Επιστρέφουμε
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Επιστρέφουμε

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες αρκετοί υποστηρίζαμε ότι, μια γρίπη είναι. Υποστηρίζαμε ότι, οι θάνατοι είναι ετησίως 50-60 και έτσι ήταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

¨Ολα αυτά διαλύθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες. Η ταχύτατη εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και, κυρίως, στην Ιταλία επανέφερε την διεθνή κοινότητα εκατό χρόνια πριν, στα χρόνια της ισπανικής γρίπης. Και τότε παραμονές του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, η γρίπη θέρισε τις πόλεις όπου δεν σταμάτησαν οι κοινωνικές δραστηριότητες. Μια παρέλαση στρατιωτών στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ήταν αρκετή να εξαπλώσει την γρίπη.

Αντίθετα, άλλες αμερικανικές πόλεις, όπως το Σηάτλ, έκλεισαν σχολεία, εκκλησίες, μπαρ, εστιατόρια και οι ανθρώπινες απώλειες ήταν μικρότερες. Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι, δεν τελείωσε η ανθρωπότητα, ούτε η παγκοσμιοποίηση, ειδικά τώρα που επικοινωνούμε με μια οθόνη στην άλλη άκρη του κόσμου.

Σ αυτό τον κόσμο, η “μικρή” Ελλάδα, καθημαγμένη απο τα Μνημόνια και το μεταναστευτικό στα νησιά και τα σύνορα αντέδρασε ώριμα. Aπέναντι στις καθημερινές δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης. Υπεύθυνη στάση επέδειξε, λόγω ενστίκτου, και η αντιπολίτευση, με λίγες παράταιρες φωνές. Τα βάρη σηκώνουν οι επιστήμονες, γιατροί, νοσηλευτές, δίνοντας τον αγώνα καθημερινά. Ανάλογα αγώνα δίνουν και όσοι μας εξυπηρετούν στην καθημερινότητα. Η πλειονότητα των Ελλήνων αντέδρασε υπεύθυνα και ακολουθεί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Εύστοχα, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου το αποτύπωσε ως ένα πέρασμα απο το “εγώ” στο εμείς, συγκρίνοντας το 1821 με την σημερινή δύσκολη συγκυρία. Τα κέρδη απο αυτή την καθημερινή διαδικασία ανάληψης της συλλογικής και ατομικής ευθύνης, όπως θα δούμε, θα είναι πολλαπλάσια. Μαζί, αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες ακολουθούν κάνοντας δωρεές επιστρέφοντας πίσω στην κοινωνία ορισμένα απο τα κέρδη τους.

Οι λίγοι συναγελάζονται ακόμη με το κράτος. Στο “χέρι” του τελευταίου είναι να διαρρήξει αυτές τις σχέσεις, όταν απολαμβάνει τέτοιας εμπιστοσύνης. Αυτής που κατακτήθηκε απο όλους με την ανάλογη συμπεριφορά, ιδιαίτερα έναντι των ευπαθών ομάδων. Ο αγώνας, εναντίον αυτού του ιού βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Τα μαθηματικά είναι αμείλικτα, και οι θεραπευθεύντες είναι λίγοι απέναντι στα κρούσματα. ¨Οταν όλοι, συνεχίσουμε την ίδια στάση τότε θα έχουμε κερδίσει. Υγιείς, έχοντας κατακτήσει όλα εκείνα που είναι βαθιά ριζωμένα στους Έλληνες. Επιστρέφουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ