Υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία με τους δανειστές

Υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία με τους δανειστές

Ενστάσεις Λαφαζάνη: Η συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή και δεν βγάζει πουθενά - Κριτική και από άλλους βουλευτές που κάνουν λόγο για υποχωρήσεις και επώδυνο συμβιβασμό - Τσίπρας: Αντικαταστήσαμε τις απαιτήσεις με μια σειρά μεταρρυθμίσεις - Η μαραθώνια συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά από 9 ώρες

Υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία με τους δανειστές
Να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο θέλησε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σε σχέση με την συμφωνία με την ΕΕ και τη λίστα μεταρρυθμίσεων, «πετώντας το γάντι» στους εσωκομματικούς αμφισβητίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απευθύνθηκε στους βουλευτές του, λέγοντας: "Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ".

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τεθεί το θέμα της συμφωνίας σε ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως και έγινε με τη συντριπτική πλειοψηφία να υπερψηφίζει τόσο τη συμφωνία με τους δανειστές όσο και το περιεχόμενο της λίστας Βαρουφάκη. Με την ψηφοφορία αυτή, η οποία ήταν ενδεικτική, διά ανατάσεως της χειρός, και δεν έγινε καταμέτρηση - κάτι που αφήνει περιθώριο για διαφορετικές εκτιμήσεις - ολοκληρώθηκε μετά από 9 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου.

Κλείσιμο
Κλείνοντας την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανέφερε ακόμη ότι «με γοργό βήμα προωθούμε το νομοθετικό μας έργο. Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής. Θα περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν την συμφωνία και μετά θα δούμε ένα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες».

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του νωρίτερα είπε: "Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Eurogroup και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό".

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από πλευράς του, άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Eurogroup, ενώ διαφώνησε και με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

"Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα" φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, ότι κατά τη άποψή του δεν είναι μία καλή συμφωνία, ωστόσο από την στιγμή που το κείμενο έφυγε, θα πρέπει να προχωρήσουμε και η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας: "Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα".

Η μαραθώνια συνεδρίαση, πάντως, εξελίσσεται σε κλίμα στήριξης των κυβερνητικών χειρισμών.

Αν και οι επιφυλάξεις δεν λείπουν και φράσεις όπως «υποχώρηση» και «επώδυνος συμβιβασμός» ακούστηκαν επανειλημμένως, οι περισσότεροι βουλευτές συμφωνούν με τη βασική θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η συμφωνία του Eurogroup και η λίστα των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την πολιτική της.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρεται να είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας έφυγε, πρέπει να προχωρήσουμε και η κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, αν και κατέγραψε τις ενστάσεις του για τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ότι δεν είναι καλή και δεν βγάζει πουθενά.

Παρόμοιες κριτικές ακούστηκαν -αν και όχι πολλές- και πάντως φαίνεται να επικρατεί η απόψη ότι δεν είναι στιγμή για εσωκομματική σύγκρουση και ότι οι εσωκομματικές ισορροπίες θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Αν και δίνεται χρόνος υπάρχει η υφέρπουσα προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι δεν θα έχει στήριξη για να εφαρμόσει μία πολιτική παρόμοια με αυτή που εκλέχτηκε να ανατρέψει.

Οι περισσότεροι βουλευτές συμφωνούν ότι η κυβέρνηση απέτρεψε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και απέφυγε τη ρήξη που θα οδηγούσε σε πιστωτικό γεγονός και ότι θα πρέπει να της δοθεί χρόνος. Φυσικά γνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής και ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το αν θα αποφύγει επώδυνα μέτρα και αν πετύχει να εφαρμόσει μεγάλο τμήμα των δικών της προτάσεων. Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία υποστηρίζουν ότι «μέχρι τώρα διαπραγματευόμαστε τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε. Πετύχαμε μία συμφωνία συμβιβασμό η ευστάθεια της οποίας θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο». Αισιοδοξούν ότι οι θεσμοί με τους οποίους θα είναι σε συνεχή επαφή δεν θα βάλουν προσκόμματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τα δικά της νομοθετήματα και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν θα είναι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην συνέχεια για τις 100 δόσεις. Όσο για το εάν θα κυρωθεί η συμφωνία από την Βουλή η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και από το αν το απαιτήσουν οι εταίροι και δανειστές. Θεωρεί ότι καλύπτεται από την κύρωση της προηγούμενης δανειακής συμφωνίας που περιείχε και το μνημόνιο παρόλο που τώρα οι όροι θα είναι διαφορετικοί.  Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν δείχνουν να ανησυχούν και σημειώνουν ότι εφόσον έλθει στην Βουλή είναι πολύ πιθανό να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία αφού δείχνει να έχει την συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Λένε δε πως οτιδήποτε ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα είναι θετικό.  


Ομιλία πρωθυπουργού
Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός έκανε συνολική ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο  πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για τη δύσκολη διαπραγμάτευση και υπογράμμισε «τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της κυβέρνησης» ως εξής:

- Διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

- Απεμπλοκή από το μνημόνιο ως πλαίσιο πολιτικής της λιτότητας

- Επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας που δίνει ανάσσα στον λαό και επιτρέπει να αποφύγουμε το σχέδιο πρόκλησης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ώστε να γίνει σύντομη παρένθεση η αντιμνημονιακή αριστερή κυβέρνηση

- Τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα

- Εξασφαλίστηκε η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο κ . Τσίπρας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναφέρθηκε στη λίστα των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι «καταφέραμε να αντικαταστήσουμε τις απαιτήσεις με μία σειρά μεταρρυθμίσεις και στόχους που είναι και στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και συνιστούν εν μέρει υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Είπε ότι έγινε ένα βήμα ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες μπροστά καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι εκτός από την ικανότητα να διαπραγματεύεται έχει και ικανότητα στην διακυβέρνηση της χώρας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η λίστα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η οικοδόμηση της αξιοπιστίας έναντι του ελληνικού λαού που διατηρήθηκε με τις πρώτες μετεκλογικές ενέργειες. Επίσης είπε ότι είναι σημαντική η οικοδόμηση της αξιοπιστίας και έναντι των ευρωπαίων εταίρων με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εξαντλητική ενημέρωση για τις επαφές που είχε με ξένους ηγέτες από την επομένη της εκλογής του τόσο στις ξένες πρωτεύουσες όσο και στις Βρυξέλλες καθώς επίσης και για τις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Παρουσίασε αναλυτικά τις δυσκολίες και τις αντικειμενικές συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, τις συγκρούσεις, τους συσχετισμούς και τις συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης. Γενικά την στρατηγική να ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό  και να φθάσει μετά από τρία Eurogroup  και μία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην σημερινή συμφωνία.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Όποιος διαφωνεί με τη συμφωνία να το δηλώσει», ενώ εκκρεμεί το αν στο τέλος της συνεδρίασης θα γίνει ψηφοφορία, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός.

Ενημέρωση στους βουλευτές έκαναν και οι κ.κ. Γιάνης Βαρουφάκης και Γιάννης Δραγασάκης που απάντησαν και στις ερωτήσεις των βουλευτών.


Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικό στέλεχος η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει την προηγούμενη δανειακή σύμβαση μαζί με το μνημόνιο. Εφόσον κριθεί ότι είναι δεσμευτική δεν θα έλθει στην Βουλή η νέα συμφωνία παρότι έχουν αλλάξει οι όροι που την συνοδεύουν. Το θέμα θα κριθεί από το αν οι ευρωπαίοι εταίροι ζητήσουν να ψηφιστεί από την Βουλή η δανειακή σύμβαση με τη νέα συμφωνία.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση πριν τις 11.00 το πρωί και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το βράδυ ενώ οι υπεύθυνοι δέσμευσαν την αίθουσα της Γερουσίας. Περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές έχουν ζητήσει τον λόγο ενώ. Ο πρωθυπουργός πάντως μετά τις πρώτες ομιλίες αποχώρησε καθώς είχε συναντήσεις με τον κ. Πάνο Καμμένο, την κυρία Βαλαβάνη και τον κ. Κοντονή.

Το επόμενο εσωκομματικό βήμα είναι η σύγκλιση αύριο της Πολιτικής Γραμματείας και το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όπου αναμένεται ότι η κριτική θα είναι πιο σκληρή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης