Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν το Λονδίνο

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν το Λονδίνο

Και οι τρεις δράστες είχαν βορειοαφρικανική καταγωγή - Ένας εξ' αυτών ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά και ζούσε στο Λονδίνο - Επτά νεκροί και 48 τραυματίες, ένας Έλληνας που δεν κινδυνεύει η ζωή του ανάμεσά τους

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν το Λονδίνο
Οι υποψίες ότι το
Ισλαμικό Κράτος
βρίσκεται πίσω από τη νέα τρομοκρατική
επίθεση στο Λονδίνο
Κλείσιμο
το βράδυ του Σαββάτου επιβεβαιώθηκαν, καθώς η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την
επίθεση, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, διαμέσου του πρακτορείου «ειδήσεων» της, του Άμακ. «
Ένα απόσπασμα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσε τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο», αναφέρει μια ανακοίνωση της οργάνωσης την οποία αναμετέδωσε το Άμακ.

Οι τρεις δράστες, οι οποίοι εντέλει έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, έχουν ταυτοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες από τις Αρχές, ενώ βρετανικά μέσα μεταδίδουν και λεπτομέρειες: ένας εξ αυτών ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά και «κοινωνικός», ενώ και οι 3 δράστες φέρονται να είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Παρόλα αυτά, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των τριών ανδρών «αμέσως μόλις είναι επιχειρησιακό δυνατό» κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες σε τέσσερα ακίνητα. 

Δώδεκα πρόσωπα συνελήφθησαν στο ανατολικό Λονδίνο στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία ένας άνδρας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθεί ουδεμία κατηγορία, όμως τέσσερις άνδρες και επτά γυναίκες παραμένουν υπό κράτηση βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Οι πολίτες «μπορούν να αναμένουν ότι θα βλέπουν περισσότερους αστυνομικούς—τόσο οπλισμένους όσο και άοπλους αστυνομικούς—σε όλη την πρωτεύουσα, όπως θα περίμενε κανείς σε αυτές τις περιστάσεις», ανέφερε ο Μαρκ Ρόουλι, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Παράλληλα ο Ρόουλι τόνισε ότι χρειάστηκαν 50 σφαίρες, από οκτώ αστυνομικούς, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρεις μακελάρηδες, που είχε θεωρηθεί ότι φορούν γιλέκο με εκρηκτικά. Από τις σφαίρες μάλιστα που «έπεφταν βροχή», τραυματίστηκε και ένας πολίτης. 

Στην δημοσιότητα δόθηκε και βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει τους δράστες να περπατούν ψύχραιμοι στην αγορά του Μπόροου λίγο πριν αρχίσουν να μαχαιρώνουν πολίτες στο όνομα του Αλλάχ. 

Το αποκλειστικό βίντεο της βρετανικής εφημερίδας express δείχνει τους τζιχαντιστές να περπατούν στην αγορά του Μπόροου καθώς δεκάδες λονδρέζοι έβρισκαν καταφύγιο σε παμπ. Το βίντεο από κινητό τηλέφωνο τραβήχτηκε δευτερόλεπτα πριν οι πάνοπλοι αστυνομικοί σκοτώσουν τους δράστες.

Ο τζιχαντιστής που φαίνεται να προπορεύεται πυροβολήθηκε μόλις λίγα μέτρα μετά.




Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή που βρετανοί αστυνομικοί εξουδετερώνουν τους δράστες
Ένας νεαρός άντρας που βρέθηκε στην Αγορά Μπόροου το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που οι τρεις τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε ανυποψίαστους πολίτες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας περίπου 50, κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο την στιγμή που οι βρετανοί αστυνομικοί πυροβολούσαν εναντίον των δραστών. Στο βίντεο ο άντρας λέει ότι βρίσκεται εν μέσω μιας τρομοκρατικής επίθεσης που δέχεται το Λονδίνο και πως προσπαθεί να μείνει ασφαλής. Αμέσως μετά ακούγονται απανωτά οι πυροβολισμοί, ενώ φαίνονται άνθρωποι να τρέχουν να απομακρυνθούν από το σημείο με τα χέρια τους στα κεφάλια τους. Όπως μετέδωσε ο Σκάι, το βίντεο δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ώρες.




Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα 
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη, με όλους τους ηγέτες να καταδικάζουν την επίθεση και να ζητούν συντονισμένη δράση. «Χρειάζεται ευρωπαϊκή συνεργασία», ανέφεραν σε επικοινωνία τους Μακρόν και Μέι. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τον κόσμο να πάψει να είναι «πολιτικά ορθός» ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια.

«Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πολιτικά ορθοί και να καταπιαστούμε με την ασφάλεια του λαού μας», έγραψε σήμερα το πρωί ο Τραμπ. «Αν δεν φανούμε έξυπνοι, το πράγμα θα χειροτερέψει».

Και ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε: «Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως 'δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!'".

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν --ο οποίος εξελέγη πέρυσι και είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας-- είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι Βρετανοί δεν πρέπει να ανησυχήσουν βλέποντας μια αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά την επίθεση.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε προσφέρει στη Βρετανία τη βοήθεια των ΗΠΑ και είχε διαφημίσει την αμφιλεγόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση που προσπαθεί να επιβάλει ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τους Αμερικανούς.


Πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές
Την ίδια ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί τρομοκρατημένος, οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν με άρρωστο τρόπο τις δολοφονικές επιθέσεις στο Λονδίνο. 

Χρησιμοποιώντας ανώνυμους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτές του τζιχάντ δημοσιεύουν διεστραμμένες φωτογραφίες που εξυμνούν τους φονιάδες. 

Ανώνυμοι φανατικοί καλούν για νέες επιθέσεις κατά Ευρωπαίων πολιτικών κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού. Οι ανώνυμοι λογαριασμοί των φανατικών επικαλούνται τους τζιχαντιστές που ήταν υπεύθυνοι για άλλες δολοφονικές επιθέσεις στην Ευρώπη, ζητώντας οι δολοφονίες των Ευρωπαίων να γίνουν μάθημα.

Άλλο μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο αναφέρει πως «οι σταυροφόροι Βρετανοί ζουν σε κατάσταση φόβου. Που είναι τώρα το Μεγάλο σας Βασίλειο;».

Άλλα μηνύματα αναφέρουν ότι «έρχονται οι μαύρες ημέρες που σας είχαμε υποσχεθεί», χαρακτηρίζοντας επίσης ως «σταυροφόρους» τους Ευρωπαίους πολίτες, καλώντας άλλους επίδοξους φονιάδες να συνεχίσουν το τζιχάντ στην Ευρώπη στο «όνομα του Αλλάχ».  


Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες
- Τρεις δράστες επέβαιναν σε λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα και έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία.

- Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε στην κλήση που έλαβε για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου στις 22:08 (00:08 την Κυριακή ώρα Ελλάδας).

- Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά του Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

- Η αστυνομία ανέφερε ότι ένοπλα στελέχη της ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για επιθέσεις με μαχαίρια στο Μπόροου και ότι άνοιξαν πυρ.

- Οι οπλισμένοι αστυνομικοί «αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήρθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ» δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

- «Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικα» προσέθεσε ο ίδιος.

- Οι άνδρες είχαν ζωστεί με κυλινδρικού σχήματος αντικείμενα, που έμοιαζαν με μεταλλικά κουτάκια. Το πτώμα του ενός απεικονίστηκε σε φωτογραφικό υλικό, στο έδαφος, έξω από την παμπ Wheatsheaf. Άλλος ένας άνδρας, που φέρεται να ήταν ο δεύτερος δράστης, καταγράφηκε από τις κάμερες να είναι πεσμένος στο έδαφος, σε μικρή απόσταση.

- Στις 00:25 τοπική ώρα (02:25 ώρα Ελλάδας) τα συμβάντα στη Γέφυρα του Λονδίνου και στην αγορά του Μπόροου κηρύχθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης