Το μήνυμα Ντράγκι προς τους τραπεζίτες
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Το μήνυμα Ντράγκι προς τους τραπεζίτες

“Είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα” είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi. Μια ιστορία επιτυχίας η οποία ανήκει πρωτίστως στους Έλληνες που κλήθηκαν να αναλάβουν “τρομερές θυσίες”. 

Η αναφορά του Ιταλού τραπεζίτη στην Ελλάδα θυμίζει μεν το έργο του απέναντι στα “γεράκια” της Βόρειας Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα σήμα για τους απανταχού επενδυτές γι αυτό η Ελλάδα θα έπρεπε να τον τιμήσει.

Ο ίδιος τραπεζίτης ήλθε στην Αθήνα πριν απο μερικές εβδομάδες και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε Κύβερνηση και Τράπεζες προκειμένου να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα τελευταία είναι το βάρος επιχειρήσεων και νοικοκυριών το οποίο επί δέκα χρόνια βαραίνει την οικονομία και στερεί το “οξυγόνο” απο την οικονομία. Πιθανότατα, ο Ντράγκι να μην γνωρίζει τους “αστέρες” των επιχειρήσεων που δημιούργησαν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βάρους. Αλλά στις συνομιλίες του στην Ελλάδα επέστησε την προσοχή διότι ξέρει καλύτερα απο τον καθένα πως τώρα που η Ελλάδα βγαίνει απο την κρίση οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι.

Η ευθύνη, συνεπώς, για να ελεγχθεί ο τεράστιος όγκος ανήκει στους τραπεζίτες. Δεν νοείται να αφήνουν πλούσιους τους ιδιοκτήτες και πτωχευμένες τις επιχειρήσεις. Όποιοι θέλουν τις επιχειρήσεις, ας πληρώσουν με τον προσωπικό τους πλούτο. Είναι η καλύτερη στιγμή για να θεσπιστεί ένα νομικό πλαίσιο που θα αποτρέπει αυτή την κατάληξη. Τρόποι ελέγχου του προσωπικού πλουτισμού υπάρχουν.Άλλωστε, σ αυτά τα χρόνια έγιναν βήματα που άλλοτε ήταν αδιανόητα και δεν τα πίστευαν ακόμα και οι ισχυρότεροι. Εαν θέλουν οι τράπεζες να συντονιστούν με την κοινωνία, έχουν μια ευκαιρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα