Πίστη κόντρα στο σκοτάδι – kurzarbeit
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Πίστη κόντρα στο σκοτάδι – kurzarbeit

Οι ανθρώπινες ζωές δεν επιστρέφουν όσα τρισεκατομμύρια να τυπώσουν οι Κεντρικές Τράπεζες ή να δώσουν οι κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει κι αυτή την αδιαλλαξία των Γερμανών, αλλά την έχει αντιμετωπίσει – με βαρύ κόστος- επί δέκα χρόνια.Μπροστά στην επόμενη ημέρα,όμως, οι συνθήκες για την οικονομία διαμορφώνονται και από την εικόνα που έχουν οι διεθνείς οίκοι.


Το IMF αποτύπωσε μια δυσμενή εικόνα με πτώση του ΑΕΠ 9%. Ακολούθησαν οι γνωστοί οίκοι Standard and Poors, η Moody΄s. Οι εκθέσεις αυτές κάνουν ζημιά στην οικονομία, στο χρηματιστήριο. Αν δει κανείς απο κοντά τις αξιολογήσεις θα δει ότι, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Οι προοπτικές Πορτογαλίας – Ιταλίας είναι σταθερές και αρνητικές αντίστοιχα ενω η βαθμολογία ( BBB), δηλαδή τα ομόλογα έχουν επαρκή πιστοληπτική ικανότητα. Η Ελλάδα κατέχει αξιολόγηση ΒΒ-, δηλαδή τα ομόλογα είναι αξιόπιστα, αλλά ενέχουν μια κερδοσκοπία. Κάπως καλύτερα απο την κορύφωση της κρίσης, και αυτό θα προσελκύσει κάποιους ξένους επενδυτές.

¨Ολες οι προβλέψεις, όμως, είναι μελλοντικές προβολές των μεγεθών και μοιάζουν μια “φωτογραφία” της στιγμής. Aπέναντι σ αυτά η συμπεριφορά των επενδυτών στο χρηματιστήριο, ξένων και Ελλήνων είναι ότι, συμβαίνει συνήθως στις αγορές. Τα θεωρούν χθεσινά, τιμολογημένα.¨Οτι θα υπάρξει αντίδραση και η οικονομία θα κάνει επανεκκίνηση. Γιατί συμβαίνει αυτό ; Διότι δεν είμαστε ούτε στο 2008 ( χρηματοπιστωτική κρίση), ούτε στο 2015. Συνεπώς και οι αποτιμήσεις των εταιρειών δεν μπορούν να επιστρέψουν σ αυτές τις χρονιές.

Η ύφεση θα είναι σοβαρή, αλλά η οικονομία θα επανέλθει. Υπάρχει εμπιστοσύνη και όπως λέει ένας Δανός φιλόσοφος η “πίστη λάμπει στο σκοτάδι”. Αντίθετα ο σκοταδισμός και οι προσβολές έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη, απο Γερμανούς, Ολλανδούς κλπ. Αρνούμενοι μια κοινή αντιμετώπιση στην Ευρώπη διακηρύσουν ότι, οι υπόλοιπες χώρες δεν πρόσεχαν τα δημόσια οικονομικά τους πριν την κρίση. Και τώρα δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο να κινηθούν. Επιβάλλουν το kurzarbeit στις επιχειρήσεις τους, δηλαδή λιγότερες ώρες εργασίας με το κράτος να καταβάλλει έως το 87% των μισθών. Τις στηρίζουν, αλλά ο διεθνής ανταγωνισμός δεν είναι δεδομένος. Το Kurzarbeit στην Γερμανία μπορεί να επανέλθει για διαφορετικούς λόγους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK