Είχε ταξιδέψει στη Λιβύη, ίσως και τη Συρία ο βομβιστής του Μάντσεστερ

Είχε ταξιδέψει στη Λιβύη, ίσως και τη Συρία ο βομβιστής του Μάντσεστερ

Ήταν γνωστός στις αρχές - Είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος - Δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε όλους, λέει η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών και δηλώνει ενοχλημένη με τους Αμερικανούς που αποκάλυψαν στον Τύπο στοιχεία της έρευνας

Είχε ταξιδέψει στη Λιβύη, ίσως και τη Συρία ο βομβιστής του Μάντσεστερ
Ο καμικάζι ο οποίος σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε 59 όταν ανατινάχθηκε έπειτα από την συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν να μην έδρασε μόνος του, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ενοχλητικό» το γεγονός ότι οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για την επίθεση διέρρευσαν από αμερικανικές πηγές ασφαλείας προτού η βρετανική αστυνομία να είναι σε θέση να κάνει δημόσια ανακοίνωση.

Τα ονόματα των νεκρών έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς περνούν οι ώρες. Ανάμεσά τους μια οκτάχρονη κυπριακής καταγωγής, δύο έφηβες και ένας 28χρονος καθώς και ένας ζευγάρι Πολωνών που είχαν πάει στη συναυλία για να παραλάβουν τις κόρες τους, οι οποίες διασώθηκαν
.

Οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη, ο οποίος
Κλείσιμο
ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, γεννημένος στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς. «Ενδέχεται, είναι πιθανόν, να μην το διέπραξε μόνος του επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες... που χρειάζονται για να μας έχουν ασφαλείς», είπε η Ραντ στο ραδιόφωνο του BBC και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο δράστης είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από την Λιβύη.

Ο Σαλμάν Αμπέντι




Οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν τις γαλλικές ότι ο Αμπέντι είχε πιθανόν ταξιδέψει στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. «Σήμερα γνωρίζουμε μόνο ό,τι μας έχουν πει οι βρετανοί ερευνητές--για κάποιον βρετανό υπήκοο, λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ξαφνικά έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως μετά στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση», είπε ο Κολόμπ στο BFMTV.

Ερωτηθείς πως γνώριζε ότι ο Αμπέντι είχε επισκεφθεί τη Συρία, ο Κολόμπ απάντησε ότι αυτές είναι πληροφορίες που διέθεταν οι γαλλικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αναφορικά με το αν είχε την υποστήριξη ενός δικτύου, ο γάλλος υπουργός απάντησε: «Αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως. Σε κάθε περίπτωση, είχε διασυνδέσεις με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και (αυτό) έχει διακριβωθεί».

Από το καθεστώς Καντάφι στα δίχτυα των τζιχαντιστών

Η οικογένεια του δράστη του Μάντσεστερ εγκατέλειψε τη Λιβύη για να γλιτώσει από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι βρίσκοντας καταφύγιο στη Βρετανία. Λίγα χρόνια μετά τη γέννησή του, το 1994, ο Σαλμάν Αμπεντί, Βρετανός πλέον υπήκοος, πέφτει στα «δίχτυα» των τζιχαντιστών. 

Η επίθεση που εξαπέλυσε στο Manchester Arena έγινε με ακρίβεια γεγονός που υποψιάζει τις αρχές ότι είχε συνεργούς. Τις τελευταίες ώρες, αστυνομικοί κάνουν εφόδους σε σπίτια του Μάντσεστερ αναζητώντας τυχόν συνεργούς του. «Πώς αλλιώς θα μπορούσε να βρει τα εκρηκτικά με τα οποία έσπειρε το θάνατο;» διερωτώνται οι βρετανοί αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση.  

Στην πατρίδα των γονιών του πιθανότατα ριζισπαστικοποιήθηκε, όπως αναφέρει φίλος της οικογένειας.Εκεί φέρεται να έκανε τις διασυνδέσεις του με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμπεντί προσευχόταν τακτικά σε τοπικά τζαμιά. Ο ιμάμης δήλωσε την Τρίτη ότι ο 22χρονος βομβιστής του είχε δείξει «το πρόσωπο του μίσους» όταν τον προειδοποίησε για τους κινδύνους του Ισλαμικού Κράτους.  
H 13η τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μετά το 2015

H επίθεση στο Μάντσεστερ ήταν η 13η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Ευρώπη μετά το 2015. 

Παρά τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπιστεί το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, οι τρομοκράτες δρουν τις περισσότερες φορές ανενόχλητοι. 

Μετά την επίθεση στο συναυλιακό κέντρο του Μάντσεστερ, τα μέτρα ασφαλείας όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ενισχύονται. 
  
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί προειδοποιούν πως, όσο κι αν θωρακιστούν οι χώρες από τους τρομοκράτες, αυτοί θα βρίσκουν πάντα τρόπο για να επιτεθούν. 

Με την ισλαμική τρομοκρατία να «χτυπά ξανά την πόρτα» της Ευρώπης, οι αρχές της γηραιάς ηπείρου βρίσκονται επί ποδός καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει προειδοποιήσει πως θα εξαπολύσει κι άλλες επιθέσεις εναντίον των απίστων.

Οργισμένη η Βρετανία με τις διαρροές πληροφοριών από τις ΗΠΑ

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα αν ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών, η Ραντ απάντησε: «Οι υπηρεσίες Πληροφοριών γνωρίζουν για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε να συλλαμβάνουν όποιον γνωρίζουν αλλά είναι κάποιος για τον οποίον γνώριζαν από πριν και είμαι βέβαιη ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα».

Ερωτηθείσα σχετικά με το γεγονός ότι πολλές πληροφορίες για τον δράστη, περιλαμβανομένης της ταυτότητάς του, προήλθαν από αμερικανική πηγή και για το αν οι διαρροές αυτές έθεσαν σε κίνδυνο την έρευνα, η υπουργός απάντησε: «Η αλήθεια είναι πως ναι. Εννοώ ότι η βρετανική αστυνομία υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι θέλει να ελέγξει την ροή των πληροφοριών ώστε να προστατεύσει την επιχειρησιακή ακεραιότητα, το στοιχείο της έκπληξης, επομένως είναι ενοχλητικό αν (οι πληροφορίες) δίνονται στην δημοσιότητα από άλλες πηγές και υπήρξα πολύ σαφής προς τους φίλους μας ότι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί».

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε κομβικά σημεία της Βρετανίας για την αποφυγή νέων επιθέσεων έπειτα από την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στο ύψιστο εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ -- την χειρότερη στη χώρα εδώ και μια δεκαετία και πλέον-- και σύμφωνα με την Ραντ ο αριθμός των στρατιωτών θα φθάσει τους 3.800.

Η στιγμή που η αστυνομία εισβάλει στο σπίτι του 22χρονου


Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της έκρηξης μέσα από το στάδιο - Στο 5ο δευτερόλεπτο του βίντεο ακούγεται ο ήχος και αμέσως μετά ουρλιαχτά

Βίντεο μέσα από το στάδιο, ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη


Αμέσως μετά, μέσα στον πανικό, οι νεαροί θεατές τρέχουν να σωθούν


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης