Μάριο Μόντι: Η κρίση δεν προκλήθηκε από τον Νότο, αλλά από τη Γερμανία και τη Γαλλία

Μάριο Μόντι: Η κρίση δεν προκλήθηκε από τον Νότο, αλλά από τη Γερμανία και τη Γαλλία

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης δεν τήρησαν το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

Μάριο Μόντι: Η κρίση δεν προκλήθηκε από τον Νότο, αλλά από τη Γερμανία και τη Γαλλία
Η μη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης
ήταν η αιτία της οικονομικής κρίσης σύμφωνα με τον Μάριο Μόντι. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας στο πλαίσο του Δεύτερου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, «η κρίση δεν προκλήθηκε από τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά από τους δύο αξιοσέβαστους γονείς του ευρώ. Τη Γερμανία και τη Γαλλία το 2003, όταν δεν συμμορφώθηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι δεν επέβαλε κυρώσεις και το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν θέλησε επίσης να επιβάλει κυρώσεις στις δύο αυτές χώρες».

Ο κ. Μόντι αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της τήρησης των κανόνων της
Ε.Ε
Κλείσιμο
από όλες τις πλευρές υπογραμμίζοντας πως αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα, η τήρηση κοινών κανόνων από χώρες του βορά και του νότου και από παλαιά και καινούργια κράτη- μέλη της Ε.Ε. είναι το στοιχείο που καθιστά ελκυστικό το ευρωπαϊκό όραμα. 

«Παρόλο που κάποιοι κανόνες φαίνονται παράξενοι και ενίοτε απάνθρωποι, όπως η δημοσιονομική πειθαρχία, αυτοί ( οι κανόνες) έχουν σκοπό την προστασία των επόμενων γενεών από ενδεχόμενες ανεύθυνες πολιτικές σημερινών κυβερνήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πολιτικός, υπενθυμίζοντας πως προέρχεται από μια χώρα που βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση καθώς δεν τήρησε συγκεκριμένους κανόνες. Ο κ. Μόντι αναφέρθηκε τόσο στην αδυναμία της κατανόησης των ευρωπαϊκών κανόνων από τους πολίτες και την απροθυμία αρκετών κυβερνήσεων να τους εξηγήσουν, όσο και στην ευελιξία που ζητούν αρκετά κράτη-μέλη που απαιτούν διαρκώς εξαιρέσεις από τις συμφωνίες, είτε πρόκειται για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είτε για την κατανομή προσφύγων.

«Θα ήθελα να δω περισσότερη αυστηρότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς κάποιες χώρες του Νότου, όπως τη Γαλλία που δεν τηρεί το σύμφωνο σταθερότητας αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα και περισσότερη αυστηρότητα σε κάποιες χώρες του βορά, όπως τη Γερμανία για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι, υπογραμμίζοντας πως όταν κάποια κράτη-μέλη ζητούν να εξαιρεθούν από την μετεγκατάσταση προσφύγων, είναι πολύ φυσικό κάποια άλλα να ζητούν ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης