Γαλλικές εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία δίχως «λευκή επιταγή» στον Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία δίχως «λευκή επιταγή» στον Μακρόν

Το Republique en Marche του Γάλλου προέδρου, μαζί με το Modem, εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, μένοντας μακριά από τον θρίαμβο των 470 εδρών, που προδιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις - Στο 56,83% η αποχή - Άρχισαν την αντιπολίτευση Λεπέν και Μελανσόν - Παραίτηση στους Σοσιαλιστές

Γαλλικές εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία δίχως «λευκή επιταγή» στον Μακρόν
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την δύναμη των άλλων πολιτικών κομμάτων να «εξατμίζεται», σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από πολύ υψηλό ποσοστό αποχής.

Το κόμμα Republique en Marche (REM) σε συμμαχία με το MoDem εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, εξαιρουμένων 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το REM καταλαμβάνει 300 έδρες και το MoDem 41.

Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος του κινήματος La République en Marche, Μπεντζαμίν Γκριβό, χαιρέτισε «μία καθαρή πλειοψηφία», που εκφράσθηκε στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

«Εξασφαλίζουμε μία καθαρή πλειοψηφία, αλλά ταυτόχρονα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν λευκή επιταγή» σχολίασε και... παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ.

«Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ίσως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα» προσέθεσε.

Αποχή-ρεκόρ

Η νίκη αυτή, ωστόσο, στιγματίζεται από το ποσοστό της αποχής, που έφτασε  το 56,83%,.

Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο -που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική Δεξιά- και την διαρκώς αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

Το προεδρικό κόμμα REM παραμέρισε όλα τα παραδοσιακά κόμματα της γαλλικής Δεξιάς και Αριστεράς που διαμορφώνουν εδώ και δεκαετίες το γαλλικό πολιτικό τοπίο, χωρίς ωστόσο να φθάσει στην σαρωτική νίκη, που είχαν προαναγγείλει ορισμένα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) καταλαμβάνουν 113, το UDI (Union des democrates et independants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6. «Είναι κάτι περισσότερο από ήττα, είναι το τέλος μίας εποχής» σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός, Βαλερί Πεκρές.

Ο επικεφαλής του κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, εμφανίσθηκε πάντως ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών, εκτιμώντας ότι είναι «αρκετός, για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της Δεξιάς».

Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3.

Το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει 8 έδρες., έναντι δύο το 2012. Η επικεφαλής του, Μαρίν Λεπέν, η οποία εξελέγη στο Πα-ντε-Καλαί, εισέρχεται για πρώτη φορά στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση έπειτα από την αποτυχημένη της απόπειρα, το 2012.






Άρχισαν την αντιπολίτευση Λεπέν και Μελανσόν

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής (για πρώτη φορά) και άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν: «Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους».

Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη Μασσαλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχή-ρεκόρ: «Έχουμε μια σαρωτική πλειοψηφία. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και καλά νέα, και μάλιστα πολύ καλά. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι η μαζική αποχή που εκφράστηκε σήμερα έχει ένα πολιτικό μήνυμα. Ο λαός μας μπήκε σε μια μορφή γενικής απεργίας και απέδειξε ότι οι θεσμοί που θέλουν να οργανώσουν την κοινωνία είναι μαραζωμένοι όπως και η θλιβερή μειοψηφία που έχει όλες τις εξουσίες. Βλέπω σε αυτή την αποχή μια ενέργεια που θα πρέπει να την καλέσουμε σε μάχη».

«Προειδοποιώ την νέα εξουσία ότι δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα μέτρο έδαφος από τα κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αγώνα» προσέθεσε ο Μελανσόν, απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.

Σοσιαλιστές: Παρελθόν ο Καμπαντελίς

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης