάζονται όμως άμεσα αποφάσεις και ανακοινώσεις οι οποίες μάλιστα και κυρίως θα αντέχουν στις επιδημιολογικές πιέσεις ενός 24ώρου. Αποφάσεις που θα περιγράφουν στους πολίτες το δάσος και όχι το δέντρο και θα εξηγούν γιατί το φετινό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δεν θα είναι το …ρεβε-γιόκ της επόμενης μέρας.

Σωστά λέει ο υπουργός Επικρατείας που έχει καταθέσει ολοκληρωμένη άποψη- την δική του άποψη- για τα όσα επιχειρούν να πετύχουν οι αρμόδιοι στον χώρο της Υγείας ότι «η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα της μικρής καθυστέρησης στην έλευση της “Ο” συγκριτικά με άλλες χώρες άρα και της παρατήρησης των συνεπειών που έχει σε βαριές νοσηλείες και θανάτους εκεί». Αλλά ας επιχειρήσουμε μια γρήγορη πλοήγηση στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χάρτη.

Η Ελλάδα καταρχάς συγκρίνεται κυρίως ως προς τα της πανδημίας με την Πορτογαλία και το Βέλγιο, γιατί είναι κοντά στα πληθυσμιακά. Με την Πορτογαλία άλλωστε μας συνδέει το γεγονός ότι είναι χώρα του ευρωπαϊκού Νότου κι ότι έχει .. φάει και εκείνη μνημόνιο στο κεφάλι.

Έχουμε και λέμε: στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, δηλαδή πλήρως, φτάνουν στο 64,3% και «πιάνουν» την 19η θέση στην Ευρώπη (όχι στην Ε.Ε.). Στο Βέλγιο οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις φθάνουν το 76,1% και στην Πορτογαλία το 82,2%.

Τι συμβαίνει με τον εμβολιασμό των 60+, του πληθυσμού που δίνει τις περισσότερες νοσηλείες και απώλειες και που άρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας; Ιρλανδία και Πορτογαλία μοιράζονται την πρωτιά με εμβολιασμό 100% στους 60+. Ακολουθεί η Ισπανία με 98%, που καταλαμβάνει την 7η θέση, το Βέλγιο με 93,9% που βρίσκεται στην 9η θέση και η Ελλάδα στην 18η θέση με 81,6%.

Σε σχετικά δημοσιεύματα φαίνεται ότι η Ιρλανδία με την τόσο ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη στους 60+ έχει αποφύγει το 74% των θανάτων από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος. Παρά δε την μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη (77% στο γενικό σύνολο και πλήρως στους 60+) ακολουθεί μέτρα που κλείνουν την εστίαση- μέχρι τις 9 Γενάρη θα είναι εντελώς κλειστά τα κλαμπς. Στα εστιατόρια και τα μπαρ, μέχρι έξι ανά τραπέζι, και ακόμη και καθήμενοι, όταν δεν τρώνε ή πίνουν, όλοι φορούν μάσκες.

Η Πορτογαλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να είναι από τα Χριστούγεννα μέχρι τις 9 Ιανουαρίου κλειστά τα μπαρ και έχει κατευθύνει όλους τους εργαζόμενους προς τηλεργασία, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά στις γιορτές- για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η εστίαση κλείνει στις 23:00. Έχει προβλέψει: έως 10 άτομα σε εξωτερικό χώρο την παραμονή πρωτοχρονιάς. Όπως και τεστ για να μείνεις σε ξενοδοχείο ή να παραβρεθείς σε εκδηλώσεις, όπως σε γάμους.

Κλείσιμο
Στο Βέλγιο επιτρέπονται έξι άτομα ανά τραπέζι και προβλέπεται κλείσιμο στις 23:00 και στα εστιατόρια και στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές - όπου μπήκε και όριο ατόμων για την αποφυγή συνωστισμού. Ψώνια στα μαγαζιά μόνο ανά δύο άτομα και αυστηρά χωρίς παιδιά. Οι ιδιωτικές συνάξεις εκτός από κηδείες και γάμους απαγορεύονται. Σινεμά, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κλείνουν εντελώς -α, και τα σχολεία έκλεισαν μια εβδομάδα τουλάχιστον πιο νωρίς από το κανονικό.

Στη Γερμανία και την Αυστρία, τα μέτρα για τις υποχρεωτικές FFP2 μάσκες έχουν εφαρμοστεί νωρίς( οι γερμανόφωνες χώρες το έκαναν, ως φαίνεται αυτό νωρίς, καθώς δεν είχαν όσο καλή εμβολιαστική κάλυψη θα περίμενε κανείς, κυρίως λόγω της μεγάλης διείσδυσης των εναλλακτικών θεραπειών, ομοιοπαθητικής κα).

Στη Γερμανία συγκεκριμένα: από τις 28 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων για εμβολιασμένους, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Κλειστά τα κλαμπ και οι χώροι που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, αυτόματα όταν τα κρούσματα ξεπεράσουν ορισμένο αριθμό. Όπου επιτρέπεται, η χωρητικότητα είναι στο 30 ή στο 50%. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga, αποφάσισαν ότι θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές. Μάλιστα 16 κρατίδια ζητούν και αρνητικό τεστ, πέρα από τον εμβολιασμό, για να χρησιμοποιεί κανείς τη συγκοινωνία (κυρίως τρένα κα).

Στη Σουηδία, οι περιορισμοί στα μαγαζιά διαμορφώνουν τραπέζια μέχρι 8 άτομα και ένα μέτρο απόσταση το ένα τραπέζι από το άλλο , οι γαμήλιες εκδηλώσεις επιτρέπουν μόνο καθιστούς, τα κλαμπ είναι κλειστά και δουλεύει στο φουλ η τηλεργασία.

Η Ολλανδία – που ήταν χαλαρή νωρίτερα ως προς τα μέτρα- έχει ήδη εφαρμόσει lockdown. Οι γνωρίζοντες λένε βέβαια ότι αρκετοί κατευθύνονται για φαγητό στην Αμβέρσα…

Στη Δανία: έχουν κλείσει θέατρα, χώρους συναυλιών, κινηματογράφους, έχουν επιβάλει απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 22:00 και κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ μετά τις 23:00.

Είναι πασιφανές ότι για την κάθε χώρα καταγράφονται διαφορετικά δεδομένα, αλλά όλοι μαζί, μπροστά στον κίνδυνο των νέων μεταλλάξεων της πανδημίας, αναζητούν αποτελεσματικά μέτρα, που συνήθως λειτουργούν όταν λαμβάνονται χωρίς καθυστερήσεις. Οι παλινωδίες δεν ωφελούν. Ούτε οι «έρευνες» σε σχέση με το πολιτικό κόστος.

Και τώρα, την ώρα του σοκ με τα 22 χιλιάδες κρούσματα, μια στοχευμένη καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού είναι αναγκαία όσο ποτέ. Και βεβαίως, όταν κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Κίνημα Αλλαγής, τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες – για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με πλήθος πολιτών – η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι δεν ακούει…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ