kammenos_dimitris

Πρόταση αποπληρωμής φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο

Δημήτρης Καμμένος

Σε πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για μεγάλη μερίδα ατόμων η καταβολή του φόρου κληρονομιάς για ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή τους μέσα από κληρονομιές.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης πολλοί κληρονόμοι δηλώνουν αδυναμία να εξοφλήσουν τον φόρο κληρονομιάς, με αποτέλεσμα ή να προβαίνουν σε αποποίησή της για να μην αποκτήσουν την περιουσία των συγγενών τους που έχουν αποβιώσει, δημιουργώντας ένα νέο φαινόμενο-κίνημα «Δεν κληρονομώ», ή να καθίσταται το συγκεκριμένο χρέος  ληξιπρόθεσμο, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει γι’ αυτούς μια τέτοια εξέλιξη.

Σήμερα οι φορολογούμενοι που είτε έχουν κληρονομήσει μια περιουσία, είτε πρόκειται να κληρονομήσουν και δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς είναι σε αδιέξοδο. Οι μεν πρώτοι που έχουν κάνει αποδοχή βρίσκονται να χρωστούν φόρους που διαρκώς προσαυξάνονται, οι δε δεύτεροι αναγκάζονται τελικά να μην αποδεχτούν την κληρονομιά καθώς δεν έχουν τα χρήματα για την εξόφληση του φόρου.
Το φαινόμενο αυτό, που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας, είχα αναδείξει ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 με επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή  προς τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας (όπου κατατίθενται τα αιτήματα αποποίησης), οι αποποιήσεις κληρονομιάς μέσα στο τρέχον έτος θα αγγίξουν τις 150.000, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσα σε τρία χρόνια, από το 2013 έως το 2016, οι αποποιήσεις αυξήθηκαν κατά 86%. Ενδεικτικά, το 2013 έγιναν 29.199, ενώ το 2016 ο αριθμός αυξήθηκε σε 54.422 αποποιήσεις κληρονομιάς.

Μετά από πρότασή μου ο τότε υπουργός μάλιστα είχε παραδεχτεί την ύπαρξη του προβλήματος, το οποίο είχε αρχίσει να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, και είχε αποκαλύψει ότι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας η υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κρατήσουν την περιουσία τους και να ρυθμίσουν τον φόρο κληρονομιάς αποκλειστικά με εκχώρηση ακινήτου.
Μάλιστα το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο υφίσταται εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 Ν.2961/2001, όπως ισχύουν, προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου, με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ως άνω διατάξεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 82 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, προβλέπεται το εξής: «Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Δυστυχώς,14 μήνες μετά την επίκαιρη ερώτησή μου η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει προβεί στην υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης που θα έδινε οριστικά λύση στις αποποιήσεις κληρονομιών. 
Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση όχι μόνο για να στηριχθούν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δεν μπορούν να λάβουν τις κληρονομιές ώστε να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο «Δεν κληρονομώ», αλλά και για να μπορέσει το κράτος να λάβει έσοδα άμεσα, τα οποία τώρα έτσι και αλλιώς αδυνατούσε να λάβει.
Η αποποίηση κληρονομιάς στην οποία οδηγούνται οι περισσότεροι συμπολίτες μας σήμερα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους ίδιους τους κληρονόμους που χάνουν την περιουσία τους, αλλά και για το ίδιο το κράτος, διότι τα ακίνητα που αποποιείται κάποιος δεν πηγαίνουν κατευθείαν στο Δημόσιο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, καθώς το Δημόσιο κληρονομεί, έκτο κατά σειρά, όταν δεν υπάρχει κανένας συγγενής για να αποδεχθεί την κληρονομιά. Επίσης, αν τελικά περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αξιοποίησής τους, ενώ η διαδικασία πλειστηριασμών είναι τόσο κοστοβόρα, εξαιτίας των δικαστικών εξόδων, όσο και χρονοβόρα.

Η πρόταση είναι απλή και μένει απλά να τεθεί σε λειτουργία η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο, με την αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρεί ο φορολογούμενος να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών, παρά τις αδυναμίες του, θεωρείται το πλέον αξιόπιστο αυτή τη στιγμή, απαλλάσσοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες από χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας των ακινήτων και από τριβές με τους φορολογούμενους. 

Ο στόχος της ρύθμισης είναι αφενός να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που θέλουν να εξοφλήσουν τον φόρο κληρονομιάς αλλά αντικειμενικά δεν μπορούν και αφετέρου να μειωθούν τόσο ο χρόνος όσο και τα κόστη του Δημοσίου για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Η κληρονομιά πρέπει να συνεχίσει, αφενός, να αποτελεί εύνοια,  αλλά και μια ενίσχυση για τις επόμενες γενιές, ειδικά μάλιστα όταν μια κληρονομιά έχει συμβολικό χαρακτήρα και αξία για τον κληρονόμο και, αφετέρου, οι φορολογούμενοι να πάψουν να φοβούνται να κληρονομήσουν και να το απεύχονται διότι οι φόροι κληρονομιάς πολύ συχνά καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους ίδιους.
Αλλωστε η Πολιτεία μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από μια τέτοια πρωτοβουλία.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Άκου εδώ...

Ψηφίζουν σε όλα τα κράτη νόμους που σου παίρνουν το σπίτι επειδή έδωσαν δις και τρις δανεικά κι αγύριστα οι τράπεζες σε μεγαλοκαρχαρίες και τα χρεώσαν σε εμάς γιατί λέει είμαστε όλοι έλληνες ή αμερικάνοι ή ιταλοί κλπ. και τα χρωστάμε όλοι μαζί. Και σαν να μην φτάνει αυτό, σου δίνουν και λύσεις πώς να του το δώσεις χωρίς να σε κυνηγήσει και νομικά για να σε βάλει και μέσα... Μαλάκες, αφού γουστάρετε αυτό το πράγμα που λέγεται καπιταλισμός, είστε η μεγαλύτερη διαστροφή του σύμπαντος. Έχετε φύγει στο υπερπέραν εδώ και αιώνες. Είστε ανίκητοι, ελπίζω τουλάχιστον να έρχεστε και λίγο στη θέση του Στάλιν με όλους εσάς για παρέα στο τότε... Γιατί να ήταν τόσο ανθρωπιστής, εμείς τι του φταίγαμε;

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Η Αναπτυξη θα έρθει όταν, ναι μεν να μην αποποιείται την κληρονομία ο κληρονόμος και να έχει την ευχέρεια να το παραχωρήσει στο Δημόσιο (προκειμένου να εξοφληθεί ο φόρος κληρονομίας), αλλά τη διαφορά μεταξύ αντικειμενικης αξίας και φόρου κληρονομίας, που θ'απομένει, να την Καρπώνεται ο κληρονόμος σε μετρητά ή σε ειδικά ομόλογα, μέσα από τα οποία να μπορεί να τα επενδύσει στην Αγορά. Η ανωτέρω πρόταση Καμμένου είναι "άσφαιρη" κι αλυσιτελής, καθώς δεν θα υπάρχει κανένα σοβαρό ενδιαφέρον ούτε συμφέρον για κάποιον να αποδεχθεί, μόνο και μόνο για να βοηθήσει, άνευ οποιουδήποτε ανταλλάγματος, το Εχθρικό για τον Έλληνα Πολίτη "Ελληνικό Δημόσιο". Και το πάω και παραπέρα : Δώστε βρε Άχρηστοι τη δυνατότητα σε όποιους έχουν ακίνητα προς εκποίηση, κι αδυνατούν να τα πωλήσουν έχοντας οι άνθρωποι εγκλωβιστεί (μιας και η αγορά έχει καταρρεύσει ή με δόλο τη θέλουν έτσι, για να πάρουν τ'ακίνητα κοψοχρονιά), να τα παραχωρήσουν είτε στο Δημόσιο είτε σε Ειδικό Φορέα, και να λάβουν την αντικειμενική τους αξία, ώστε ν'αποκτήσει πάλι ο Έλληνας ρευστό για να Επενδύσει, και θα δείτε πόσο γρήγορα θα έρθει η Ανάπτυξη !

αλλος πατριωτης

Καλα αυτα, ομως ξεχνας οτι η αντικειμενικη αξια ειναι (κατα προσεγγιση) οσο μπορεις να πιασεις στην αγορα για το ακινητο. Οχι ποσο το πηρες σε καποιες αλλες εποχες. Αρα, αμα δεν σου κανει, βγες, πουλα το, και οσο πιασεις. Στην μονη παραχωρηση που θα συμφωνουσα θα ηταν καποιος εξτρα χρονος γιατι η αγορα σημερα δεν κινειται.

Panos

Πες και καμιά ιδέα για να πιάσουν οι ΑΝΕΛ 3 % γιατί διαφορετικά βλέπω τον ξάδελφο φυλακή με στήσιμο στα τέσσερα και χωρίς επίδειξη του μέσου δακτύλου από τον Τσουκαλά.

Δόλια απόκρυψη και άρνηση εφαρμογής νόμου

Δηλαδή η Φορολογική Διοίκηση "δεν έχει προβεί στην υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης" σε πράξη που να επιτρέπει την εξόφληση. Τότε γιατί δεν ενημερώνεται ο κόσμος να προβαίνει σε σχετικές αιτήσεις? Ποιος δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες? Ποιος αποπροσανατολίζει και διαδίδει ότι η Εφορία δεν δέχεται? Μήπως αυτό είναι δουλειά των δημοσιογράφων? Ντροπή τους!

Το δυστυχημα.....

.....ειναι οτι πληρωνεσε απο τον λαο για να γενναs τετοιεs ιδεεs!!!!ONOMA KAI ΠΡΑΓΜΑ.Και σ ενωτερα απο βαθουs ψυχηs.

Ταμτακος

Δηλαδή κατά τον κύριο Καμμένο και κερατάς και δαρμένος. Αν είναι έτσι, να εκτιμήσει την αξία του σπιτιού το κράτος, να κρατήσει το σπίτι και να μου δώσει την διαφορά. Δηλαδή θα του δώσω ενα σπίτι που κάνει 10 ενώ χρωστάω 1 και το κράτος θα βγάλει και κέρδος στην πλάτη μου. Τι λές ρε μεγάλε οικονομολόγε, γιατί δεν σε κάνουν Πρόεδρο στην FED να σώσεις την Αμερική;.

kostas

Επιτέλους με τους ψεκασμένους ήρθε η πρόοδος και η ανάπτυξη στην Ελλάδα.......................

Z

Δεν ξέρω αν πρέπει να σας απαντήσω, να γελάσω ή να κλάψω με το άρθρο σας και κατα συνέπεια την πρόταση σας για την εκχώρηση ακινήτου από κληρονομιά στο δημόσιο. Αντί να κάνετε εφικτή, την αποδοχή με μείωση φόρων, επικαλείστε την αρπαγή από το δημόσιο των ακινήτων ανήμπορων οικονομικά πολιτών. Ντροπή σας.

Jk

Την λύση να χαμηλώσουν οι φοροι κληρονιομθας δεν την σκέφτεται κανένας ? Με τόσο μπιπ πολιτικους ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία