Ο παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία περισσότερο από κάπνισμα, αλκοόλ και παχυσαρκία

Ο παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία περισσότερο από κάπνισμα, αλκοόλ και παχυσαρκία

Μαζί με τις ερωτήσεις «Καπνίζετε; Έχετε υψηλό σάκχαρο;» οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να ρωτούν τους ηλικιωμένους πόσο μόνοι αισθάνονται, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

lonely_2339461879
Τα στοιχεία των ήδη αρκετών μελετών, που έχουν συμπεράνει τις βλαβερές συνέπειες της μοναξιάς, έρχεται να συμπληρώσει ακόμη μια έρευνα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά της με αυτά διαφορετικών καταστάσεων που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από Ινστιτούτο Regenstrief και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα διαπίστωσαν ότι η μοναξιά είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους από τον αλκοολισμό, την παχυσαρκία και το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα.

Το αίσθημα της μοναξιάς έχει αναδειχθεί σε σημαντικό βιοψυχοκοινωνικό στρεσογόνο παράγοντα και αρκετοί ειδικοί την έχουν χαρακτηρίσει ως ακόμη μια σιωπηλή πανδημία. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, υποδηλώνει ότι οι κλινικοί γιατροί Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα μπορούσαν να είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισής της και να προτείνουν μάλιστα ουσιαστικές λύσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 53% των ηλικιωμένων ενηλίκων που επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά. Τα συναισθήματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία, μειώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης