Η επανάσταση του αυτονόητου
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Η επανάσταση του αυτονόητου

Η λογική σε άτακτη υποχώρηση. Παγκοσμίως. Ο ορθός λόγος κι αυτός σε υποχώρηση. Η μεταφυσική, ο παραλογισμός, η ανοησία, τα περιστατικά εγκεφαλικών κρουσμάτων στην ημερήσια διάταξη. Το common sense των Αγγλοσαξόνων έχει καταλήξει στον τενεκέ σκουπιδιών του Μπόρις Τζόνσον. Ο θρίαμβος της ασυμμετρίας και η πανωλεθρία κάθε είδους αρμονίας.

Αυτονόητη λοιπόν η χρήση μάσκας. Για όνομα του Θεού και της Παναγίας! Στοιχειώδες. Το λένε, το διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία όλοι οι επιστήμονες και όλοι οι επαΐοντες. Τόσο μονότονα και τόσο επαναλαμβανόμενα που όταν το ακούω και το διαβάζω με καταλαμβάνει ασυγκράτητη υπνηλία.

Αυτονόητη λοιπόν και η μεγάλη, ανεκτίμητη ζωή του κάθε πολίτη. Εστω και ένας να καταλήξει είναι μεγάλη, τεράστια, δυσαναπλήρωτη απώλεια. Για τους δικούς του. Για ολόκληρη την κοινωνία. Επομένως είναι αλήθεια πως η Ελλάδα κατέχει τις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά πριν πανηγυρίσεις πρέπει πρώτα ένα αυτονόητο δεδομένο να υπολογίσεις.

Πως ένας και μόνο ένας έχει ηττηθεί από αυτό τον αόρατο εχθρό, αυτό και μόνο είναι αρκετό. Ωστε στη σκέψη σου η απώλεια και μόνο του ενός να κυριαρχήσει. Και η αληθινή θλίψη σου τα αισθήματά σου να ταρακουνήσει. Δεν είναι ώρα προπαγάνδας. Είναι ώρα αγώνα, πολέμου για την προστασία κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Ακόμα και του χειρότερου εχθρού σου. Δεν κερδίσαμε. Δυστυχώς. Κάθε μέρα που περνάει χάνουμε. Και μάλιστα μαζικά. Στοιχειώδες!

Αυτονόητο είναι πως κάθε άτομο, ιδιαίτερα εκείνο που κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην κοινωνία, φροντίζει να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας. Το αξίωμά του πρέπει μέσα του να του απαγορεύει να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα. Ούτε πρέπει να γλεντάει για να επιδεικνύει ότι εκείνος λόγω της υψηλής θέσης του έχει εξασφαλισμένη ασυλία.

Αν πράγματι το κάνει, όπως συνέβη με τον τζάμπα μάγκα Παύλο Πολάκη και με τον πρόεδρο των δικηγόρων της Αθήνας Δημήτρη Βερβεσό, ε, τότε, δύο τα συμπεράσματα. Πως ο Πολακισμός είναι διαπαραταξιακός. Εντός όλων των κομμάτων και όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Και πως με τέτοια περιφρόνηση προς την πανδημία προσφέρουν εξαιρετική υπηρεσία - και μάλιστα ενισχύουν και συνηγορούν υπέρ όλων των θεωριών συνωμοσίας. Ταυτόχρονα τροφοδοτούν με επιχειρήματα ολόκληρο το πλήθος των «ψεκασμένων» αριστερών, σοσιαλιστών, δεξιών και Χρυσαυγιτών.
Ο COVID-19 στον εγκέφαλο δεν ενδιαφέρεται ούτε για κομματική - ιδεολογική ταυτότητα, μα ούτε και για κοινωνική προέλευση. Οταν ενοχοποιούμε τη νεολαία ξεχνάμε ένα βασικό, κορυφαίο παράδειγμα. Εδώ ακόμα και κοτζάμ καθηγήτρια. Κοτζάμ λοιμωξιολόγος και παθολόγος. Κοτζάμ Ελένη Γιαμαρέλλου. Οταν εκείνη λοιπόν με υπερηφάνεια περισσή και με το παράδειγμά της προτρέπει τα πλήθη των χριστιανών να κοινωνούν από το ίδιο κουτάλι του κάθε άφρονα ιερέα, που κι εκείνος πιστεύει πως ο Θεούλης και ο Χριστούλης όλα τα κακά σκορπούν και τον ιό τον πολεμούν, τι περιμένεις να κάνουν οι άλλοι, οι «κατώτεροι», οι χωρίς ακαδημαΐκές περγαμηνές και αξιώματα; Το είπε η Γιαμαρέλλου, επομένως είναι θέσφατο!

Αυτονόητο λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μερικά αυτονόητα μέτρα προστασίας των πολιτών. Ειδικά τώρα, μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως τον Ιανουάριο ο COVID θα μας επισκεφθεί για ακόμα μία φορά. Φυσικά με ένα τρίτο κύμα. Ακόμα πιο σαρωτικό και ορμητικό. Αμ πώς αλλιώς θα εξασφαλίσει δωρεάν στέγη σε ακόμα μεγαλύτερο πληθυσμό; Οσο λιγότερη κυβερνητική, κρατική αλλά και ατομική προστασία τόσο περισσότερες «κατοικίες» ετοιμάζονται από τώρα να φιλοξενήσουν αυτό τον αόρατο εχθρό.

Αμάν πια! Η άλλη επανάσταση μπορεί να περιμένει. Εκείνη όμως που δεν πρέπει καθόλου να περιμένει είναι η επανάσταση του αυτονόητου. Της λογικής. Της απλής λογικής. Του α-βου-γου-δου. Εμπρός λοιπόν! Αλλιώτικα θα επαληθευτεί η πασίγνωστη θρυλική ρήση του Αλμπερτ Αϊνστάιν με την ακόλουθη σημερινή παραλλαγή. Το σύμπαν μπορεί κάπου να τελειώνει, όμως λόγω αδιόρθωτης ανθρώπινης βλακείας ο εγκεφαλικός COVID ποτέ δεν θα τελειώσει!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ